Cordon bleu, pohani odrezak punjen sirom i šunkom, jedno je od najpoznatijih jela na svijetu, a njegov naziv preveden s francuskog znači 'plava vrpca', što je nekoć označavalo vrhunsku kvalitetu tog jela.
Široke plave vrpce nosili su članovi najvišeg viteškog reda, L'Ordre des chevaliers du Saint-Esprit, koji je 1578. utemeljio francuski kralj Henrik III. S vremenom su se plave vrpce počele povezivati s prvoklasnim jelima.
Neki smatraju da je veza između plavih vrpca i viteza u tome što su voljeli fino jesti, a prema drugoj teoriji plave pojase nosili su i vrsni kuhari – no kako god bilo, slavni punjeni odrezak nastao je u Brigu u Švicarskoj.
Prema legendi, jelo je nastalo kako bi se nahranila velika grupa ljudi u jednom švicarskom restoranu. Zbog nesporazuma oko rezervacija kuhare je navodno iznenadio broj gostiju koji se našao na večeri, a kako bi bilo dovoljno mesa za sve, narezali su ga na odreske, napunili ga šunkom i sirom pa ispohali. Navodno je vlasnik restorana bio toliko oduševljen idejom da je jelo prozvao cordon bleu u znak kvalitete, a tako je i ostao zapamćen.
Najranije se spominju teleći ili svinjski odresci, a nešto kasnije im se pridružila i piletina. Klasičan način pripreme pilećeg cordon bleua uključuje pileća prsa stanjena batom koja se pune sirom i šunkom pa zatim rolaju i valjaju u brašno. Zatim se umoče u jaje te potom stave u krušne mrvice. Nakon toga se prže u puno ulja. Prženu piletinu možete preliti kakvim jednostavnim umakom i poslužiti uz omiljenu salatu.
Sastojci za cordon bleu:
- 2 komada pilećih prsa
- 4 kriške šunke
- 6 kriški švicarskog sira (ili gruyèrea)
- 60 g brašna
- 120 ml mlijeka
- 1 veliko jaje
- 1 šalica krušnih mrvica
- sol i papar po ukusu
- ulje za prženje
Umak:
- 1 žlica brašna
- 350 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica maslaca
- sol i papar
Priprema cordon bleua:
- U plitkoj posudi pomiješajte brašno s prstohvatom soli i paprom.
- Zatim umutite jaje s mlijekom, u zasebnoj plitkoj posudi.
- Pomiješajte krušne mrvice u trećoj posudi sa soli i paprom i ostavite sa strane.
- Kriške sira prepolovite
- Pileća prsa prepolovite po širini. Nježno ih stanjite batom. Piletinu posolite i popaprite.
- Posložite šnitu šunke, a zatim tri polovice švicarskog sira na meso. Lagano savijte strane, a zatim zarolajte piletinu prema naprijed. Ponovite postupak s ostatkom sastojaka.
- Lagano uvaljajte jednu po jednu roladu u brašno, otresite višak pa stavite u tanjur s jajima te na kraju uvaljajte u krušne mrvice. Zagrijte puno ulja u tavi pa kada se dovoljno ugrije, pržite meso na srednje jakoj vatri 3 do 4 minute sa svih strana ili dok ne porumeni.
- Zagrijte dvije žlice ulja pa umiješajte brašno dok se ne sjedini, a zatim ulijte pileći temeljac. Kuhajte na jakoj vatri dok se ne zgusne pa potom dodajte maslac, sol i papar. Poslužite umak s mesom.
Najbolja sarma i još 6 adventskih jela za svaki dan ovoga tjedna koje možete napraviti i kod kuće +1