Cordon bleu, pohani odrezak punjen sirom i šunkom, jedno je od najpoznatijih jela na svijetu, a njegov naziv preveden s francuskog znači 'plava vrpca', što je nekoć označavalo vrhunsku kvalitetu tog jela.

Široke plave vrpce nosili su članovi najvišeg viteškog reda, L'Ordre des chevaliers du Saint-Esprit, koji je 1578. utemeljio francuski kralj Henrik III. S vremenom su se plave vrpce počele povezivati s prvoklasnim jelima.

Neki smatraju da je veza između plavih vrpca i viteza u tome što su voljeli fino jesti, a prema drugoj teoriji plave pojase nosili su i vrsni kuhari – no kako god bilo, slavni punjeni odrezak nastao je u Brigu u Švicarskoj.

Prema legendi, jelo je nastalo kako bi se nahranila velika grupa ljudi u jednom švicarskom restoranu. Zbog nesporazuma oko rezervacija kuhare je navodno iznenadio broj gostiju koji se našao na večeri, a kako bi bilo dovoljno mesa za sve, narezali su ga na odreske, napunili ga šunkom i sirom pa ispohali. Navodno je vlasnik restorana bio toliko oduševljen idejom da je jelo prozvao cordon bleu u znak kvalitete, a tako je i ostao zapamćen. 

Najranije se spominju teleći ili svinjski odresci, a nešto kasnije im se pridružila i piletina. Klasičan način pripreme pilećeg cordon bleua uključuje pileća prsa stanjena batom koja se pune sirom i šunkom pa zatim rolaju i valjaju u brašno. Zatim se umoče u jaje te potom stave u krušne mrvice. Nakon toga se prže u puno ulja. Prženu piletinu možete preliti kakvim jednostavnim umakom i poslužiti uz omiljenu salatu.   

Sastojci za cordon bleu:

  • 2 komada pilećih prsa
  • 4 kriške šunke
  • 6 kriški švicarskog sira (ili gruyèrea)
  • 60 g brašna
  • 120 ml mlijeka
  • 1 veliko jaje
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • sol i papar po ukusu
  • ulje za prženje

Umak:

  • 1 žlica brašna
  • 350 ml pilećeg temeljca
  • 1 žlica maslaca
  • sol i papar

Priprema cordon bleua

  1. U plitkoj posudi pomiješajte brašno s prstohvatom soli i paprom.
  2. Zatim umutite jaje s mlijekom, u zasebnoj plitkoj posudi.
  3. Pomiješajte krušne mrvice u trećoj posudi sa soli i paprom i ostavite sa strane.
  4. Kriške sira prepolovite
  5. Pileća prsa prepolovite po širini. Nježno ih stanjite batom. Piletinu posolite i popaprite.
  6. Posložite šnitu šunke, a zatim tri polovice švicarskog sira na meso. Lagano savijte strane, a zatim zarolajte piletinu prema naprijed. Ponovite postupak s ostatkom sastojaka.
  7. Lagano uvaljajte jednu po jednu roladu u brašno, otresite višak pa stavite u tanjur s jajima te na kraju uvaljajte u krušne mrvice. Zagrijte puno ulja u tavi pa kada se dovoljno ugrije, pržite meso na srednje jakoj vatri 3 do 4 minute sa svih strana ili dok ne porumeni.
  8. Zagrijte dvije žlice ulja pa umiješajte brašno dok se ne sjedini, a zatim ulijte pileći temeljac. Kuhajte na jakoj vatri dok se ne zgusne pa potom dodajte maslac, sol i papar. Poslužite umak s mesom.

Najbolja sarma i još 6 adventskih jela za svaki dan ovoga tjedna koje možete napraviti i kod kuće Juha u kruhu Vučena svinjetina u pecivu Germknedle +1 Sarme su pravo zimsko jelo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju