Zahvaljujući krafnama veljača je mjesec u kojem se nose brkovi bijeli od šećera, a osim divota koje se hvale kod nas, diljem karte možemo pronaći najrazličitije divote. Američke s rupom, portugalske punjene slatkom kremom od jaja, ili "Talijanke" koje pucaju od nadjeva samo su neke oddivota kojima vrijedi dati šansu...
Američke krafne
Ako je i vas osvojilo već neko vrijeme super popularno kiselo tijesto, onda znate da se ne morate ograničiti samo na kruh. Ovaj recept za američke krafne od kiselog tijesta savršen koji su počeli eksperimentirati s uzgojem vlastitog startera i traže nove i nove načine kako da ga iskoriste
Bola de Berlim
Meka i flafasta, tradicionalna portugalska krafna bola de Berlim puni se slatkom kremom od jaja. No nemojte da vas zavara naziv - recept je portugalski, a ne berlinski. Sa sobom su ih donijeli njemački židovi, a Portugalci su se oduševili - i s vremenom promijenili punjenje. Debeljuškaste njemačke krafne se za razliku od portugalskih pune pekmezom, a ne kremom od jaja - u koju, prema želji, možete dodati i aromu vanilije. Ovdje je i recept.
Bombolone
Teške u ruci, ali flafaste pod zubima, „Talijanke“ se od naših krafni razlikuju po količini nadjeva. Umjesto pekmeza u tragovima, bombolonima ne nedostaje čokolade, mascarponea, marmelade, pistacija ili mirisne slastičarske kreme s kojom kapi limoncella.Talijani bombolone, ili „bombe“ pune okusa jedu najčešće za doručak, uz cappuccino.
Francuski beignets
Miris prženog tijesta sa šećerom u kojem smo uživali kao klinci sretna su uspomena na djetinjstvo u mnogim dijelovima svijeta, a mjesto gdje naprosto obožavaju taj slasni specijalitet jest New Orleans. Rođakinje naših okruglih krafni u Louisiani ćete naći pod imenom beignet, najčešće jedva vidljive pod hrpicom šećera u prahu. Ovdje pronađite recept.
Berliner
Krafna s pekmezom u Njemačkoj se zove Krapfen ili Berliner. Potonje nadimak nosi još iz 1800-ih godina, a navodno je dobila ime po pekaru iz Berlina koji nije bio sposoban za prusku vojsku, ali mu je dozvoljeno da priprema hranu za pukovniju. Recept za njemačke krafne potražite ovdje.
Bal pod maskama: 10 razloga zašto treba posjetiti Veneciju za vrijeme karnevala