Tradicionalne krafne punjene vrhnjem i džemom omiljeno su jelo u Rumunjskoj i jedan od najpopularnijih deserata koji se može naći na svakom koraku. Brzo se pripremaju, a još brže nestaju s tanjura, a iako su zasitne, ponekad je potrebna čelična volja da se zaustavite na samo jednoj.

U trendu Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Salata od svježih krastavaca Odlična uz roštilj Salata od svježih krastavaca: Fini preljev gotov za 5 minuta napravit će veliku razliku

Papanasi se rade od sira koji se naziva branza de vaci, koji je nešto blaži od svježeg kravljeg sira ali i potonji služi kao dostojna zamjena. Mogu se pržiti ili kuhati, a najčešće se poslužuju tople, s džemom od borovnica i masnijim vrhnjem. Kako bi se lijepo razlio po krafnama, bolje je odabrati rjeđi džem, no ako imate samo gušći na raspolaganju, razrijediti ga možete vodom i kratko zagrijati, miješajući kako biste dobili potrebnu gustoću.

Sastojci za papanas:

 

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • ½ žličice ruma
  • 75 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 230-250 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 250 g masnijeg vrhnja
  • ulje za prženje
  • pekmez od borovnica

Priprema:

  1. Ocijedite višak vode iz sira, dodajte mu jaja i rum te obje vrste šećera. Kratko izmiksajte u grubu smjesu.
  2. Pomiješajte oko 230 g brašna i sodu bikarbonu pa ih dodajte smjesi od sira i promiješajte. Radnu površinu i ruke obilno pobrašnite. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i lagano ga umijesite da dobijete kuglu. Tijesto bi i dalje trebalo biti pomalo ljepljivo. Preostalo brašno dodajte po potrebi, samo ako se tijesto toliko lijepi da ga ne možete oblikovati
  3. Oblikujte krafne: Podijelite tijesto na otprilike 9 loptica. 8 loptica razvaljajte u debele kobasice i spojite krajeve kobasica da dobijete obruč s rupom u sredini. Zadnju lopticu podijelite u osam kuglica.
  4. U međuvremenu zagrijte ulje u loncu. Upotrijebite toliko ulja da napunite otprilike 10 cm u loncu. Kako biste provjerili je li ulje doseglo odgovarajuću temperaturu, umetnite čačkalicu u ulje; ako se oko čačkalice stvaraju mjehurići, možete početi pržiti krafne
  5. Pecite samo dva ili tri krafne odjednom, ovisno o veličini lonca - trebale bi se moći slobodno kretati. Smanjite vatru na srednje nisku. Okrenite krafne šupljikavom žlicom nekoliko puta i pržite dok ne porumene.
  6. Trebat će oko 5 do 7 minuta za jednu seriju, a izvadite ih čim dobiju lijepu zlatnu boju. Za kuglice će trebat manje vremena, otprilike 3-4 minute.
  7. Stavite krafne na tanjure obložene kuhinjskim papirom da upiju višak masnoće. Poslužite ih tople, prelivene vrhnjem i džemom od borovnica. Na vrh stavite kuglice pa ih također prelijte s malo vrhnja i džema.

Opojna dolina: Najljepše "terase" Portugala u kojima posjetitelji traže sreću i mir Portugal Portugal Porto +1 Portugal