Tradicionalne krafne punjene vrhnjem i džemom omiljeno su jelo u Rumunjskoj i jedan od najpopularnijih deserata koji se može naći na svakom koraku. Brzo se pripremaju, a još brže nestaju s tanjura, a iako su zasitne, ponekad je potrebna čelična volja da se zaustavite na samo jednoj.

Papanasi se rade od sira koji se naziva branza de vaci, koji je nešto blaži od svježeg kravljeg sira ali i potonji služi kao dostojna zamjena. Mogu se pržiti ili kuhati, a najčešće se poslužuju tople, s džemom od borovnica i masnijim vrhnjem. Kako bi se lijepo razlio po krafnama, bolje je odabrati rjeđi džem, no ako imate samo gušći na raspolaganju, razrijediti ga možete vodom i kratko zagrijati, miješajući kako biste dobili potrebnu gustoću.

Sastojci za papanas:

 

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • ½ žličice ruma
  • 75 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 230-250 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 250 g masnijeg vrhnja
  • ulje za prženje
  • pekmez od borovnica

Priprema:

  1. Ocijedite višak vode iz sira, dodajte mu jaja i rum te obje vrste šećera. Kratko izmiksajte u grubu smjesu.
  2. Pomiješajte oko 230 g brašna i sodu bikarbonu pa ih dodajte smjesi od sira i promiješajte. Radnu površinu i ruke obilno pobrašnite. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i lagano ga umijesite da dobijete kuglu. Tijesto bi i dalje trebalo biti pomalo ljepljivo. Preostalo brašno dodajte po potrebi, samo ako se tijesto toliko lijepi da ga ne možete oblikovati
  3. Oblikujte krafne: Podijelite tijesto na otprilike 9 loptica. 8 loptica razvaljajte u debele kobasice i spojite krajeve kobasica da dobijete obruč s rupom u sredini. Zadnju lopticu podijelite u osam kuglica.
  4. U međuvremenu zagrijte ulje u loncu. Upotrijebite toliko ulja da napunite otprilike 10 cm u loncu. Kako biste provjerili je li ulje doseglo odgovarajuću temperaturu, umetnite čačkalicu u ulje; ako se oko čačkalice stvaraju mjehurići, možete početi pržiti krafne
  5. Pecite samo dva ili tri krafne odjednom, ovisno o veličini lonca - trebale bi se moći slobodno kretati. Smanjite vatru na srednje nisku. Okrenite krafne šupljikavom žlicom nekoliko puta i pržite dok ne porumene.
  6. Trebat će oko 5 do 7 minuta za jednu seriju, a izvadite ih čim dobiju lijepu zlatnu boju. Za kuglice će trebat manje vremena, otprilike 3-4 minute.
  7. Stavite krafne na tanjure obložene kuhinjskim papirom da upiju višak masnoće. Poslužite ih tople, prelivene vrhnjem i džemom od borovnica. Na vrh stavite kuglice pa ih također prelijte s malo vrhnja i džema.

Opojna dolina: Najljepše "terase" Portugala u kojima posjetitelji traže sreću i mir Portugal Portugal Porto +1 Portugal

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju