Krafna s pekmezom u Njemačkoj se zove Krapfen ili Berliner. Potonje nadimak nosi još iz 1800-ih godina, a navodno je dobila ime po pekaru iz Berlina koji nije bio sposoban za prusku vojsku, ali mu je dozvoljeno da priprema hranu za pukovniju.
Dok su oni vojnici bili u borbi, on je za njih pržio dizano tijesto na otvorenoj vatri. Krafne su po njegovom rodnom mjestu dobili ime Berliner.
Krafne se u njemačkim kuharicama nalaze još od 15. stoljeća. Tada su definirane kao poslastice od dizanog tijesta za kruh punjene marmeladom te pržene u svinjskoj masti. Danas se najčešće peku u dubokom biljnom ulju.
Krafne s pekmezom - sastojci:
- 480 g brašna
- 270 g šećera
- 240 g pekmeza po želji
- 180 ml mlijeka sa sobne temperature
- 75 g omekšanog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 7 g instant kvasca
- 3 velika žumanjka
- 1 žlica limunove korice
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- biljno ulje za prženje
Krafne s pekmezom - priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, instant kvasac, cimet, sol i limunovu koricu. Dodajte jaja, omekšali maslac, ekstrakt vanlije i mlijeko sa sobne temperature. Mikserom izrađujte tijesto oko 10 minuta dok ne postane mekano i glatko. Ako niste zadovoljni strukturom smjese možete dodati još brašna ili mlijeka po želji.
- Oblikujte kuglu od tijesta, stavite je u staklenu zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko 45 do 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
- Dignuto tijesto podijelite na 10 do 15 jednakih dijelova – oblikujte ga u kugle i stavite na papir za pečenje. Odvojite svaku kuglu jednu od druge – krafne će se još dignuti. Pokrite ovako pripremljeno tijesto pamučnom krpom i pustite da se dižu još 60 minuta.
- Zagrijte dosta biljnog ulja u loncu na oko 180 Celzijevih stupnjeva – idealno bi bilo da ulje doseže pet centimetara visine u loncu. Pažljivo spustite dignuto tijesto u vruće ulje - pecite krafne oko dvije minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
- Pečene krafne stavite na papir za upijanje masnoće i pustite da se ohlade. Potom ih napunite pekmezom po želji. Pekmez stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite manji dio u središnji dio krafne. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!
Slastica koja bi mogla postati hit u Zagrebu: Zarolani kroasani s kremama od čokolade, kokosa, maline...