Miris prženog tijesta sa šećerom u kojem smo uživali kao klinci sretna su uspomena na djetinjstvo u mnogim dijelovima svijeta, a mjesto gdje naprosto obožavaju taj slasni specijalitet jest New Orleans. Rođakinje naših okruglih krafni u Louisiani ćete naći pod imenom beignet, najčešće jedva vidljive pod hrpicom šećera u prahu.
Recept su preko Oceana donijeli francuski kuhari u 18. stoljeću, a prema nekim izvorima, najprije su stigli u kanadsku Arkadiju. S iseljenicima su zaživjele na kreolskim jelovnicima, gdje su 1986. postale zaštitno jelo Louisiane. Obožavaju ih i u rodnoj Francuskoj, uz nezaobilazne profiterole i druge divote od vrućeg tijesta.
Za recept će poslužiti šalica od 240 ml
Sastojci za beignets:
1 šalica tople vode (105 - 110 °C)
2 žličice suhog kvasca
1/3 šalice šećera + 1 žličica
2/3 šalice punomasnog mlijeka
1 veliko jaje + 1 žumanjak
3 žlice otopljenog maslaca
1 žličica sol
4 1/3 šalice brašna
ulje za prženje
šećer u prahu
Priprema:
1. Pomiješajte pjenjačom toplu vodu, kvasac i žličicu šećera pa ostavite 7 do 10 minuta.
2. Dodajte ostatak šećera, mlijeko, jaja i maslac pa izmiješajte. Dodajte sol i brašno pa izmiješajte.
3. Prekrijte tijesto plastičnom folijom ili čistom krpom pa ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 90 minuta.
4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljajte ga. Razrežite tijesto na kvadrate pa ih ispecite u vrućem ulju. Pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju pa ih okrenite. Kad se ispeku, izvadite ih na papirnate ručnike da se upije višak masnoće i pospite šećerom.