Graffe ili graffette je talijanska verzija krafni koja je iznimno popularna oko Napulja u vrijeme poklada. Riječ je o slastici koja izgleda poput donuta, ali je napravljena od prženog tijesta.

Posipa se šećerom u prahu i po želji servira s namazom po želji – primjerice Nutellom. S obzirom na to da ima rupu u sredini, nadjev se stavlja na prženu slasticu.

U originalni recept za graffette stavljao se krumpir, no verzija bez tog gomoljastog ploda ima bolju, laganiju i prozračniju teksturu. Baš zato radit ćemo graffe bez krumpira.

Da bi vam graffe ispale dobro, važno je pustiti tijesto da se diže – dvaput. Usto biste trebali tijesto ostaviti na toplom mjestu. Idealno bi bilo pustiti tijesto da se diže na temperaturi od 22 do 27 Celzijevih stupnjeva.

Ako ne želite da krafne popiju previše masnoće tijekom pečenja, u tijesto dodajte malo ruma. Neodoljivu aromu dat će joj pak narančina korica.

Talijanske krafne s rupama - sastojci:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 120 ml mlijeka
  • 65 g maslaca
  • 60 ml vode
  • 50 g bijelog šećera
  • 20 ml ruma
  • 7 g instant kvasca u prahu
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • korica jedne naranče (ili limuna)
  • prstohvat soli
  • biljno ulje za prženje

Talijanske krafne s rupama - priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno, šećer, instant kvasac, sol i koricu jedne naranče.
  2. U drugoj zdjeli izmutite jaja s mlijekom, vodom, rumom i ekstraktom vanilije. Povežite vlažne i suhe sastojke. Dodajte komadiće maslaca. Mijesite smjesu u mikseru ili ručno sve dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Kuglu tijesta pospite s malo brašna i prekrijte pamučnom krpom. Pustite da se diže oko dva sata na toplom mjestu, odnosno dok ne udvostruči svoj volumen.
  4. Prebacite smjesu na pobrašnjenu površinu i podijelite je na 12 jednakih dijelova. Od svakog dijela oblikujte kuglu s rupom u sredini. Možete oblikovati i duguljasti komad tijesta te zaobliti da tvori krug. Stavite tako oblikovano tijesto na papir za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se diže na toplom mjestu još sat vremena.
  5. U velikom loncu zagrijte dosta biljnog ulja i ispecite graffe. Pecite ih dok ne postanu zlatno-žute – otprilike dvije minute sa svake strane.
  6. Ispečene graffe stavite na papir za upijanje masnoće i pospite šećerom u prahu. Poslužite graffe tople. Dobar tek!

Jesu li ovo najveće krafne u Hrvatskoj? XXL slastica zbog koje se vrijedi ranije probuditi Dorka u Varaždinu - 4 Dorka u Varaždinu - 3 Dorka u Varaždinu - 2 +0 Dorka u Varaždinu - 1