Gogoši su rumunjske krafne koje su prilično slične "našima", ponekad jesu malo "niže" ili spljoštenije, ali i princip i okus su isti. Ipak za razliku od kod nas svake sezone sve raskošnijeg punjenja, Rumunji (iako ni kod njih oni s pekmezom ili čokoladom nisu nimalo neobični), gogoše poslužuju - i prazne.
Posuti tek šećerom u prahu, gogoši će pokazati pravi okus tijesta, ali i vještinu onoga tko ga je mijesio.
Gogoši
- 550 g glatkog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 10 g suhog kvasca
- 1 čajna žličica soli
- 50 g maslaca
- 275 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- 1 čajna žličica paste od vanilije
- šećer u prahu, za posipanje
- ulje za prženje
Gogoši
- Stavite brašno, šećer, kvasac i sol u zdjelu za miješanje.
- Pomiješajte maslac, mlijeko, žumanjke i vaniliju, a zatim smjesu dodajte suhim sastojcima.
- Pomiješajte u ljepljivo tijesto. Istresite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite oko 8-10 minuta dok ne postane glatko.
- Tijesto stavite u veliku zdjelu. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu jedan sat dok se ne udvostruči.
- Tijesto ponovno premijesite i istresite na lagano pobrašnjenu površinu. Podijelite na komade od 65 g i oblikujte kuglice. Lagano ih spljoštite, stavite na pladanj, pokrijte i ostavite da odstoje 30 minuta.
- Zagrijte ulje u dubokom loncu. Kad se ulje zagrije, pažljivo u njega spuštajte kuglice, u serijama od 3-4 odjednom. Pecite sa svake strane oko 3 minute, a zatim ocijedite na kuhinjskom papiru.
- Pospite šećerom u prahu i poslužite
Švedske palačinke od krumpira: Fini zalogaji koji najbolje pašu uz slaninu

