Tjestenina je neiscrpna inspiracija za pripremu slasnih jela, bilo brzinskih ili nešto kompleksnijih, u kojima se trud nagrađuje okusima i mirisima. Na spomen tjestenine prva asocijacija je Italija, ali i druge zemlje diljem Europe imaju tradicionalna jela vrijedna isprobavanja.

Koja tjestenina za koje jelo?

Razni oblici tjestenine nisu slučajni: presavijeni oblici ili nazubljeni idealni su za gušće umake. Špageti, kao i druga dugačka tjestenina okruglog oblika prikladna je za većinu umaka, a iako se kod nas nerijetko poslužuju s umakom od mljevenog mesa, Talijani preporučuju tagliatelle - dugačke rezance. Općenito je pravilo: što je glađa tjestenina, to umak treba biti rjeđi.

Presavijeni oblici ili nazubljeni idealni su za gušće umake. Kratka tjestenina poput makarona ili penna (pera ili cjevčice) odlična je uz umak od rajčice, kao i rague. Ta kratka tjestenina, koja uključuje i farfalle (mašnice) te fusille (federi), kao i vrste prazne cjevaste tjestenine jede se s taman toliko umaka da ih pokrije. Vrlo sitna i kratka tjestenina, poput zvjezdica ili kružića, najbolja je u juhama.

Kako skuhati tjesteninu

Za kuhanje tjestenine pripremite velik lonac. Tjestenina sadrži škrob koji se tijekom kuhanja otpušta u kipućoj vodi. Uz veliku količinu vode, škrob se bolje topi, sprječavajući lijepljenje tjestenine. Kada voda proključa, dodajte sol - za svaku litru vode trebat će vam deset grama soli. Ako kuhate špagete, pažljivo ih stavite u vodu koja ključa i lagano ih pritisnite da se rasporede u loncu. Nakon minute ih promiješajte da se ne slijepe. Tjestenina ne smije biti prekuhana.

Talijani je kuhaju tako da bude al dente, odnosno pod zub - ili još malo tvrda. Tako ćemo je dulje žvakati, bolje probaviti, a u konačnici će biti i ukusnija. Kako bi bila kuhana al dente, kušajte je nekoliko minuta prije nego što je naznačeno na pakiranju i tako nećete pogriješiti.

Također, nemojte izliti svu vodu od kuhanja tjestenine. Sačuvajte dio i dodajte je umacima u kojima ćete poslužiti tjesteninu kako bi bila ukusnija. Dodajte nekoliko žlica vruće vode u umak pa dodajte netom procijeđenu tjesteninu i kratko je ostavite. Tjestenina će upiti umak, a rezultat će biti za čistu peticu.

Najbolji umaci za tjesteninu

Za dobar umak ne treba vam gomila sastojaka, naprotiv – većina talijanskih specijaliteta broji tek nekoliko osnovnih namirnica. Kremasta carbonara spaja slaninu, jaja i sir, puttanesca češnjak i inćune, a rimski specijalitet, spagetti cacio e pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom jedno su od jela koje traži minimalan broj sastojaka. Ovdje možete doznati više o talijanskim umacima, kao i pronaći inspiraciju za pripremu. 
 

Kremasti umak bez kapi vrhnja ili ulja

Da biste napravili fini kremasti umak, ne trebaju vam vrhnje za kuhanje, ulje ni maslac. Umjesto toga možete umutiti sir poput ricotte s jajetom, začiniti pa pomiješati s nešto vruće vode u kojoj se kuhala tjestenina. Vruća voda razrijedi umak, ali i pomaže temperirati jaje, koje se nakon toga slobodno može pomiješati s kuhanom toplom tjesteninom bez bojazni da će žumanjak koagulirati. Ovdje kliknite za recept. 

Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira (Foto: Shutterstock)

Recept za zapečene špagete iz pećnice

Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira su svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja. Špageti se prvo kuhaju, miješaju s jajetom, maslacem i naribanim parmezanom te stavljaju u vatrostalnu posudu za pečenje kao podlogu za umak na bazi mljevenog mesa. Ovdje je i recept. 
 

Grčki "bolognese" sa špagetima

Mljevena junetina kojoj ljubitelji snažnijih okusa dodaju i janjetinu, krčka se u umaku od rajčica, mediteranskog bilja i začina. Tajna okusa je u začinima kao što su cimet i klinčići koji daju finu, toplu aromu jelu. Ovdje je i recept. 
 

Tjestenina alla rižoto

Tjesteninu prije pripreme nije nužno kuhati u vodi. Talijanski kuhari poigravaju se različitim metodama, a jedna od popularnih je pasta risottata. Pripremom tjestenine poput rižota dobiva se fini kremasti umak, a ta je metoda sjajna za sve one koji vole eksperimentirati u kuhinji.

Austrijska tjestenina sa šunkom i sirom iz pećnice

Schinkenfleckerl je idealan kada trebate zasitno jelo kojim ćete nahraniti više ljudi bez gubljenja previše vremena u kuhinji, kao i kada nemate puno sastojaka na raspolaganju. Slast mu daju hrskave krušne mrvice, kao i fina šunka. Kad je riječ o odabiru tjestenine Austrijanci koriste "fleckerl", kakva se se jedu u krpicama sa zeljem, ali poslužit će bilo kakva kratka tjestenina.

Tjestenina sa srdelama, pasta con le sarde Tjestenina sa srdelama, pasta con le sarde (Foto: Shutterstock)

Talijanska tjestenina sa srdelama

Pasta con le sarde je talijanski specijalitet koje se, kao što ime daje naslutiti, priprema sa srdelama. Najbolji okus dobit ćete ako koristite svježu ribu, ali možete upotrijebiti i onu iz konzerve. Uz srdele, u jelo se dodaju i inćuni. Svježinu mu daje komorač u kombinaciji s grožđicama i bijelim vinom, a hrskavost donose krušne mrvice.

Korejska tjestenina

Jjapaguri ili Chapaguri, korejsko je jelo poznato na engleskom i kao ram-don koje se priprema od dvije vrste instant rezanaca, ramen i udon, odnosno instant varijanti Chapaghetti i Neoguri, korejskog proizvođača Nongshim. Jedinstveno korejsko jelo proslavio je film Parazit nakon kojeg je porasla potražnja za internetskim receptima.

Cijelo pile iz jedne tave: Genijalan recept za koji vam pećnica ne treba Pile tabaka popularno je gruzijsko jelo - 4 Pile tabaka popularno je gruzijsko jelo - 1 Pile tabaka popularno je gruzijsko jelo - 2 +1 Pile tabaka popularno je gruzijsko jelo - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju