Pile tabaka ili tapaka popularno je gruzijsko jelo koje se dobiva pečenjem cijelog pileta na tavi, sve dok meso ne bude sočno, a korica ne posmeđi. Kako bi se ravnomjerno ispeklo, pile najprije treba razrezati po dužini s jedne strane, a zatim istući batom i spljoštiti - tako će čvrsto prianjati za tavu tijekom pečenja.

Metodu rezanja možete vidjeti i u videu ispod recepta. Kako bi ostalo uz tavu tijekom pečenja, meso valja opteretiti kakvim teškim predmetom koji podnosi visoku temperaturu.

Tajna slasnog pileta

Jedna od tajni slasnog pileta je dovoljno maslaca u kojem se prži pa nemojte štedjeti na količini. I dok neki recepti nalažu čisti minimalizam, odnosno samo soljenje pileta prije pečenja, drugi savjetuju trljanje mesa suhim začinima. Pile možete poslužiti uz salatu ili prilog po želji. 

Pile tabaka popularno je gruzijsko jelo - 3 Pile tabaka popularno je gruzijsko jelo - 3 (Foto: Shutterstock)

Sastojci za tabaku:

  • 1 malo pile (oko 900 g)
  • 1 mali svežanj peršina
  • ulje i maslac za prženje
  • sol

Za umak:

  • 60 ml ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • 500 ml pelata iz limenke
  • 1 ljuta papričica
  • 5 listova bosiljka

Priprema tabake: 

  1. Položite pile na radnu plohu i kuhinjskim škarama ili nožem odrežite prednji dio po dužini kako bi se meso cijelom donjom stranom moglo raširiti po plohi - i ravnomjerno ispeklo u tavi. 
  2. Raširite pile  i očistite unutrašnjost, ako je potrebno, kao i višak kože. Nasolite ga pa prekrijte folijom i istucite batom za kako bi se dodatno spljoštite.
  3. Zagrijte maslac i ulje u velikoj tavi od lijevanog željeza. Stavite piletinu s kožom prema dolje na tavu, opteretite teškim predmetom koji podnosi visoku temperaturu i pržite 20-25 minuta dok koža ne potamni. Okrenite pile i pecite još 20-25 minuta ili dok se ne ispeče.
  4. U međuvremenu za umak zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte protisnuti češnjak i pržite oko 2 minute.
  5. Dodajte rajčice i kuhajte dok ne provrije pa začinite solju i dodajte ljutu papričicu očišćenu od sjemenki (koju kasnije možete izvaditi).
  6. Smanjite vatru i pirjajte, lomeći rajčice kuhačom dok se kuhaju, sve dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. Umiješajte bosiljak otprilike 5 minuta prije nego što je umak gotov.
  7. Kušajte umak i po potrebi dodajte sol i papar.
  8. Prebacite piletinu na tanjur za posluživanje i ostavite je da odstoji 5 minuta. Pospite nasjeckanim svježim peršinom i poslužite s umakom od rajčice. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju