Makaronia me kima grčka je varijacija na temu špageta bolognese. Mljevena junetina kojoj ljubitelji snažnijih okusa dodaju i janjetinu, krčkaju se u umaku od rajčica, mediteranskog bilja i začina. Tajna okusa je u začinima kao što su cimet i klinčići koji daju finu, toplu aromu jelu.
Sastojci za grčki bolognese:
- 750 g mljevenog mesa (junetina ili kombinacija janjetine i junetine)
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 400 g passate
- 1/4 šalice vode
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žličica šećera
- 2 dl crnog vina
- 1 lovorov list
- 1 prstohvat cimeta
- 2 cijela klinčića
- maslinovo ulje
- 1 paket špageta
- 200 g Parmigiano-Reggiana ili sira kefalograviera
- sol, papar
Priprema:
- Nasjeckajte luk i češnjak, a mrkvu naribajte. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Umiješajte nasjeckani luk i mrkvu pa pirjajte deset minuta. Umiješajte češnjak, pastu od rajčice i mljeveno meso pa pirjajte desetak minuta.
- Ulijte vino i kada ispari dodajte passatu, vodu, šećer, cimet, klinčiće, lovorov list i dobar prstohvat soli i papra. Pustite da zavrije, smanjite vatru i pirjajte poklopljeno pola sata do sat.
- Špagete skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i umiješajte 2 žlice maslinovog ulja. Tjesteninu prelijte umakom i poslužite uz naribani sir.
Savijutci sa sudbinom pizze: Sirotinjski stromboli kojem će teško tko odoljeti +16