Pasta con le sarde je talijanski specijalitet koje se, kao što ime daje naslutiti, priprema sa srdelama. Najbolji okus dobit ćete ako koristite svježu ribu, ali možete upotrijebiti i onu iz konzerve.
Pasta con le sarde potječe sa Sicilije. Riječ je o jelu napravljenom od relativno jednostavnih sastojaka, a koje ima duboki i kompleksni okus.
Uz srdele, u jelo se dodaju i inćuni. Svježinu mu daje komorač u kombinaciji s grožđicama i bijelim vinom, a hrskavost donose krušne mrvice.
Iako možete upotrijebiti bilo koju vrstu tjestenine za ovo jelo, ono se tradicionalno priprema sa špagetima.
Sastojci za tjesteninu sa srdelama:
- 400 g suhih špageta
- 350 g filetiranih svježih srdela
- 120 ml bijelog suhog vina
- 100 g svježeg komorača
- 45 g grožđica
- 35 g tostiranih pinjola
- 35 g krušnih mrvica
- 4 fileta inćuna iz konzerve
- 1 luk
- ½ čajne žličice mljevenih sjemenki komorača
- sol i papar po želji
- prstohvat šafrana po želji
- biljno ulje po želji
Priprema tjestenine sa srdelama:
- Zagrijte vino, ubacite u njega grožđice i dodajte šafran (ako ga koristite). Stavite sa strane da se okusi sljube.
- U velikom loncu zagrijte vodu za kuhanje tjestenine te je posolite. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
- U tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu kratko zapecite mljevene sjemenke komorača. Pirjajte oko 20 sekundi uz stalno miješanje. Dodajte krušne mrvice, promiješajte sve zajedno, posolite i popaprite. Kratko tostirajte krušne mrvice. Izvadite ih iz tave i stavite ih sa strane.
- U istoj tavi zagrijte još ulja pa na njemu prepirjajte luk i sitno nasjeckani komorač. Pirjajte oko osam minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
- Dodajte inćune, promiješajte i pustite da se termički obrađuju par minuta dok se „ne rastope“ u ulju.
- Podlijte tavu s vinom i grožđicama. Kuhajte dok alkohol ne ispari.
- Dodaje tostirane pinjole i filetirane komadiće nasjeckanih srdala. Pirjajte oko dvije minute.
- Dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu u tavu, te nešto vode od kuhanja tjestenine. Sve dobro promiješajte.
- Poslužite s tositranim krušnim mrvicama. Dobar tek!
Srdele koje zure u nebo: Junačka pita koja se jednom godišnje peče u "najljepšem britanskom selu" +0