Pasta con le sarde je talijanski specijalitet koje se, kao što ime daje naslutiti, priprema sa srdelama. Najbolji okus dobit ćete ako koristite svježu ribu, ali možete upotrijebiti i onu iz konzerve.

Pasta con le sarde potječe sa Sicilije. Riječ je o jelu napravljenom od relativno jednostavnih sastojaka, a koje ima duboki i kompleksni okus.

Uz srdele, u jelo se dodaju i inćuni. Svježinu mu daje komorač u kombinaciji s grožđicama i bijelim vinom, a hrskavost donose krušne mrvice.

Iako možete upotrijebiti bilo koju vrstu tjestenine za ovo jelo, ono se tradicionalno priprema sa špagetima.

Sastojci za tjesteninu sa srdelama:

  • 400 g suhih špageta
  • 350 g filetiranih svježih srdela
  • 120 ml bijelog suhog vina
  • 100 g svježeg komorača
  • 45 g grožđica
  • 35 g tostiranih pinjola
  • 35 g krušnih mrvica
  • 4 fileta inćuna iz konzerve
  • 1 luk
  • ½ čajne žličice mljevenih sjemenki komorača
  • sol i papar po želji
  • prstohvat šafrana po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema tjestenine sa srdelama:

  1. Zagrijte vino, ubacite u njega grožđice i dodajte šafran (ako ga koristite). Stavite sa strane da se okusi sljube.
  2. U velikom loncu zagrijte vodu za kuhanje tjestenine te je posolite. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
  3. U tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu kratko zapecite mljevene sjemenke komorača. Pirjajte oko 20 sekundi uz stalno miješanje. Dodajte krušne mrvice, promiješajte sve zajedno, posolite i popaprite. Kratko tostirajte krušne mrvice. Izvadite ih iz tave i stavite ih sa strane.
  4. U istoj tavi zagrijte još ulja pa na njemu prepirjajte luk i sitno nasjeckani komorač. Pirjajte oko osam minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
  5. Dodajte inćune, promiješajte i pustite da se termički obrađuju par minuta dok se „ne rastope“ u ulju.
  6. Podlijte tavu s vinom i grožđicama. Kuhajte dok alkohol ne ispari.
  7. Dodaje tostirane pinjole i filetirane komadiće nasjeckanih srdala. Pirjajte oko dvije minute.
  8. Dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu u tavu, te nešto vode od kuhanja tjestenine. Sve dobro promiješajte.
  9. Poslužite s tositranim krušnim mrvicama. Dobar tek!

Srdele koje zure u nebo: Junačka pita koja se jednom godišnje peče u "najljepšem britanskom selu" Stargazy Stargazy - 2 Stargazy - 1 +0 Stargazy - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju