Jjapaguri ili Chapaguri, korejsko je jelo poznato na engleskom i kao ram-don koje se priprema od dvije vrste instant rezanaca, ramen i udon, odnosno instant varijanti Chapaghetti i Neoguri, korejskog proizvođača Nongshim. Jedinstveno korejsko jelo proslavio je film Parazit nakon kojeg je porasla potražnja za internetskim receptima.
Osim tjestenine koristi se i govedina, odnosno junetina najčešće ribeye a koristiti možete ramstek ili biftek. Prilikom odabira tjestenine birajte one koje se podjednako kuhaju kako bi istovremeno omekšale.
Tjestenina s ramstekom poslužila je kao inspiracija za brojne varijacije na temu s odreskom narezanim na kocke, a u nastavku provjerite jedan od njih.
Sastojci za korejsku tjesteninu:
- 100 g tjestenine
- 80 g ramsteka
- 6 režnjeva češnjaka
- 2 mlada luka
- 3 ljute papričice (ili prema želji)
- parmezan (prema želji)
Umak
- 2 i ½ žlice sojinog umaka
- 1 žlica šećera
- 1 žlica mirina
Priprema:
- Napravite umak. Pomiješajte sastojke u maloj posudi i stavite na stranu. Tjesteninu stavite kuhati u puno vruće vode i procijedite je dvije minute prije nego bude gotova. Sačuvajte oko 5 žlica vode od kuhanja i ostavite sa strane.
- U međuvremenu dodajte maslinovo ulje, sjeckani češnjak i nasjeckani zeleni luk u tavu srednje veličine. Miješajte dok češnjak i zeleni luk ne porumene. Dodajte sjeckanu ljutu papriku. Nastavite kuhati oko 1 minutu.
- Meso popržite sa svake strane u tavi, oko šest minuta s jedne i četiri minute s druge strane Pečeni odrezak izvadite iz tave, prebacite na tanjur i prekrijte komadom aluminijske pa ostavite oko pet minuta.
- U tavu u kojoj se peklo meso ulijte umak i dobro promiješajte dno kako biste iskoristili sokove od pečenja.
- U tavu s lukom i češnjakom ubacite tjesteninu pa sve skupa prebacite u tavu s umakom. Promiješajte pa ubacite vode od kuhanja tjestenine. Ostavite minutu da se kuha i zatim dodajte na kocke narezano meso. Prema želji poslužite s parmezanom.