Tjesteninu prije pripreme nije nužno kuhati u vodi. Talijanski kuhari poigravaju se različitim metodama, a jedna od popularnih je pasta risottata. Pripremom tjestenine poput rižota dobiva se fini kremasti umak, a ta je metoda sjajna za sve one koji vole eksperimentirati u kuhinji.
Tjestenina se prethodno može zapeći u pećnici kako bi dobila orašastu aromu, ali taj korak nije nužan, popržiti se može i u loncu, s lukom ili ljutikom.
Odaberite omiljeni temeljac ili umak i podlijevajte tjesteninu uz češće miješanje sve dok ne bude al dente, a umak se reducira. Pospite naribanim sirom i ukrasite začinskim biljem pa uživajte.
Sastojci za tjesteninu alla rižoto:
700-900 ml mesnog temeljca (ovisno o jačini vatre)
2 žlice maslinova ulja
2 ljutike
300 g tjestenine
200 ml suhog bijelog vina
2,5 šalice umaka od rajčice
2 češnja češnjaka
1 velika rajčica
sol, papar, bosiljak
Priprema tjestenine alla rižoto:
1. Ulijte u posudu temeljac pa zagrijte i držite na laganoj vatri da ostane toplo.
2. Zagrijte žlicu ulja pa dodajte sjeckanu ljutiku i pržite oko tri minute miješajući pa ubacite tjesteninu i pecite oko dvije minute.
3. Dodajte vino pa kuhajte miješajući oko dvije minute. Ulijte umak od rajčice i malo-pomalo dodajte po pola šalice temeljca miješajući na srednje jakoj vatri. Ostavite da se tekućina reducira prije dodavanja nove.
4. Tjestenina je gotova nakon što omekša i bude al dente, a umak se zgusne. Bit će potrebno 20-25 minuta.
5. Na tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte sjeckani češnjak i pržite minutu do dvije pa ubacite i sjeckanu rajčicu. Posolite, popaprite pa ubacite tjesteninu i kuhajte oko minute te ukrasite bosiljkom.
Kakva patka! Najveseliji kvartovski bistro u kojem ćete pojesti meso koje se u ustima topi kao maslac +5