Schinkenfleckerl na prvu može zazvučati kao kakav zlikovac iz njemačkih bajki za djecu, ali svaka sličnost je posve slučajna; radi se o miroljubivom i jednostavnom složencu sa šunkom i sirom koji Austrijanci obožavaju. Schinkenfleckerl je idealan kada trebate zasitno jelo kojim ćete nahraniti više ljudi bez gubljenja previše vremena u kuhinji, kao i kada nemate puno sastojaka na raspolaganju. Slast mu daju hrskave krušne mrvice, kao i fina šunka. Kad je riječ o odabiru tjestenine Austrijanci koriste "fleckerl", kakva se se jedu u krpicama sa zeljem, ali poslužit će bilo kakva kratka tjestenina.
Sastojci za schinkenfleckerl:
- 250 g kratke tjestenine
- 200 g šunke
- 100 g sira
- 80 g maslaca + za namastiti posudu za pečenje
- 4 jaja
- muškatni oraščić
- 250 g kiselog vrhnja
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 šaka nasjeckanog peršina
- ½ šalice krušnih mrvica + za posipavanje
Priprema schinkenfleckerla:
- Maslac izvadite iz hladnjaka da omekša. Tjesteninu kratko prokuhajte u vrućoj vodi pa ocijedite i ostavite da se hladi.
- Izmiksajte maslac, žumanjak, sol, papar i muškatni oraščić pa umiješajte šunku narezanu na kockice, naribani sir, vrhnje, protisnuti češnjak, sjeckani peršin i hladnu tjesteninu.
- Izmiksajte bjelanjke dok ne postanu čvrsti pa nježno umiješajte u smjesu s tjesteninom.
- Kalup za pečenje namastite maslacem i pospite krušnim mrvicama pa dodajte tjesteninu i pospite krušnim mrvicama. Poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko 45 minuta na 160°C. Nakon 20-30 minuta otklopite posudu kako . bi mrvice postale hrskave.
Zaobići ili ne? 11 "škakljivih" jela koja (ne) morate probati u Austriji +2