Špageti, mljeveno meso, umak od rajčice i sir poznata je kombinacija okusa koja se zasigurno nalazi na jelovnicima u brojnim hrvatskim kućanstvima. No jeste li ikada pokušali zapeći ove sastojke u pećnici i stvoriti jedno sočno jelo?
Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira su svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja. Špageti se prvo kuhaju, miješaju s jajetom, maslacem i naribanim parmezanom te stavljaju u vatrostalnu posudu za pečenje kao podlogu za umak na bazi mljevenog mesa.
U sve se, dakako, dodaje obilna količina još dvije vrsta sira prije nego što se stavlja u pećnicu. Rezultat? Dekadentno jelo puno odvažnih okusa za koje će se tražiti repete.
Sastojci za zapečene špagete s mljevenim mesom i sirom:
- 700 ml umaka od rajčice za tjesteninu
- 450 g sušenih špageta
- 450 g mljevene junetine
- 400 g naribane mozzarelle
- 300 g svježeg sira
- 30 g naribanog parmezana
- 5 žlica maslaca
- 2 velika jaja
- 1 luk
- sol i papar po želji
- svježi bosiljak po želji
Priprema zapečenih špageta s mljevenim mesom i sirom:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Skuhajte špagete al dente prema uputama s pakiranja.
- U velikoj tavi pirjajte luk dok ne omekša i mljeveno meso dok ne dobije zlatno smeđu boju. Za to će vam trebati desetak minuta.
- U mljeveno meso dodajte umak od rajčice, posolite i popaprite. Stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli istucite dva jaja, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem i naribanim parmezanom. U smjesu dodajte kuhane špagete i sve dobro promiješajte.
- U namašćenu vatrostalnu posudu za pečenje stavite polovicu kuhanih špageta i raspodijelite ih po cijeloj površini.
- Preko špageta stavite polovicu svježeg sira, umaka s mljevenim mesom i mozzarellu.
- Ponovite postupak i s drugom polovicom sastojaka. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u pećnici 40 minuta.
- Uklonite aluminijsku foliju i pecite sve zajedno još 20-ak minuta da se sir rastopi i zapeče.
- Poslužite s listićima svježeg bosiljka. Dobar tek!
Talijanski recept za savršeni umak za tjesteninu koji je gotov za manje od 5 minuta +3