Špageti, mljeveno meso, umak od rajčice i sir poznata je kombinacija okusa koja se zasigurno nalazi na jelovnicima u brojnim hrvatskim kućanstvima. No jeste li ikada pokušali zapeći ove sastojke u pećnici i stvoriti jedno sočno jelo?

Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira su svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja. Špageti se prvo kuhaju, miješaju s jajetom, maslacem i naribanim parmezanom te stavljaju u vatrostalnu posudu za pečenje kao podlogu za umak na bazi mljevenog mesa.

U sve se, dakako, dodaje obilna količina još dvije vrsta sira prije nego što se stavlja u pećnicu. Rezultat? Dekadentno jelo puno odvažnih okusa za koje će se tražiti repete.

Sastojci za zapečene špagete s mljevenim mesom i sirom:

  • 700 ml umaka od rajčice za tjesteninu
  • 450 g sušenih špageta
  • 450 g mljevene junetine
  • 400 g naribane mozzarelle
  • 300 g svježeg sira
  • 30 g naribanog parmezana
  • 5 žlica maslaca
  • 2 velika jaja
  • 1 luk
  • sol i papar po želji
  • svježi bosiljak po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Odličan, a jednostavan ručak: Recept za finu tjesteninu s brzim umakom od peršina i oraha

Priprema zapečenih špageta s mljevenim mesom i sirom:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Skuhajte špagete al dente prema uputama s pakiranja.
  3. U velikoj tavi pirjajte luk dok ne omekša i mljeveno meso dok ne dobije zlatno smeđu boju. Za to će vam trebati desetak minuta.
  4. U mljeveno meso dodajte umak od rajčice, posolite i popaprite. Stavite sa strane.
  5. U velikoj zdjeli istucite dva jaja, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem i naribanim parmezanom. U smjesu dodajte kuhane špagete i sve dobro promiješajte.
  6. U namašćenu vatrostalnu posudu za pečenje stavite polovicu kuhanih špageta i raspodijelite ih po cijeloj površini.
  7. Preko špageta stavite polovicu svježeg sira, umaka s mljevenim mesom i mozzarellu.
  8. Ponovite postupak i s drugom polovicom sastojaka. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u pećnici 40 minuta.
  9. Uklonite aluminijsku foliju i pecite sve zajedno još 20-ak minuta da se sir rastopi i zapeče.
  10. Poslužite s listićima svježeg bosiljka. Dobar tek!

Talijanski recept za savršeni umak za tjesteninu koji je gotov za manje od 5 minuta Pesto genovese - 6 Pesto genovese - 7 Pesto genovese - 5 +3 Pesto genovese - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju