Svi bi mi voljeli biti nepogrešivi, no greške se potkradaju i onim najboljima. Ovo su savjeti sa iskusne kuhare, ali i one koji tek počinju pripremati svoje prve slastice, pa ih pažljivo proučite kako biste ubuduće izbjegavali najčešće greške koje se svima znaju dogoditi.

Greške koje radimo pri pečenju kolača - 3 Greške koje radimo pri pečenju kolača - 3 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

1. Pročitajte recept do kraja prije nego krenete s pripremom.

Svima nam se zna dogoditi da smo radili nešto već 100 puta i "znamo sve napamet", ali svašta se može desiti i samo jedan propust u postupku može dovesti do katastrofalnih rezultata.

2. Ako želite biti potpuno precizni, izbjegnite vaganje na čaše i žlice i koristite vagu.

Naravno, korištenje mjerenja "na žlicu" ili "po šalici" je lakše i brže, a ponekad i sasvim dovoljno. No, neki recepti zahtjevaju preciznost pa ipak uzmite vagu.

3. Koristite maslac ravno iz frižidera.

Ako recept traži da se koristi maslac sobne temperature, koristite maslac kojeg ste izvadili iz frižidera oko sat vremena prije nego ste krenuli pripremati kolač.

4. Ne pripremite kalup za pečenje prije nego krenete s miješanjem sastojaka.

Ovo se možda čini kao nevažni dio, ali često je vrlo bitno da smjesu ulijemo u kalup što prije, pa pripremite kalup na samom početku procesa (premažite ga uljem, maslacem ili obložite papirom za pečenje).

5. Ne koristite papir za pečenje jer smatrate da je dovoljno samo namazati pleh maslacem ili uljem.

U nekim situacijama, poput pečenja određenih keksa, ipak radije koristite papir za pečenje, ako tako recept savjetuje, jer vam se keksi mogu početi raspadati pri vađenju iz pleha, bez obzira što ste ga nauljili.

6. Ne pomiješate maslac i šećer do kraja već stanete na pola puta.

Prvo, maslac treba biti sobne temperature kad ovo radite, a drugo, ne trebate samo dobiti homogenu smjesu, već laganu i pufastu smjesu u kojoj nema zaostataka kristala šećera.

7. Ne sastružete sve sastojke s rubova posude.

Pobrinite se da tijekom miješanja sastružete i pomiješate sve sastojke kako prilikom izlijevanja smjese ne bi pokupili nešto s rubova što tamo ne bi trebalo biti.

8. Ako recept zahtjeva prstohvat soli, preskačete tu uputu jer smatrate da sol u slasticama nije potrebna.

Nemojte preskakati ovaj korak jer sol zapravo ističe okus i pojačava slatkoću kolača.

9. Ne koristite cjedilo za sipanje brašna.

Neki recepti zahtjevaju da se brašno sipa kroz cjedilo, a ovaj je korak potreban kako bi se suhi sastojci lakše povezali i kako ne bi bilo grudica u brašnu.

10. Ne zagrijete pećnicu prije početka.

Obavezno uključite pećnicu na vrijeme i ne stavljajte kolač dok ne postigne određenu temperaturu, inače se može dogoditi da se tijesto uopće ne digne.

11. Otvarate pećnicu prerano.

Suzdržite se od provjeravanja u kakvom je stanju kolač (možete gledati kro zatvorena vrata pećnice), jer ako ih otvorite prerano (osobito tijekom prvih 20 minuta), tijesto, ako se i diglo, opet će se spustiti i više se ne bude vratilo gore. Poželjno je da do samog kraja uopće ne otvarate pećnicu, a ako baš morate, učinite to 5 do 10 minuta prije kraja.

Greške koje radimo pri pečenju kolača - 2 Greške koje radimo pri pečenju kolača - 2 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

12. Ne čekate da se tijesto potpuno ohladi prije nego krenete s dekoracijom.

Ovisno o vrsti šlaga koju koristite, moglo bi vam se otopiti ako ga stavite na topao kolač.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju