• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

12 grešaka koje radimo kada pečemo kolače

Korištenje mjerenja "na žlicu" ili "po šalici" je lakše i brže, a ponekad i sasvim dovoljno. No, neki recepti zahtjevaju preciznost pa ipak uzmite vagu.

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 3.03.2018 15:37 komentari
viber Created with Sketch.
Kolači
Kolači (Foto:Guliver / Thinkstock)

Svi bi mi voljeli biti nepogrešivi, no greške se potkradaju i onim najboljima. Ovo su savjeti sa iskusne kuhare, ali i one koji tek počinju pripremati svoje prve slastice, pa ih pažljivo proučite kako biste ubuduće izbjegavali najčešće greške koje se svima znaju dogoditi.

Greške koje radimo pri pečenju kolača - 3 Greške koje radimo pri pečenju kolača - 3 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

1. Pročitajte recept do kraja prije nego krenete s pripremom.

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Svima nam se zna dogoditi da smo radili nešto već 100 puta i "znamo sve napamet", ali svašta se može desiti i samo jedan propust u postupku može dovesti do katastrofalnih rezultata.

2. Ako želite biti potpuno precizni, izbjegnite vaganje na čaše i žlice i koristite vagu.

Naravno, korištenje mjerenja "na žlicu" ili "po šalici" je lakše i brže, a ponekad i sasvim dovoljno. No, neki recepti zahtjevaju preciznost pa ipak uzmite vagu.

3. Koristite maslac ravno iz frižidera.

Ako recept traži da se koristi maslac sobne temperature, koristite maslac kojeg ste izvadili iz frižidera oko sat vremena prije nego ste krenuli pripremati kolač.

4. Ne pripremite kalup za pečenje prije nego krenete s miješanjem sastojaka.

Ovo se možda čini kao nevažni dio, ali često je vrlo bitno da smjesu ulijemo u kalup što prije, pa pripremite kalup na samom početku procesa (premažite ga uljem, maslacem ili obložite papirom za pečenje).

5. Ne koristite papir za pečenje jer smatrate da je dovoljno samo namazati pleh maslacem ili uljem.

U nekim situacijama, poput pečenja određenih keksa, ipak radije koristite papir za pečenje, ako tako recept savjetuje, jer vam se keksi mogu početi raspadati pri vađenju iz pleha, bez obzira što ste ga nauljili.

6. Ne pomiješate maslac i šećer do kraja već stanete na pola puta.

Prvo, maslac treba biti sobne temperature kad ovo radite, a drugo, ne trebate samo dobiti homogenu smjesu, već laganu i pufastu smjesu u kojoj nema zaostataka kristala šećera.

7. Ne sastružete sve sastojke s rubova posude.

Pobrinite se da tijekom miješanja sastružete i pomiješate sve sastojke kako prilikom izlijevanja smjese ne bi pokupili nešto s rubova što tamo ne bi trebalo biti.

8. Ako recept zahtjeva prstohvat soli, preskačete tu uputu jer smatrate da sol u slasticama nije potrebna.

Nemojte preskakati ovaj korak jer sol zapravo ističe okus i pojačava slatkoću kolača.

9. Ne koristite cjedilo za sipanje brašna.

Neki recepti zahtjevaju da se brašno sipa kroz cjedilo, a ovaj je korak potreban kako bi se suhi sastojci lakše povezali i kako ne bi bilo grudica u brašnu.

10. Ne zagrijete pećnicu prije početka.

Obavezno uključite pećnicu na vrijeme i ne stavljajte kolač dok ne postigne određenu temperaturu, inače se može dogoditi da se tijesto uopće ne digne.

11. Otvarate pećnicu prerano.

Suzdržite se od provjeravanja u kakvom je stanju kolač (možete gledati kro zatvorena vrata pećnice), jer ako ih otvorite prerano (osobito tijekom prvih 20 minuta), tijesto, ako se i diglo, opet će se spustiti i više se ne bude vratilo gore. Poželjno je da do samog kraja uopće ne otvarate pećnicu, a ako baš morate, učinite to 5 do 10 minuta prije kraja.

Greške koje radimo pri pečenju kolača - 2 Greške koje radimo pri pečenju kolača - 2 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

12. Ne čekate da se tijesto potpuno ohladi prije nego krenete s dekoracijom.

Ovisno o vrsti šlaga koju koristite, moglo bi vam se otopiti ako ga stavite na topao kolač.

 

  • #Hrana
  • #kolači
  • #greške pri pečenju
  • #kuhanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
Vrt Majorelle
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
show
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
zdravlje
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Gljive - pečat posebnosti i jedinstvenosti svakog jela
Pokrovitelj Metro

Nepredvidiva, ali zahvalna namirnica: Splitski restoran u kojem bilogorske gljive imaju važnu riječ

Gljiva je namirnica koja se može pripremiti na sto načina i uvijek jelu dati pečat posebnosti i jedinstvenosti. Bilo kao slastica, prilog ili glavno jelo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Food blogeri - Majstori hrane - 3 Hrana i piće
    Kad hobi postaje posao

    Od hobija do unosnog posla: Tko su food blogeri i zašto ih je u Hrvatskoj sve više?

  • Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 Aktualno
    Uz malo truda...

    Kako uštedjeti, a jesti fino i zdravo? Savjeti i trikovi uspješnih Hrvata za održivu svakodnevicu

  • Gljive - pečat posebnosti i jedinstvenosti svakog jela Hrana i piće
    Pokrovitelj Metro

    Nepredvidiva, ali zahvalna namirnica: Splitski restoran u kojem bilogorske gljive imaju važnu riječ

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close