• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Nepredvidiva, ali zahvalna namirnica: Splitski restoran u kojem bilogorske gljive imaju važnu riječ

Gljiva je namirnica koja se može pripremiti na sto načina i uvijek jelu dati pečat posebnosti i jedinstvenosti. Bilo kao slastica, prilog ili glavno jelo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 22.04.2024 14:42 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Gljive - pečat posebnosti i jedinstvenosti svakog jela 18 Gljiva kao pečat posebnosti svakog jela 18 Gljiva kao pečat posebnosti svakog jela 18 Gljiva kao pečat posebnosti svakog jela 18

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Sarma Prva sarma festivala Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju

"Čovjek ne može razmišljati dobro, voljeti dobro i spavati dobro ako nije jeo dobro", davno je rekla engleska spisateljica Virginia Woolf.

I mi se slažemo. Kada vas fino i ukusno jelo, savršeno aranžirano na tanjuru, zavodljivo mami izgledom i mirisom, teško mu je odoljeti. Znaju to u splitskom restoranu Zora bila, u kojem se moderna gastronomija susreće s tradicionalnom. Ono što daje posebnost tim jelima su domaći proizvodi koje koriste u svojoj kuhinji. Jedan od njih su gljive koje stižu iz Severina pored Bjelovara. Već na prvi ulazak u hangare u kojima se uzgajaju, osjeti se miris šampinjona.

"To je u početku bio kao hobi, kasnije se razvilo u ozbiljniji posao. S godinama smo širili proizvodnju, povećavali kapacitete, uvodili nove gljive. Trenutno u proizvodnji imamo 7 vrsta gljiva – šampinjoni, bukovače, smeđi šampinjoni, shi-take, jablanovače. Od toga je shi-take i kraljevska bukovača ekološki proizvod", priča nam Nikola Andričić, proizvođač gljiva.

Branje šampinjona Branje šampinjona (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Na samom početku nije bilo lako i jednostavno. Gljive su sami distribuirali svojim kombijem, vozeći ih od sjevera prema jugu, kucajući na vrata restorana. Tada, u svojim počecima, godišnje su proizvodili oko sto tona gljiva.

"Trenutno imamo zaposleno 55 djelatnika, proizvodnja na godišnjem nivou je oko 1500 tona. Sam proces počinje punjenjem komposta u uzgojne prostorije. Već 15 do 18 dana nakon toga dolaze prve gljive na berbu", govori nam Nikola.

Sve je automatizirano, osim berbe gljiva. Za to trebaju ljudi. Gljiva je nepredvidiva, kaže. I o njoj se moraju posebno brinuti. Higijena je, napominje, vrlo važna. Prava temperatura, dovoljno vlage. Radna odijela peru se svaki dan kako bi se spriječile moguće bolesti i dobio vrhunski domaći proizvod.

"Svaka gljiva koja je svježa bi trebala biti dobra gljiva, ako je sve poštivano u proizvodnom procesu. Od prvog dana do berbe, pakiranja, hladnog lanca. Kod šampinjona je bitno da bude bijela, kompaktna, čvrsta, na vrijeme ubrana", otkriva nam Nikola male tajne prepoznavanja svježih gljiva.

Nikola Andričić, proizvođač gljiva Nikola Andričić, proizvođač gljiva (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Gljive ne prelaze granice Hrvatske, a da bi na vrijeme stigle u svaki kutak zemlje, brine se Metro, s kojim surađuju više od 20 godina.

"Konzumiranjem lokalnih namirnica razvijamo ruralne prostore, male opg-ove, držimo zaposlenost, jedemo hranu koja je domaća, zdrava, kvalitetna. Jako veliku podršku imamo od Metroa, gdje naše kvalitetne proizvode plasiramo preko Metroa, diljem cijele Hrvatske. Gljive se danas beru, sutra su ohlađene i u roku od 24-48 sati, u svakom dijelu Hrvatske. Putem Metroa je prisutna u svakom restoranu, hotelima, konobama", govori nam sa smiješkom na licu.

I tada, kaže, pršte srećom i ponosom – kada na tanjurima širom zemlje vide gljive kojima su posvetili najveći dio svog života.

Da su gljive zahvalna sezonska namirnica koja će oplemeniti svaki meni i kuharu pružiti bezbroj mogućnosti smatraju vlasnici i chefovi restorana Zora Bila u blizini splitskih Bačvica, bračni par Sandra i Dane Tahirović.

Osim iznimne nutritivne vrijednosti, chef Dane Tahirović naglašava kako se uvijek vole poigrati s ovom zanimljivom i zahvalnom namirnicom koja je jednako dobra i kao glavna komponenta jela, ali i kao prilog: "U nekim segmentima, kod ljudi koji ne konzumiraju meso, gljiva može biti i nekakva dobra zamjena. Mi je koristimo često u različitim oblicima, ne čini nam udarni segment na meniju, ali uvijek imamo neki segment koji je povezan s gljivama".

Krafna od beskvasnog tijesta koja se puni gljivama Krafna od beskvasnog tijesta koja se puni gljivama (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Za neobično zanimljiv, jedinstven i sočan pozdrav iz kuhinje u kojem gljive kao namirnica vode glavnu riječ u restoranu Zora Bila između ostalog poslužuju i krafnu od beskvasnog tijesta koja se puni gljivama i posipa prahom od gljiva. Uz nju na stol stiže i capuccino od šampinjona i lisičarki kojeg krasi pjenica od soja lecitina.

Portobello gljiva punjena duksellesom od gljiva Portobello gljiva punjena duksellesom od gljiva (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Portobello gljiva punjena duksellesom od gljiva idealan je vege ručak u kojem će rado omastiti brk i najveći mesoljupci. Zbog svoje lagane teksture i punog okusa, ova će poslastica poslužena uz umak od kvasca koju krasi čips od čokolade posut prahom od peršina, uz majonezu od gljiva i cvjetove borača razveseliti okusne pupoljke svakog kušača.

Pečeni jadranski škampi s gljivama posluženim na kremi od cvjetače Pečeni jadranski škampi s gljivama posluženim na kremi od cvjetače (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

S obzirom na to da je Zora Bila smještena tik uz more i da prostrana terasa ovog restorana kojeg pokreće ljubav u svakom smislu baca direktan pogled na prekrasno plavetnilo Jadrana koje oduzima dah, morska namirnica sljubljena s jednim od glavnih šumskih aduta predstavlja jedno jela aduta bračnog para Tahirović. Uz pečene jadranske škampe s gljivama posluženim na kremi od cvjetače, ljubitelji morskih delicija uživat će u jelu koje se poslužuje uz mikro bilje rotkvice i naribani tartuf.

Sezonske i svježe namirnice glavni su adut njihovog menija s kojim često vole iznenaditi svoje goste: "Kod nas je meni u sljedovima koje radimo, pratimo da su ona s modernim twistom i jela gotovo nikad ne prate jelovnik. Znači da, već ako ste došli i niste izabrali nešto iz a la carte, naši meni u sljedovima bit će poprilično iznenađenje za gosta", rekla je chefica Sandra Tahirović.

Kvalitetna namirnica, uz strast i ljubav prema poslu, glavni su temelji svakog dobrog jela i o tome se, kaže chef Dane Tahirović, nikad ne bi trebalo raspravljati: "Ono što mi imamo na našem hrvatskom tržištu još uvijek osjetna prednost u kvaliteti namirnica naspram, po meni, ostatka Europe i mislim da smo tu stvarno još uvijek jako, jako dobri."

Kako bi gostima ponudili ono najbolje od svježih i domaćih namirnica, od velike pomoći u tom segmentu jednu bitnu ulogu za njih igra Metro: "Sa suradnjom s lokalnim OPG-ovima Metro je napravio puno za nas, pogotovo za nas koji želimo koristiti lokalno i sezonski. Tako da sad u Metrou možete naći različite OPG-ove i sve te namirnice koje ste do sada kupovali u bakica na pazaru možete pronaći tamo."

Vlasnici i chefovi restorana Zora Bila, bračni par Sandra i Dane Tahirović Vlasnici i chefovi restorana Zora Bila, bračni par Sandra i Dane Tahirović (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zora Bila je, naglašava ovaj par kojemu je otvaranje restorana bila prilika da uspješno spoje poslovno i privatno, restoran koji se okreće uglavnom na lokanom stanovništvu, a turizam, odnosno turisti kao gosti za njih su, kako kažu, dodatan bonus baš kao i priznanje koje im je dodijelila struka: "U tom segmentu za sad imamo Gault & Millau veliki trofej chefa sutrašnjice i naravno nadamo se da ćemo osvojiti sve ono što nam u neku ruku pripada, ali naravno s vremenom", kaže chef Dane Tahirović.

Jedna im je pohvala, ističe chefica Sandra, ipak najdragocjenija: "Najbitnije od svega da je gost iz restorana izađe zadovoljan. Mi često odlazimo do stolova i pitamo goste jesu li zadovoljni. Jako, jako smo ponosi kad oni kažu da je nešto savršeno, da nikad nešto bolje nisu pojeli, tako da mislim da je najbitniji dio... A o pljesku na kraju večere koji znamo dobiti, da vam ni ne govorim."

U budućnosti se i dalje vide u ovom poslu koji za njih predstavlja veliku strast i kojeg nazivaju načinom života i vesele se svemu što je pred njima. Volje, želje i energije, kažu, imaju napretek.

"Vidim nas u nekakvoj kućici na selu sa ogromnim vrtom u kojem ću sama uzgajati svoje namirnice i naravno s malim restorančićem za deset do petnaest ljudi kojima ćemo kuhati to što uzgajamo. U takvoj nas budućnosti vidim", kaže chefica Sandra.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Metro 2024
  • #Metro
  • #gljive
  • #Hrana
  • #kuhanje
  • #zora bila
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness odmor u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel 4* nudi tri dana potpune relaksacije
Crno jaje
Uživancija u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel nudi tri dana potpune relaksacije
Wellness vikend u Makarskoj: Odmor u Valamar Meteor Hotelu
Crno jaje
Wellness vikend u Makarskoj: Ponuda za odmor u Valamar Meteor Hotelu
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Oglas
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Male pite
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Oglas
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Vremenska prognoza: Vraća se sunce
VREMENSKA PROGNOZA
Vraća se sunce i toplo vrijeme: Meteorolog otkriva koliko će trajati
Policija u akciji: Od ranog jutra na adresama šefova dviju zdravstvenih ustanova, spominje se i župan
Milijunski iznosi
Cure detalji velike policijske akcije: Spominju se imena ravnatelja bolnica, češljaju se poslovi iz vremena Beroša
Peru: Biskup optužen da je imao 17 ljubavnica
TELEVISA PRESENTA
Svećenik imao 17 ljubavnica, razotkrila ga ljubomorna časna sestra: "Poslao je poruku spremačici..."
show
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
zdravlje
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Pokažite što znate!
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Nezgoda u teretani podijelila gledatelje: "Namjerno je to napravila!"
Što kažete?
Nezgoda u teretani podijelila gledatelje: "Namjerno je to napravila!"
tech
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
Novo oružje
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
sport
Teška ozljeda u prijateljskom susretu Hrvatske U-18 i Ukrajine U-18
Sudac izvukao crveni
Drama na utakmici Hrvatske U-18: Hajdukovac teško ozlijeđen, hitna pomoć na terenu
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
NIJE OVO OČEKIVAO
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
pala je odluka
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
tv
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
KUMOVI
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
Skrivena sudbina: Smislila je kako će ga se zauvijek riješiti
SKRIVENA SUDBINA
Smislila je kako će ga se zauvijek riješiti
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
novac
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
lifestyle
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Lejla Filipović u tamnoplavim trapericama
NEPOGREŠIV MODEL
Ako želite traperice koje zaslužuju čistu peticu, pogledajte izbor Lejle Filipović
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
sve
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Beefsteak iz restorana Galbiani
Pokrovitelj Metro

Šarmantni šibenski restoran osvaja jelima s vrhunskim istarskim sirom i pogledom koji ćete teško zaboraviti

Šarmantni šibenski restoran može se pohvaliti nezaboravnim pogledom, ali i vrhunskim jelima koje mame slatki osmijeh na lica gostiju. Vlasnik restorana uvjeren je da je to zbog sireva koje proizvodi mala istarska mljekara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Spoj umjetnosti i čokanja Hrana i piće
    Pokrovitelj Metro

    Spoj vrhunskih namirnica i umjetnosti: Splitski restoran koji je inspiraciju za ukusne zalogaje pronašao 500 kilometara dalje

  • Domaći istarski njoki s boškarinom Hrana i piće
    Pokrovitelj Metro

    Prava gurmanska meka: Obiteljski restoran u srcu Poreča u kojem se isplati doći uživati u jelima s boškarinom

  • Beefsteak iz restorana Galbiani Hrana i piće
    Pokrovitelj Metro

    Šarmantni šibenski restoran osvaja jelima s vrhunskim istarskim sirom i pogledom koji ćete teško zaboraviti

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close