• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #ne okolišaj

Kako uštedjeti, a jesti fino i zdravo? Savjeti i trikovi uspješnih Hrvata za održivu svakodnevicu

Podatak da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje itekako je zabrinjavajuć, ali negativan trend lako se može zaustaviti ili smanjiti uz minimalan trud...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.10.2022 16:43 komentari
viber Created with Sketch.
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 (Foto:PR)

Galerija Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 6 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 5 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 4 3

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Rimski njoki Bolji od običnih? Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

U vrijeme kada cijene hrane i režija odlaze u nebo sve više razmišljamo o održivosti, a da možda nismo posve sigurni što taj izraz sve podrazumijeva. Održivost je osmišljavanje slasnih jela od namirnica, ili dijelova namirnica koje inače bacamo – poput stapki brokula za juhe i popečke ili pak prezrelog voća za pite i marmelade. Održivost je i oblačenje otrcane stare fotelje u novo ruho, korištenje prirodne kozmetike, popravljanje starih cipela, a ne bacanje u smeće. Danas sve više ljudi prakticira održivost, a da nisu toga možda niti svjesni, i to ne samo zato što žele uštedjeti ili sačuvati jedini dom koji imamo. Osjećaji kreativnosti i ponosa nakon što napravimo nešto dobro također imaju važnu ulogu u tome.

Dobar je osjećaj istraživati i naići na trikove koje možemo napraviti s namirnicama da bismo pripremili slasno jelo i podijelili ga s drugima. Kao i produljiti rok trajanja nekom predmetu osobnim potpisom, sačuvati njegovu priču kao svjedoka nekog prošlog vremena produlje rok trajanja. Otići na kakvu radionicu, upoznati ljude zajedničkih interesa i naučiti ponešto. Nekoć je bila stvar prestiža kupiti novo, a danas sve više postaje sačuvati staro i biti ponosan na unikatne predmete, ili iskustva.

Upravo se o takvim temama pričalo na panel-raspravi koja je okupila uspješne kreativce u zagrebačkoj Kuglani podno Sljemena povodom predstavljanju novog smjera hrvatske inačice Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com koja korisnicima kartica nudi posebne sadržaje i motivira na učenje novih vještina, kao i na to da istraže svoju zemlju na nove načine. Najnoviji sadržaj na platformi osmišljen je u suradnji s malim poduzetnicima s ciljem da se potakne korisnike platforme da u svoje svakodnevnice uvrste jednostavne održive prakse.

„Brojna znanja i vještine učimo kod kuće, a utjecaj projekata i povezanih kampanja koje provode velike kompanije itekako su važni. Sve što se događa u javnom prostoru po ovom pitanju mijenja navike ljudi. Zato smo pokrenuli ovu inicijativu kao jednu od aktivnosti Mastercarda u ovom području. Na platformi Priceless.com od danas nudimo sadržaj koji inspirira da živimo održivo i omogućujemo istraživanje Lijepe Naše kroz iskustva osmišljena tako da njihov sadržaj minimalno šteti planetu, a u najvećoj mjeri nas uči kako ju čuvati, na brojne načine“, otvorila je raspravu Helena Šekerija, voditeljica marketinga u Mastercardu.

Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 (Foto: PR)

Ida Prester moderirala je uzbudljivu raspravu na kojoj su sudjelovali: Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Marin Medak chef i vlasnik poznatog zagrebačkog restorana RougeMarin i jedno od zaštitnih lica ugostiteljstva u Hrvatskoj, gastro bloger Mile Butorac, dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, Jelena Bikić iz Silvan kozmetike te influencerica Matea Frajsberger, poznatija kao Click4Chic.

Denis Ivošević otkrio nam je kako je Istra usvajanjem odgovorne održivosti postaje sve uspješnija na brojnim razinama te kako se sve više mladih vraća u unutrašnjost te obnavlja kuće zbog čega se i život vraća u sela koja su bila na rubu nestajanja. Odabir kvalitete i tradicije, a ne masovnog turizma pokazao se sjajnom za Istru koja sve više privlači ekološki osviještene goste.

Marin Medak posjetio nas je kako se trećina hrane u svijetu baca iz niza razloga, a jedan od njih su namirnice koje ne zadovoljavaju kriterije potražnje, poput primjerice lubenica koje su previše male da bi uopće dospjele do kupca. A hranu koja pak dospije na police i kupimo je, bacamo jer nam se pokvari ili je ne iskoristimo. Obzirom na to da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje paradoksalno je da se mnogi boje gladi. Među brojnim zanimljivostima koje je naveo, Medak je istaknuo neka od pametnih rješenja održivih restorana kakvi se mogu pronaći u svijetu, a ne traže puno truda. Primjerice ponuda u jelovnicima na manje i veće porcije nekog jela omogućuje gostima da naruče hranu ovisno o apetitu, kao i podijele i isprobaju nekoliko jela u društvu.

Mile Butorac istaknuo kako se „hrana ne baca nego voli“ i izdvojio pokoji trik za pripremu nepravedno zanemarenih namirnica, a složio se i s Marinom Medakom kako često bacamo hranu jer se oslanjamo isključivo na podatak „najbolje upotrijebiti do“ umjesto da vjerujemo vlastitim osjetilima. Kao primjer su naveli pasterizirani jogurt koji je pokvaren tek kada se na njemu pojavi plijesan pa ga ne moramo baciti ako su tekstura, okus i miris u redu bez obzira na datum koji piše na etiketu.

„Kroz recepte koje dijelim sa svojim pratiteljima, uvijek naglašavam važnost ovog koncepta i dijelim praktične savjete kako ga se vrlo jednostavno pridržavati, uz planiranje obroka i malo kreativnosti. Veseli me što moj angažman ovdje prepoznaju velike tvrtke i mediji, pa zajedničkim snagama dijelimo takva znanja i vještine“, istaknuo je Mile Butorac.

„U svim mojim restoranima od samih početaka kuhamo na način da doista zanemarujuća količina ostataka namirnica završava u otpadu. Zahvaljujući tome, uz poštovanje prema svakoj namirnici i uštede koje iz toga proizlaze, dolazimo i do brojnih ideja kako svoje goste iznenaditi inovativnim jelima“, dodao je Medak.

Matea Frajsberger
nas je motivirala svojom pričom o tome kako se stvari mijenjaju nabolje ako se oko njih potrudimo dajući kao primjer promjenu zakona o petardama, u kojem je sudjelovala za zaštitu ljubimaca.

„Kao netko čije sadržaje na društvenim mrežama prate deseci tisuća ljudi, želim to iskoristiti na društveno-odgovoran način. Zato uvijek pristajem na angažmane kroz koje pokazujem svoju autentičnost, a to su oni koji promiču zaštitu ljudskog zdravlja, okoliša i pozitivan doprinos društvu“, zaključila je Matea Frajsberger.

Jelena Bikić istaknula je prednosti prirodne kozmetike koja osim za zdravlje može biti i dobra za okoliš, kao što je slučaj s njihovim ambalažama koje sadrže sjemenke koje se mogu i posaditi u vrtu ili na balkonu.

„Silvan proizvodi pokazali su se kao odlični promotivni materijali u ovom području jer su ekološki i održivi pa ga prepoznaju tvrtke koji žele dodatno istaknuti svoju inovativnost na tržištu i svoju posvećenost zaštiti okoliša. Upravo radi brojnih suradnji koje smo godinama gradili, naš mali brend i njegova simbioza s prirodom su prepoznatljivi diljem Hrvatske i šire”, komentirala je Jelena Bikić, a iskoristivosti i održivosti predmeta koja se sve više širi govorila je i Mirjana Mikulec.

„Posebno me veseli i najnoviji sadržaj koji smo s našim partnerima pripremili za Priceless.com – radionicu na koju polaznici mogu ponijeti komad starog namještaja i uz pomoć stručnjaka udahnuti mu novi život“, komentirala je na panel-raspravi Mirjana Mikulec jedan od načina kako u svojoj tvrtki podupire ovaj koncept, povezujući se s partnerima koji također o tome brinu.

„Svega nekoliko novih navika i održivih praksi uvrštava svakog pojedinca koji s njima započne u zajednicu koja inspirira i mijenja svijet nabolje, i nema izlike da već danas ne počnemo živjeti ekološki prihvatljivo“, zaključeno je na panelu podno Sljemena.

Istaknuto je i kako je Priceless.com u Hrvatskoj, kao prva lokalna inačica koja je predstavila ovakav koncept suradnji i osmišljavanja iskustava svrstana među najuspješnijih deset u svijetu prema broju pregleda i preuzimanja sadržaja. Hrvatska je inačica platforme predstavila zaokret prema održivosti – sva iskustva koja se od danas na njoj nude i svi partneri platforme koji ih omogućavaju oni su koji održivost stavljaju kao imperativ u svom poslovanju. S prelaskom sve većeg broja velikih tvrtki na održiviji način poslovanja lakše je biti optimističniji o pozitivnim promjenama koje se polako, ali sigurno uvlače u svakodnevicu.

 

 

  • #ne okolišaj
  • #Hrana
  • #kako kuhati
  • #priceless
  • #marin medak
  • #trik
  • #kuhanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Forum nekretnina: Prodaja pada, očekuje se smanjenje cijena kvadrata
Tržište nekretnina
Očekuje se pad cijena stanova! Jedna kategorija posebno gubi na vrijednosti
Otac poginulog Mateja (17): "Čekao ga je poklon za rođendan. A spremali smo sprovod"
Tragedija u susjedstvu
Potresna ispovijest oca poginulog Mateja: "Bio je unakažen. Tijelo su bacili u grmlje i pravili se ludi"
Oglasile se i časne sestre nakon rasvjetljavanja bizarnog slučaja
Uputili zahvalu
Oglasili se iz Družbe sestara milosrdnica nakon što je policija objavila detalje istrage o časnoj sestri
show
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Dosta im je turista: Htjela se snimiti sa slonom pa vrlo brzo požalila
Bliski susret
Dosta im je turista: Htjela se snimiti sa slonom pa vrlo brzo požalila
tech
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Nema više…
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
sport
Legenda se bori za život, hitno mu treba 300 tisuća eura: "Jako smo zabrinuti"
Krenula velika akcija
Legenda se bori za život, hitno treba 300 tisuća eura: "Jako smo zabrinuti"
Stojković i Dinamo odradili sastanak nakon crvenog kartona, doznajemo što se dogodilo
NE IDE GA
Stojković i Dinamo odradili sastanak nakon crvenog kartona, doznajemo što se dogodilo
Talijanska skijašica Lucrezia Lorenzi odlazi u mirovinu
Bol je bila prejaka
Poznata skijašica (27) prelomila: Godinu dana nakon obiteljske tragedije odlazi u mirovinu
tv
MasterChef: U MasterChefu će večeras biti ribanja, ali ne samo povrća! Kandidati nikada brutalniji!
STRES TEST
U MasterChefu će večeras biti ribanja, ali ne samo povrća! Kandidati nikada brutalniji!
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
MasterChef: Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
ZANIMLJIVO!
Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
Nacionalizam i novac
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Jennifer Aniston u bijelim tenisicama i širokim trapericama
Kraljica jednostavnosti
Jennifer Aniston: Street style kombinacija koju jednako obožavaju njujorške i zagrebačke ulice
sve
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Češnjak Hrana i piće
    Ispravite ih...

    Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

  • Sarma Hrana i piće
    Sto ljudi...

    Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close