• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #ne okolišaj

Kako uštedjeti, a jesti fino i zdravo? Savjeti i trikovi uspješnih Hrvata za održivu svakodnevicu

Podatak da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje itekako je zabrinjavajuć, ali negativan trend lako se može zaustaviti ili smanjiti uz minimalan trud...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.10.2022 16:43 komentari
viber Created with Sketch.
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 (Foto:PR)

Galerija Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 6 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 5 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 4 3

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

U vrijeme kada cijene hrane i režija odlaze u nebo sve više razmišljamo o održivosti, a da možda nismo posve sigurni što taj izraz sve podrazumijeva. Održivost je osmišljavanje slasnih jela od namirnica, ili dijelova namirnica koje inače bacamo – poput stapki brokula za juhe i popečke ili pak prezrelog voća za pite i marmelade. Održivost je i oblačenje otrcane stare fotelje u novo ruho, korištenje prirodne kozmetike, popravljanje starih cipela, a ne bacanje u smeće. Danas sve više ljudi prakticira održivost, a da nisu toga možda niti svjesni, i to ne samo zato što žele uštedjeti ili sačuvati jedini dom koji imamo. Osjećaji kreativnosti i ponosa nakon što napravimo nešto dobro također imaju važnu ulogu u tome.

Dobar je osjećaj istraživati i naići na trikove koje možemo napraviti s namirnicama da bismo pripremili slasno jelo i podijelili ga s drugima. Kao i produljiti rok trajanja nekom predmetu osobnim potpisom, sačuvati njegovu priču kao svjedoka nekog prošlog vremena produlje rok trajanja. Otići na kakvu radionicu, upoznati ljude zajedničkih interesa i naučiti ponešto. Nekoć je bila stvar prestiža kupiti novo, a danas sve više postaje sačuvati staro i biti ponosan na unikatne predmete, ili iskustva.

Upravo se o takvim temama pričalo na panel-raspravi koja je okupila uspješne kreativce u zagrebačkoj Kuglani podno Sljemena povodom predstavljanju novog smjera hrvatske inačice Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com koja korisnicima kartica nudi posebne sadržaje i motivira na učenje novih vještina, kao i na to da istraže svoju zemlju na nove načine. Najnoviji sadržaj na platformi osmišljen je u suradnji s malim poduzetnicima s ciljem da se potakne korisnike platforme da u svoje svakodnevnice uvrste jednostavne održive prakse.

„Brojna znanja i vještine učimo kod kuće, a utjecaj projekata i povezanih kampanja koje provode velike kompanije itekako su važni. Sve što se događa u javnom prostoru po ovom pitanju mijenja navike ljudi. Zato smo pokrenuli ovu inicijativu kao jednu od aktivnosti Mastercarda u ovom području. Na platformi Priceless.com od danas nudimo sadržaj koji inspirira da živimo održivo i omogućujemo istraživanje Lijepe Naše kroz iskustva osmišljena tako da njihov sadržaj minimalno šteti planetu, a u najvećoj mjeri nas uči kako ju čuvati, na brojne načine“, otvorila je raspravu Helena Šekerija, voditeljica marketinga u Mastercardu.

Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 (Foto: PR)

Ida Prester moderirala je uzbudljivu raspravu na kojoj su sudjelovali: Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Marin Medak chef i vlasnik poznatog zagrebačkog restorana RougeMarin i jedno od zaštitnih lica ugostiteljstva u Hrvatskoj, gastro bloger Mile Butorac, dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, Jelena Bikić iz Silvan kozmetike te influencerica Matea Frajsberger, poznatija kao Click4Chic.

Denis Ivošević otkrio nam je kako je Istra usvajanjem odgovorne održivosti postaje sve uspješnija na brojnim razinama te kako se sve više mladih vraća u unutrašnjost te obnavlja kuće zbog čega se i život vraća u sela koja su bila na rubu nestajanja. Odabir kvalitete i tradicije, a ne masovnog turizma pokazao se sjajnom za Istru koja sve više privlači ekološki osviještene goste.

Marin Medak posjetio nas je kako se trećina hrane u svijetu baca iz niza razloga, a jedan od njih su namirnice koje ne zadovoljavaju kriterije potražnje, poput primjerice lubenica koje su previše male da bi uopće dospjele do kupca. A hranu koja pak dospije na police i kupimo je, bacamo jer nam se pokvari ili je ne iskoristimo. Obzirom na to da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje paradoksalno je da se mnogi boje gladi. Među brojnim zanimljivostima koje je naveo, Medak je istaknuo neka od pametnih rješenja održivih restorana kakvi se mogu pronaći u svijetu, a ne traže puno truda. Primjerice ponuda u jelovnicima na manje i veće porcije nekog jela omogućuje gostima da naruče hranu ovisno o apetitu, kao i podijele i isprobaju nekoliko jela u društvu.

Mile Butorac istaknuo kako se „hrana ne baca nego voli“ i izdvojio pokoji trik za pripremu nepravedno zanemarenih namirnica, a složio se i s Marinom Medakom kako često bacamo hranu jer se oslanjamo isključivo na podatak „najbolje upotrijebiti do“ umjesto da vjerujemo vlastitim osjetilima. Kao primjer su naveli pasterizirani jogurt koji je pokvaren tek kada se na njemu pojavi plijesan pa ga ne moramo baciti ako su tekstura, okus i miris u redu bez obzira na datum koji piše na etiketu.

„Kroz recepte koje dijelim sa svojim pratiteljima, uvijek naglašavam važnost ovog koncepta i dijelim praktične savjete kako ga se vrlo jednostavno pridržavati, uz planiranje obroka i malo kreativnosti. Veseli me što moj angažman ovdje prepoznaju velike tvrtke i mediji, pa zajedničkim snagama dijelimo takva znanja i vještine“, istaknuo je Mile Butorac.

„U svim mojim restoranima od samih početaka kuhamo na način da doista zanemarujuća količina ostataka namirnica završava u otpadu. Zahvaljujući tome, uz poštovanje prema svakoj namirnici i uštede koje iz toga proizlaze, dolazimo i do brojnih ideja kako svoje goste iznenaditi inovativnim jelima“, dodao je Medak.

Matea Frajsberger
nas je motivirala svojom pričom o tome kako se stvari mijenjaju nabolje ako se oko njih potrudimo dajući kao primjer promjenu zakona o petardama, u kojem je sudjelovala za zaštitu ljubimaca.

„Kao netko čije sadržaje na društvenim mrežama prate deseci tisuća ljudi, želim to iskoristiti na društveno-odgovoran način. Zato uvijek pristajem na angažmane kroz koje pokazujem svoju autentičnost, a to su oni koji promiču zaštitu ljudskog zdravlja, okoliša i pozitivan doprinos društvu“, zaključila je Matea Frajsberger.

Jelena Bikić istaknula je prednosti prirodne kozmetike koja osim za zdravlje može biti i dobra za okoliš, kao što je slučaj s njihovim ambalažama koje sadrže sjemenke koje se mogu i posaditi u vrtu ili na balkonu.

„Silvan proizvodi pokazali su se kao odlični promotivni materijali u ovom području jer su ekološki i održivi pa ga prepoznaju tvrtke koji žele dodatno istaknuti svoju inovativnost na tržištu i svoju posvećenost zaštiti okoliša. Upravo radi brojnih suradnji koje smo godinama gradili, naš mali brend i njegova simbioza s prirodom su prepoznatljivi diljem Hrvatske i šire”, komentirala je Jelena Bikić, a iskoristivosti i održivosti predmeta koja se sve više širi govorila je i Mirjana Mikulec.

„Posebno me veseli i najnoviji sadržaj koji smo s našim partnerima pripremili za Priceless.com – radionicu na koju polaznici mogu ponijeti komad starog namještaja i uz pomoć stručnjaka udahnuti mu novi život“, komentirala je na panel-raspravi Mirjana Mikulec jedan od načina kako u svojoj tvrtki podupire ovaj koncept, povezujući se s partnerima koji također o tome brinu.

„Svega nekoliko novih navika i održivih praksi uvrštava svakog pojedinca koji s njima započne u zajednicu koja inspirira i mijenja svijet nabolje, i nema izlike da već danas ne počnemo živjeti ekološki prihvatljivo“, zaključeno je na panelu podno Sljemena.

Istaknuto je i kako je Priceless.com u Hrvatskoj, kao prva lokalna inačica koja je predstavila ovakav koncept suradnji i osmišljavanja iskustava svrstana među najuspješnijih deset u svijetu prema broju pregleda i preuzimanja sadržaja. Hrvatska je inačica platforme predstavila zaokret prema održivosti – sva iskustva koja se od danas na njoj nude i svi partneri platforme koji ih omogućavaju oni su koji održivost stavljaju kao imperativ u svom poslovanju. S prelaskom sve većeg broja velikih tvrtki na održiviji način poslovanja lakše je biti optimističniji o pozitivnim promjenama koje se polako, ali sigurno uvlače u svakodnevicu.

 

 

  • #ne okolišaj
  • #Hrana
  • #kako kuhati
  • #priceless
  • #marin medak
  • #trik
  • #kuhanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Teflonska tava
Izbjegnite ih

5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

Teflon jamči termičku obradu bez lijepljenja namirnica za njezino dno, no to nije moguće ostvariti ako smo teflon uništili neprimjerenim korištenjem. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Jaja Hrana i piće
    I profići griješe...

    Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja

  • Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju Hrana i piće
    Pokrovitelj Mastercard

    Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close