• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #ne okolišaj

Kako uštedjeti, a jesti fino i zdravo? Savjeti i trikovi uspješnih Hrvata za održivu svakodnevicu

Podatak da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje itekako je zabrinjavajuć, ali negativan trend lako se može zaustaviti ili smanjiti uz minimalan trud...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.10.2022 16:43 komentari
viber Created with Sketch.
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 (Foto:PR)

Galerija Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 6 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 5 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 4 3

U trendu Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon

U vrijeme kada cijene hrane i režija odlaze u nebo sve više razmišljamo o održivosti, a da možda nismo posve sigurni što taj izraz sve podrazumijeva. Održivost je osmišljavanje slasnih jela od namirnica, ili dijelova namirnica koje inače bacamo – poput stapki brokula za juhe i popečke ili pak prezrelog voća za pite i marmelade. Održivost je i oblačenje otrcane stare fotelje u novo ruho, korištenje prirodne kozmetike, popravljanje starih cipela, a ne bacanje u smeće. Danas sve više ljudi prakticira održivost, a da nisu toga možda niti svjesni, i to ne samo zato što žele uštedjeti ili sačuvati jedini dom koji imamo. Osjećaji kreativnosti i ponosa nakon što napravimo nešto dobro također imaju važnu ulogu u tome.

Dobar je osjećaj istraživati i naići na trikove koje možemo napraviti s namirnicama da bismo pripremili slasno jelo i podijelili ga s drugima. Kao i produljiti rok trajanja nekom predmetu osobnim potpisom, sačuvati njegovu priču kao svjedoka nekog prošlog vremena produlje rok trajanja. Otići na kakvu radionicu, upoznati ljude zajedničkih interesa i naučiti ponešto. Nekoć je bila stvar prestiža kupiti novo, a danas sve više postaje sačuvati staro i biti ponosan na unikatne predmete, ili iskustva.

Upravo se o takvim temama pričalo na panel-raspravi koja je okupila uspješne kreativce u zagrebačkoj Kuglani podno Sljemena povodom predstavljanju novog smjera hrvatske inačice Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com koja korisnicima kartica nudi posebne sadržaje i motivira na učenje novih vještina, kao i na to da istraže svoju zemlju na nove načine. Najnoviji sadržaj na platformi osmišljen je u suradnji s malim poduzetnicima s ciljem da se potakne korisnike platforme da u svoje svakodnevnice uvrste jednostavne održive prakse.

„Brojna znanja i vještine učimo kod kuće, a utjecaj projekata i povezanih kampanja koje provode velike kompanije itekako su važni. Sve što se događa u javnom prostoru po ovom pitanju mijenja navike ljudi. Zato smo pokrenuli ovu inicijativu kao jednu od aktivnosti Mastercarda u ovom području. Na platformi Priceless.com od danas nudimo sadržaj koji inspirira da živimo održivo i omogućujemo istraživanje Lijepe Naše kroz iskustva osmišljena tako da njihov sadržaj minimalno šteti planetu, a u najvećoj mjeri nas uči kako ju čuvati, na brojne načine“, otvorila je raspravu Helena Šekerija, voditeljica marketinga u Mastercardu.

Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 (Foto: PR)

Ida Prester moderirala je uzbudljivu raspravu na kojoj su sudjelovali: Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Marin Medak chef i vlasnik poznatog zagrebačkog restorana RougeMarin i jedno od zaštitnih lica ugostiteljstva u Hrvatskoj, gastro bloger Mile Butorac, dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, Jelena Bikić iz Silvan kozmetike te influencerica Matea Frajsberger, poznatija kao Click4Chic.

Denis Ivošević otkrio nam je kako je Istra usvajanjem odgovorne održivosti postaje sve uspješnija na brojnim razinama te kako se sve više mladih vraća u unutrašnjost te obnavlja kuće zbog čega se i život vraća u sela koja su bila na rubu nestajanja. Odabir kvalitete i tradicije, a ne masovnog turizma pokazao se sjajnom za Istru koja sve više privlači ekološki osviještene goste.

Marin Medak posjetio nas je kako se trećina hrane u svijetu baca iz niza razloga, a jedan od njih su namirnice koje ne zadovoljavaju kriterije potražnje, poput primjerice lubenica koje su previše male da bi uopće dospjele do kupca. A hranu koja pak dospije na police i kupimo je, bacamo jer nam se pokvari ili je ne iskoristimo. Obzirom na to da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje paradoksalno je da se mnogi boje gladi. Među brojnim zanimljivostima koje je naveo, Medak je istaknuo neka od pametnih rješenja održivih restorana kakvi se mogu pronaći u svijetu, a ne traže puno truda. Primjerice ponuda u jelovnicima na manje i veće porcije nekog jela omogućuje gostima da naruče hranu ovisno o apetitu, kao i podijele i isprobaju nekoliko jela u društvu.

Mile Butorac istaknuo kako se „hrana ne baca nego voli“ i izdvojio pokoji trik za pripremu nepravedno zanemarenih namirnica, a složio se i s Marinom Medakom kako često bacamo hranu jer se oslanjamo isključivo na podatak „najbolje upotrijebiti do“ umjesto da vjerujemo vlastitim osjetilima. Kao primjer su naveli pasterizirani jogurt koji je pokvaren tek kada se na njemu pojavi plijesan pa ga ne moramo baciti ako su tekstura, okus i miris u redu bez obzira na datum koji piše na etiketu.

„Kroz recepte koje dijelim sa svojim pratiteljima, uvijek naglašavam važnost ovog koncepta i dijelim praktične savjete kako ga se vrlo jednostavno pridržavati, uz planiranje obroka i malo kreativnosti. Veseli me što moj angažman ovdje prepoznaju velike tvrtke i mediji, pa zajedničkim snagama dijelimo takva znanja i vještine“, istaknuo je Mile Butorac.

„U svim mojim restoranima od samih početaka kuhamo na način da doista zanemarujuća količina ostataka namirnica završava u otpadu. Zahvaljujući tome, uz poštovanje prema svakoj namirnici i uštede koje iz toga proizlaze, dolazimo i do brojnih ideja kako svoje goste iznenaditi inovativnim jelima“, dodao je Medak.

Matea Frajsberger
nas je motivirala svojom pričom o tome kako se stvari mijenjaju nabolje ako se oko njih potrudimo dajući kao primjer promjenu zakona o petardama, u kojem je sudjelovala za zaštitu ljubimaca.

„Kao netko čije sadržaje na društvenim mrežama prate deseci tisuća ljudi, želim to iskoristiti na društveno-odgovoran način. Zato uvijek pristajem na angažmane kroz koje pokazujem svoju autentičnost, a to su oni koji promiču zaštitu ljudskog zdravlja, okoliša i pozitivan doprinos društvu“, zaključila je Matea Frajsberger.

Jelena Bikić istaknula je prednosti prirodne kozmetike koja osim za zdravlje može biti i dobra za okoliš, kao što je slučaj s njihovim ambalažama koje sadrže sjemenke koje se mogu i posaditi u vrtu ili na balkonu.

„Silvan proizvodi pokazali su se kao odlični promotivni materijali u ovom području jer su ekološki i održivi pa ga prepoznaju tvrtke koji žele dodatno istaknuti svoju inovativnost na tržištu i svoju posvećenost zaštiti okoliša. Upravo radi brojnih suradnji koje smo godinama gradili, naš mali brend i njegova simbioza s prirodom su prepoznatljivi diljem Hrvatske i šire”, komentirala je Jelena Bikić, a iskoristivosti i održivosti predmeta koja se sve više širi govorila je i Mirjana Mikulec.

„Posebno me veseli i najnoviji sadržaj koji smo s našim partnerima pripremili za Priceless.com – radionicu na koju polaznici mogu ponijeti komad starog namještaja i uz pomoć stručnjaka udahnuti mu novi život“, komentirala je na panel-raspravi Mirjana Mikulec jedan od načina kako u svojoj tvrtki podupire ovaj koncept, povezujući se s partnerima koji također o tome brinu.

„Svega nekoliko novih navika i održivih praksi uvrštava svakog pojedinca koji s njima započne u zajednicu koja inspirira i mijenja svijet nabolje, i nema izlike da već danas ne počnemo živjeti ekološki prihvatljivo“, zaključeno je na panelu podno Sljemena.

Istaknuto je i kako je Priceless.com u Hrvatskoj, kao prva lokalna inačica koja je predstavila ovakav koncept suradnji i osmišljavanja iskustava svrstana među najuspješnijih deset u svijetu prema broju pregleda i preuzimanja sadržaja. Hrvatska je inačica platforme predstavila zaokret prema održivosti – sva iskustva koja se od danas na njoj nude i svi partneri platforme koji ih omogućavaju oni su koji održivost stavljaju kao imperativ u svom poslovanju. S prelaskom sve većeg broja velikih tvrtki na održiviji način poslovanja lakše je biti optimističniji o pozitivnim promjenama koje se polako, ali sigurno uvlače u svakodnevicu.

 

 

  • #ne okolišaj
  • #Hrana
  • #kako kuhati
  • #priceless
  • #marin medak
  • #trik
  • #kuhanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
Idealni zimski napitak
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje
Djelo u procesu
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje otvara se u Tkalčićevoj ulici
Advent u Grazu: Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih adventa u regiji
Advent u Grazu
Isplati se! Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih Advenata u regiji
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Beba koja je promijenila statistiku u Zaboku
VELIKA RADOST
Beba koja je promijenila statistiku: Rodilište slavi poseban trenutak
Vučić tvrdi da će uskoro izbiti novi rat: "Reći će da sam drama queen, ali predvidio sam i rat u Ukrajini"
Sukob velikih sila
Vučić tvrdi da će uskoro izbiti novi rat: "Reći će da sam drama queen, ali predvidio sam i ovo u Ukrajini"
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Tko je supruga Davora Gobca?
samozatajna plavuša
Tko je supruga Davora Gopca? Nekad je i sama punila pozornice, no onda se povukla iz javnosti
Ana Uršula Najev nastupila na humanitarnom koncertu Hrvatske vojske
naradena ljepotica
Svi se dive njenom talentu: Zvijezdu Kumova na posljednjem nastupu ponijeli osjećaji
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
Pokažite što znate!
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
tech
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
sport
Arsenal i Rijeka u "punom jeku pregovora" oko Tonija Fruka?
Bomba!
Toni Fruk pred transferom u giganta Premier lige? "Očekuje se da će uskoro potpisati"
Hajduk krenuo po ofenzivca koji je hit SHNL-a?
VELIKA VIJEST
Hajduk krenuo po ofenzivca koji je hit SHNL-a?
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
tv
MasterChef: Četvero kandidata ulazi u stres test, a zadatak je replika jela Gorana Kočiša
ODMJERAVANJE SNAGA
Četvero kandidata ulazi u stres test, a zadatak je replika jela Gorana Kočiša
MasterChef: Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
SVAKA ČAST!
Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
novac
Milan Nedeljković bit će novi predsjednik Uprave BMW-a
vjeran kompaniji
Srbin postaje šef BMW-a
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
sve
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Češnjak Hrana i piće
    Ispravite ih...

    Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

  • Sendvič Hrana i piće
    U obliku je tajna

    Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close