• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #ne okolišaj

Kako uštedjeti, a jesti fino i zdravo? Savjeti i trikovi uspješnih Hrvata za održivu svakodnevicu

Podatak da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje itekako je zabrinjavajuć, ali negativan trend lako se može zaustaviti ili smanjiti uz minimalan trud...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.10.2022 16:43 komentari
viber Created with Sketch.
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7
Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 (Foto:PR)

Galerija Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 6 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 5 3 Mastercard Priceless panel-rasprava - 4 3

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

U vrijeme kada cijene hrane i režija odlaze u nebo sve više razmišljamo o održivosti, a da možda nismo posve sigurni što taj izraz sve podrazumijeva. Održivost je osmišljavanje slasnih jela od namirnica, ili dijelova namirnica koje inače bacamo – poput stapki brokula za juhe i popečke ili pak prezrelog voća za pite i marmelade. Održivost je i oblačenje otrcane stare fotelje u novo ruho, korištenje prirodne kozmetike, popravljanje starih cipela, a ne bacanje u smeće. Danas sve više ljudi prakticira održivost, a da nisu toga možda niti svjesni, i to ne samo zato što žele uštedjeti ili sačuvati jedini dom koji imamo. Osjećaji kreativnosti i ponosa nakon što napravimo nešto dobro također imaju važnu ulogu u tome.

Dobar je osjećaj istraživati i naići na trikove koje možemo napraviti s namirnicama da bismo pripremili slasno jelo i podijelili ga s drugima. Kao i produljiti rok trajanja nekom predmetu osobnim potpisom, sačuvati njegovu priču kao svjedoka nekog prošlog vremena produlje rok trajanja. Otići na kakvu radionicu, upoznati ljude zajedničkih interesa i naučiti ponešto. Nekoć je bila stvar prestiža kupiti novo, a danas sve više postaje sačuvati staro i biti ponosan na unikatne predmete, ili iskustva.

Upravo se o takvim temama pričalo na panel-raspravi koja je okupila uspješne kreativce u zagrebačkoj Kuglani podno Sljemena povodom predstavljanju novog smjera hrvatske inačice Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com koja korisnicima kartica nudi posebne sadržaje i motivira na učenje novih vještina, kao i na to da istraže svoju zemlju na nove načine. Najnoviji sadržaj na platformi osmišljen je u suradnji s malim poduzetnicima s ciljem da se potakne korisnike platforme da u svoje svakodnevnice uvrste jednostavne održive prakse.

„Brojna znanja i vještine učimo kod kuće, a utjecaj projekata i povezanih kampanja koje provode velike kompanije itekako su važni. Sve što se događa u javnom prostoru po ovom pitanju mijenja navike ljudi. Zato smo pokrenuli ovu inicijativu kao jednu od aktivnosti Mastercarda u ovom području. Na platformi Priceless.com od danas nudimo sadržaj koji inspirira da živimo održivo i omogućujemo istraživanje Lijepe Naše kroz iskustva osmišljena tako da njihov sadržaj minimalno šteti planetu, a u najvećoj mjeri nas uči kako ju čuvati, na brojne načine“, otvorila je raspravu Helena Šekerija, voditeljica marketinga u Mastercardu.

Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 Mastercard Priceless panel-rasprava - 1 (Foto: PR)

Ida Prester moderirala je uzbudljivu raspravu na kojoj su sudjelovali: Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Marin Medak chef i vlasnik poznatog zagrebačkog restorana RougeMarin i jedno od zaštitnih lica ugostiteljstva u Hrvatskoj, gastro bloger Mile Butorac, dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, Jelena Bikić iz Silvan kozmetike te influencerica Matea Frajsberger, poznatija kao Click4Chic.

Denis Ivošević otkrio nam je kako je Istra usvajanjem odgovorne održivosti postaje sve uspješnija na brojnim razinama te kako se sve više mladih vraća u unutrašnjost te obnavlja kuće zbog čega se i život vraća u sela koja su bila na rubu nestajanja. Odabir kvalitete i tradicije, a ne masovnog turizma pokazao se sjajnom za Istru koja sve više privlači ekološki osviještene goste.

Marin Medak posjetio nas je kako se trećina hrane u svijetu baca iz niza razloga, a jedan od njih su namirnice koje ne zadovoljavaju kriterije potražnje, poput primjerice lubenica koje su previše male da bi uopće dospjele do kupca. A hranu koja pak dospije na police i kupimo je, bacamo jer nam se pokvari ili je ne iskoristimo. Obzirom na to da Hrvati bace više od 70 kilograma hrane po osobi godišnje paradoksalno je da se mnogi boje gladi. Među brojnim zanimljivostima koje je naveo, Medak je istaknuo neka od pametnih rješenja održivih restorana kakvi se mogu pronaći u svijetu, a ne traže puno truda. Primjerice ponuda u jelovnicima na manje i veće porcije nekog jela omogućuje gostima da naruče hranu ovisno o apetitu, kao i podijele i isprobaju nekoliko jela u društvu.

Mile Butorac istaknuo kako se „hrana ne baca nego voli“ i izdvojio pokoji trik za pripremu nepravedno zanemarenih namirnica, a složio se i s Marinom Medakom kako često bacamo hranu jer se oslanjamo isključivo na podatak „najbolje upotrijebiti do“ umjesto da vjerujemo vlastitim osjetilima. Kao primjer su naveli pasterizirani jogurt koji je pokvaren tek kada se na njemu pojavi plijesan pa ga ne moramo baciti ako su tekstura, okus i miris u redu bez obzira na datum koji piše na etiketu.

„Kroz recepte koje dijelim sa svojim pratiteljima, uvijek naglašavam važnost ovog koncepta i dijelim praktične savjete kako ga se vrlo jednostavno pridržavati, uz planiranje obroka i malo kreativnosti. Veseli me što moj angažman ovdje prepoznaju velike tvrtke i mediji, pa zajedničkim snagama dijelimo takva znanja i vještine“, istaknuo je Mile Butorac.

„U svim mojim restoranima od samih početaka kuhamo na način da doista zanemarujuća količina ostataka namirnica završava u otpadu. Zahvaljujući tome, uz poštovanje prema svakoj namirnici i uštede koje iz toga proizlaze, dolazimo i do brojnih ideja kako svoje goste iznenaditi inovativnim jelima“, dodao je Medak.

Matea Frajsberger
nas je motivirala svojom pričom o tome kako se stvari mijenjaju nabolje ako se oko njih potrudimo dajući kao primjer promjenu zakona o petardama, u kojem je sudjelovala za zaštitu ljubimaca.

„Kao netko čije sadržaje na društvenim mrežama prate deseci tisuća ljudi, želim to iskoristiti na društveno-odgovoran način. Zato uvijek pristajem na angažmane kroz koje pokazujem svoju autentičnost, a to su oni koji promiču zaštitu ljudskog zdravlja, okoliša i pozitivan doprinos društvu“, zaključila je Matea Frajsberger.

Jelena Bikić istaknula je prednosti prirodne kozmetike koja osim za zdravlje može biti i dobra za okoliš, kao što je slučaj s njihovim ambalažama koje sadrže sjemenke koje se mogu i posaditi u vrtu ili na balkonu.

„Silvan proizvodi pokazali su se kao odlični promotivni materijali u ovom području jer su ekološki i održivi pa ga prepoznaju tvrtke koji žele dodatno istaknuti svoju inovativnost na tržištu i svoju posvećenost zaštiti okoliša. Upravo radi brojnih suradnji koje smo godinama gradili, naš mali brend i njegova simbioza s prirodom su prepoznatljivi diljem Hrvatske i šire”, komentirala je Jelena Bikić, a iskoristivosti i održivosti predmeta koja se sve više širi govorila je i Mirjana Mikulec.

„Posebno me veseli i najnoviji sadržaj koji smo s našim partnerima pripremili za Priceless.com – radionicu na koju polaznici mogu ponijeti komad starog namještaja i uz pomoć stručnjaka udahnuti mu novi život“, komentirala je na panel-raspravi Mirjana Mikulec jedan od načina kako u svojoj tvrtki podupire ovaj koncept, povezujući se s partnerima koji također o tome brinu.

„Svega nekoliko novih navika i održivih praksi uvrštava svakog pojedinca koji s njima započne u zajednicu koja inspirira i mijenja svijet nabolje, i nema izlike da već danas ne počnemo živjeti ekološki prihvatljivo“, zaključeno je na panelu podno Sljemena.

Istaknuto je i kako je Priceless.com u Hrvatskoj, kao prva lokalna inačica koja je predstavila ovakav koncept suradnji i osmišljavanja iskustava svrstana među najuspješnijih deset u svijetu prema broju pregleda i preuzimanja sadržaja. Hrvatska je inačica platforme predstavila zaokret prema održivosti – sva iskustva koja se od danas na njoj nude i svi partneri platforme koji ih omogućavaju oni su koji održivost stavljaju kao imperativ u svom poslovanju. S prelaskom sve većeg broja velikih tvrtki na održiviji način poslovanja lakše je biti optimističniji o pozitivnim promjenama koje se polako, ali sigurno uvlače u svakodnevicu.

 

 

  • #ne okolišaj
  • #Hrana
  • #kako kuhati
  • #priceless
  • #marin medak
  • #trik
  • #kuhanje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
show
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
JEDAN IPAK NEDOSTAJE
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Tko će biti kažnjen ako istina ugleda svjetlo dana doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Tko će biti kažnjen ako istina ugleda svjetlo dana doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Teflonska tava
Izbjegnite ih

5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

Teflon jamči termičku obradu bez lijepljenja namirnica za njezino dno, no to nije moguće ostvariti ako smo teflon uništili neprimjerenim korištenjem. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Gulaš Hrana i piće
    Jednostavno, a preukusno

    Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

  • Sendvič Hrana i piće
    U obliku je tajna

    Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close