Zlatno doba Karlovca bilo je 18. i 19. stoljeće, kada je grad izgledao bitno drugačije, a njegove rijeke zauzimale su žitne lađe. Trgovina je cvjetala, kao i riječni promet. Ovo vrijeme odlučila je oživiti grupa mladih djevojaka iz malog sela kraj Kupe, Zamršja. 2008. godine vratile su se s fakulteta, osnovale udrugu "Zvono uz Kupu" s ciljem da promjene nešto i stave svoj kraj na kartu Hrvatske.

Idejne začetnice projekta bile su Jasmina Cvetković i Ana Prepolec Padežanin, a uskoro su im se pridružile Nikolina Belančić Arki, Antonija Perač Fištrović i Antonija Vučić te Ivan Padežanin.

Za Punkufer Ana je ispričala kako je ova mala grupica uspješno oživjela svoj kraj i napravila repliku brodova koji su nekad redovno plovili rijekama do Crnog mora.

Kako ste došle na ideju restauracije starog broda?

Dok smo 2008., kao mlade djevojke, osnivale udrugu "Zvono uz Kupu"- ZUK, bile smo željne lokalnih promjena i pune ideja i energije za njihovo ostvarivanje. Kako smo se, između ostaloga, bavile i pitanjima očuvanja narodne baštine te istraživale povijesne podatke o našem kraju naišle smo i na činjenice o žitnim lađama koje su u 18. i 19. stoljeća plovile Kupom.

Nakon jednog razgovora s kustosom Gradskog muzeja Karlovac, Igorom Čuligom, nikako nam lađe nisu jenjavale u mislima. Često smo pomišljale na ta povijesna vremena i zamišljale već zaboravljenu ljepotu tako velikih brodova na Kupi. Dodatni element našeg uzbuđenja bio je i taj što povijesnih žitnih lađa više nema, ne postoje nigdje na nekadašnjem žitnom putu koji se protezao Kupom, Savom i Dunavom sve do Crnog mora.

Kako je tekao projekt?

U jednoj šetnji prirodom odlučile smo da je napokon došlo vrijeme da pokušamo izgraditi repliku žitne lađe. Kroz razradu projektne ideje i partnerstvo na projektu financiranom iz sredstava IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina, 2013. započela je izgradnja lađe. Put do njenog nastanka bio je trnovit, zahtjevan i prepun izazova, ponajviše zato što je to bilo nešto novo na polju gradnje i zakonodavstva te u svakom pogledu drugačije.

Kakvu funkciju ima danas?

Danas lađa djeluje kao turističko plovilo koje samo po sebi prezetira izgled nekadašnjih žitnih lađa tumbasa i nudi doživljaj plovidbe. Uz animaciju i povijesni element, turiste se upoznaje s temom žitnog puta i lađa u 18. i 19. stoljeću te nude informacije o flori i fauni kraja kojim se plovi.

Plovidba traje oko sat i pol, od mjesta Brođani u kojem je na vezu, pa do crkve i samostana s arheološkim nalazištem na Kamenskom, gdje se okreće i vraća u pristanište. Brođani su mirno mjestašce na desnoj obali Kupe, 13 kilometara od Karlovca u smjeru Zagreba.

Tijekom plovidbe turiste očekuje i piće dobrodošlice s domaćim tradicionalnim kolačićima te ih se prepušta uživanju u bojama i ljepoti rijeke i okolne prirode uz kupski povjetarac.

Osim pojedinačnih vožnji nudimo i grupne vožnje s tradicionalnim i bogatim ručkom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marinković, uz zabavu za djecu te tematske vožnje lađom kao npr. vožnja uz jagode u sezoni jagoda, rock plovidba uz akustičnu gitaru, dječji vikend, glazbena pratnja široke palete izvedbe i sl.

Dostupan je i najam broda za različite evente. Sve je moguće. Svi detalji i kontakt, kao i tekuće ponude, mogu se pratiti na Internetskim stranicama i Facebooku Aurore Colapis.

Kako izgleda brod?

Lađa "Zora" replika je žitne lađe tipa tumbas (srednje veličine plovila), prilagođena u turističke svrhe s upravljačkom kabinom za kapetana i natkrivenim sjedećim kapacitetima za 50 putnika.

Duljine je 25 i širine 4 metra, teška 35 tona, plitkoga gaza. Građena je od slavonskoga hrasta te svojim izgledom plijeni pogled i nudi dašak prošlosti. S obzirom na to da na Kupi već više od stoljeća nije viđeno tako veliko plovilo, djeluje zaista impozantno u svome okruženju.

Kada je brod porinut?


U ožujku 2017. održana je svečana promocija žitne lađe "Zora" u Sisku, uz više od stotinu uzvanika, kada je prevozila svoje prve putnike. U Karlovac je lađa stigla Kupom krajem travnja 2017.

Promocija je održana u mjestu Brođani uz koncert karlovačke umjetničke vokalne skupine Singrlice, ovjenčane s dva Porina. Promotivne vožnje lađom trajale su čitav dan.

Još jedan impresivan brod zauzeo je ove godine rijeku Kupu, u Sisku, brod Biokovo, a priču o njemu pročitajte ovdje.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju