Impresivan
brod Biokovo, s motorom koji može ploviti i rijekama i morem, porinut je more 1960. godine u brodogradilištu u Piranu. Jadranskim, Sredozemnim, Egejskim i Crnim morem te Dunavom doplovio je u Sisak iste godine. Ovo je prvi brod koji je svojim motorima samostalno prošao Đerdap, jednu od najtežih dijelova riječne dunavske rute i do kraja 80-ih redovno plovio europskim rijekama.

No, s krajem 80-ih počelo je i njegovo propadanje. Pretvorio se u olupinu usidrenu na obali Save u Sisku, gdje je tako stajao više od 20 godina i propadao. Ove je godine Biokovo ponovno zasjalo starim sjajem.

Naime, Biokovo je obnovljeno u sisačkom Brodocentru, jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj te doplovio na lijevu obalu Kupe, ispod Malog kaptola u samom centru grada, gdje će i ostati, a nekad raskošno plovilo sada postaje muzej.

U sklopu projekta "Info centar industrijske baštine – Holandska kuća" je obnovljen, a počinje i njegovo opremanje. Uredit će se prostorije za izložbeni prostor u kojem će se prezentirati bogata povijest riječne plovidbe u Sisku. Unutar broda formirat će se i manji stalni muzejski postav, u kojem će se na interaktivan način prezentirati riječna tradicija, koja se nadovezuje na turističku ponudu, koja pak uključuje vožnju brodom Savom i Kupom te prezentaciju industrijske i kulturno-povijesne baštine na toj ruti.

Između broda i obale postavljen je most, na njemu bi trebao biti kafić i suvenirnica, a ne sumnjamo kako će uskoro postati jedna od većih turističkih atrakcija u Sisku.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju