Za početak, sirovo meso uvijek obrađujte odvojeno od ostalih sastojaka. Tako ćete spriječiti širenje bakterija. Sirovo meso nikada ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Kada marinirate duže od 30 minuta, obavezno koristite hladnjak, a pečeno meso ne stavljajte u posudu u kojoj se mariniralo, bez da ste je prije oprali.


- Marinade i začini su iznimno bitni. Oni su ti koji daju okus i čine meso mekšim. Proces mariniranja trajati će kraće ako marinada sadrži ocat ili neki voćni sok. Dužina trajanja ovisi o mesu. Za piletinu, odreske ili kotlete - dovoljno je pola do tri sata.

- Kada želite finu koricu izvana i sočno meso iznutra - pecite na jakoj vatri, a onda je smanjite.


- Kako biste spriječili plamen na rešetki pazite da nemate previše masnoća i ulja na samom mesu.

- Nemojte prenatrpati rešetku grila. Ostavite dovoljno prostora između komada mesa da dim može sve obuhvatiti, a lakše ćete ga i okretati.

- Vrlo je bitno znati kada je meso gotovo. Boja bi trebala biti lagano smeđa, nikako ne crna. Koliko ćete dugo peći ovisi naravno o debljini mesa, a ako ne vjerujete svojoj vizualnoj procjeni - koristite termometar. Kada meso skinete s roštilja, prekrijte ga folijom i ostavite da 'diše' barem 5 minuta. Na taj će se način u mesu zadržati svi sokovi.


Najvažniji od svih savjeta!? Ne zaboravite osim mesa pripremiti i povrće!

Sve ovo, ali i koje 'alate' koristiti te koja je optimalna jačina vatre - pogledajte u videu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju