Špinat na mlijeku mnogima je omiljeno jelo iz djetinjstva. U nekim se domovima poslužuje uz pohani kruh, drugi ga obožavaju s jajetom na oko. Domaćice raspravljaju i o tome dodaje li se češnjak ili ne, miksa li se ili sjecka, kao i treba li koristiti svježi ili zamrznuti. Zgusnuti se može bešamelom ili dodavanjem krušnih mrvica. Svježi špinat osobito je ukusan u proljeće, a mlade listiće osim na mlijeku možete iskoristiti i za pripremu dalmatinskog specijaliteta s krumpirom.

Dovoljno ga je blanširati ili skuhati u slanoj vodi pa poslužiti s kuhanim krumpirom i puno maslinovog ulja. Ne zaboravite češnjak, a ako vam je svježi previše intenzivan ispecite cijelu glavicu. Prethodno joj odrežite vrh, prelijte je maslinovim uljem pa pecite zamotanu u foliju ili papir za pečenje oko pola sata. Kad se češnjevi malo ohlade istisnite kremu i dodajte je špinatu. Odličan dodatak je sjeckani čašnjak zagrijan u maslinovom ulju. Pritom pripazite da ulje ne proključa, dovoljno ga je zagrijati tek da zamiriši.

Mladi špinat iskoristite za rolice sa sirom. Možete ih pripremiti koristeći gotovo tijesto za pizzu ili ga napraviti sami. Sve ostalo tek je igra slaganja i premazivanja.

Cannelloni ili talijanska šupljikava tjestenina sa špinatom je tako dobra da nećete ni pomisliti na meso. Za recept će vam trebati i nešto sira te mirisnih začina.  

Makaroni sa sirom su kalorijska bomba, u kojoj uživaju sve generacije. Dodate li mu nešto špinata i artičoke, transformirat ćete ga u jelo protiv čije umjerene konzumacije neće imati ništa protiv ni liječnici. Bacite oko na recept!   

Tražite li predah od mesa, blanširajte špinat i ocijedite ga, nasjeckajte i ohladite, pomiješajte za začinima, sirom i jajetom pa oblikujte i ispecite popečke. Recept možete pronaći ovdje. 

Quiche sa špinatom i blitvom s malo piletine primjer je hrane za utjehu, a kako ga radi vrsna kuharica Barbara Črgar provjerite ovdje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju