Tjestenina i sir dvije su namirnice uz koje se ne veže riječ 'zdravlje' već ugoda i uživanje. No čak se i u klasično jelo poput makarona sa sirom može ubaciti nešto zdravih namirnica i tako unaprijediti stanje cijelog organizma.

Špinat je, primjerice, odličan izvor vitamina A i K, folne kiseline, riboflavina te kalcija koji snižava visoki tlak, te štiti cijeli kardiovaskularni sustav. Artičoka se, pak, naziva prirodnim snižavateljem kolesterola i čuvarom srca. Iskoristite ove namirnice i u pripremi ovoga jela.

Recept za makarone sa sirom za 4 do 6 osobe
400 grama tjestenine
600 ml nemasnog mlijeka
150 grama sira cheddar
400 grama sira mozzarella
200 grama srca artičoka
140 grama mladog špinata u listovima
2 žlice maslaca
2 češnja češnjaka
sol i papar po želji

Priprema:
1. Otopite u dubokoj tavi maslac, pa ne njemu prepržite komadiće češnjaka na umjerenoj temperaturi.

2. Kada češnjak dobije zlatno-žutu boju u tavicu dodajte svježi špinat, pa ga pirjajte minutu ili dvije dok ne omekša. Ubacite očišćena srca artičoka i pomiješajte sve zajedno.

3. U tavicu ulijte mlijeko, pa pustite da lagano zavrije. Tada dodajte suhe makarone pa pustite da se skuhaju al-dente u mlijeku.

4. U makarone dodajte sir cheddar i pola količine mozzarele. Promiješajte, pustite da se sir otopi, pa po vrhu položite ostatak mozzarelle.

5. Zapecite makarone u pećnici oko 7 minuta na 230 Celzijevih stupnjeva. Poslužite vruće uz finu sezonu salatu. Dobar tek!

U videu pogledajte kako se priprema zdravija verzija makarona sa sirom, špinatom i artičokama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju