Na nedavno održanom Festivalu Finih Vina Skradin 2015., među desetak vrhunskih vinara svoje je mjesto našao i ugostitelj koji je pred nama radio morske specijalitete za koje većina ljudi do tada nije ni čula, a kamoli bi ih se usudila pojesti. Morski psi, lučice, plodovi kapara, svega je tu bilo, ali ono najbitnije za nekoga tko je ljeta provodio uz more – namirnice su bile apsolutno fantastične. I tako sam uz pokoju čašu Simčića, Ščureka, Boškinca i Bibicha upoznao autora specijaliteta Vjeku Bašića i završio u njegovoj Konobi Bobi, smještenoj u samom centru grada Murtera. Dobro, malo bliže Betini...
Konoba Boba mali je obiteljski restoran sa 50 mjesta unutra i 80 na terasi, koji je ime dobio po obiteljskom nadimku. Kuhinja se bazira na tradicionalnoj kornatskoj prehrani baziranoj na raznovrsnim morskim delicijama, kao i najkvalitetnijem mesu slijedeći najmodernije svjetske trendove. Na posebnom kartonu uz meni, dobit ćete popis stvari koje su danas preporučene (a ne se nervirati pokušavajući to izvući od nespremnih konobara), a kako nam je uljudni konobar namignuo da tuna još mrda repom – nije bilo nikakve sumnje što se jede. Osim ako vam prijateljica nije alergična na ribu pa jede hamburger, što se isto ispostavilo kao sjajan potez.
Kako je vani bilo +37, s tugom sam preskočio riblju juhu i za petnaestak minuta ugledao duguljastu tacnu poput galijotskog vesla, s koje me friškim očima gledalo desetak plodova mora... Aranžirano je za čistu desetku, ali je zbog veličine teško za slikati, no ionako je većina hrane bila svježa, pa nije bilo nekih problema. Od bogate vinske liste pili smo sokove jer sam morao voziti nekih 500 kilometara, tako da mi je potekla suza, ali eto, srećom pa je jelo bilo nevjerojatno. Za početak, pohana kamenica – ježim se kad se netko igra najdražim mi školjkašem, ali gotovo ništa nije izgubljeno od tog divnog jodnog mišića. Pohana je bila još i kozica, zanimljiva u kombinaciji s umakom od ljutike, inače zaštitnim znakom Bobe, o divnoga li, nepravedno zapostavljenog povrća, tako ljutkastog, a tako dobro zakiseljenog...
I onda kreće tunizacija. Sashimi na tri načina, klasičan, s klicama i sezamom, svaki umočen po izboru u već spomenut umak od ljutike, domaći umak s hrenom i soja sosom te brutalno ljutim wasabijem – dišni putovi pročišćeni za ovu sezonu, zakon! Carpaccio je bio začinjem listovima i pupovima kapara, dok je duguljasti plod stajao sa strane. Savršena kombinacija, nekad se vidim kao Tom Hanks na Lastovu, samo da je koja vreća brašna... kad smo kod kruha, jede se tanka, ali meka topla pogača, nestala je cijela košara. Tuna tatar je po meni bila i najbolji dio plate, začinjena, slasna, ne preusitnjena, a buratina s tunom me ostavila s upitnicima i oblačićima iznad glave. Mislim da sam još premlad da shvatim kombinaciju ribe i sira. Da, pojela se i ona, bez problema, no uglavnom, da sam neka iskusna tuna koja je proputovala sve oceana i napričala se priča, bila bi mi čast skončat na meniju Konobe Bobe. Tunska Valhala!
A onda je trebalo probati i hamburger... Pecivo meko iznutra, hrskavo izvana – bolje nego u 80% zagrebačkih razvikanih fast-foodova, meso masivno, panceta mrvicu pretvrda, ali opći dojam – jako ukusno. Definitivno bi bolje sjelo navečer i ako prije toga niste pojeli kao četa galebova, ali moralo se juriti dalje. Odlazim se još malo diviti posudama s ljutikom i kaparama, sve me vratilo u djetinjstvo i soljenje inćuna, vjetar je zapuhao i podigao jedro koje idilično služi umjesto sponzorskih suncobrana... Valjalo se poć okupat na Čigrađu!
Konoba Boba nije restoran za svačiji džep, ali iza svakog i najmanjeg dijela koji će doći na vaš stol, stoji marljiva vojska ljudi koji paze da to bude na najvišem nivou. I zato, kad primijetite tunu na meniju, znate što vam je činiti. Uostalom, bacite oko na recenzije Trip Advisora... Jedan je godišnji, iskoristite ga na najbolji mogući način, Murter, Kornati, Jadran – mi smo najbogatiji na planetu!
Konoba Boba
Butina 22, Murter
M:+385 98 9485272
E: konobaboba@net.hr
http://konoba-boba.hr