Svečano otvarenje Wine Festa započelo je uz more u Lasturi gdje se kušalo preko 40 vrhunskih vina uz najbolje paške sireve, maslinovo ulje i janjeće kulinarske kreacije Olivera Žakana. Nakon popodnevne vinske rapsodije na otvorenom, vinari su posjetili tradicionalni elitni podrum vinarije Boškinac gdje su uživali u ribljim tapasima i autohtonim paškim sortama gegić, torkulj i boškinac vinara Borisa Šuljića.


Oko 19.30, u srcu Novalje je krenuo večernji program Wine Fashion Showa, na kojem se predstavilo desetak vinara iz svih regija Hrvatske - od Međimurja, Istre pa sve do Dalmacije, i sljubilo dobru kapljicu s novaljskom kulturnom baštinom. Posebno izdvajamo domaće sireve i crni rižoto u restoranu Stari Kaštel na samoj obali, kao i apartmane Marinik Novalja u kojem smo dočekali jutro na plaži i tamo nakon doručka koji vraća i mrtve - nastavili pisati za vaš omiljeni hedonistički portal. Dakle, ured na plaži nakon butelja i butelja Degrassija, Vukasa, Boškinca – čisti raj...


Osnivači festivala Miroslav Mirković i Marin Šubašić nakon par sličnih manifestacija organiziranih u srcu Zagreba, potvrdili su da i Hrvati i njihovi gosti cijene dobru kapljicu i zabavu uz domaću glazbu u srcu sezone na ovom biseru našeg Jadrana. Svakako treba pohvaliti i humanitarnu crtu, kao i zanimljivo ocjenjivanje naj-vina festivala.

Pobjednici vinske revije prema odluci žirija:

Vino Gegić, Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji bijela vina
Vino Rose, Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji rose vina
Stina Plavac mali Majstor, Vinarija Jako Vino – najbolja etiketa u kategoriji crvena vina
U kategoriji za najbolji novi brand - Vinarija Kalazić sa vinom Cabernert Sauvignon 2009 barrique


Ove godine u žiriju su bili Ivo Kozarčanin, novinar 24sata, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ grada Novalje i poznati hrvatski glumac Rene Bitorajac, a organizaciju potpisuju: WF Association, Dalwin, Lastura, Grad Novalja i TZ grada Novalje. Vidimo se dogodine, zbog atmosfere, šušura, nasmijanih Novaljki, i naravno - vina! Definitivno!


Svega dan kasnije, 130 kilometara i dva sata vožnje na istok, s guštom savladavamo nekoliko porcija čokalica, kupamo se u Prokljanskom jezeru, i ušetavamo u skradinsku marinu gdje nas očekuje Festival finih vina 2015. Iako se nije održavao dulje od stoljeća, ljudi iz Skipper's Club Arka Skradin odlučili su obnoviti ovaj događaj na najvišem mogućem nivou – između restorana i marine, smjestilo se desetak vinara koji su točili, jela se redala, ljudi minglali i uživali, i sve se proteglo do duboko u noć.


Remek djela Stojana Ščureka, Marjana Simčića i vinarije Kabaji iz Slovenije stapala su se sa skradinskim divljim kamenicama i mesnim delicijama, a sam koncept je bio više nego pogođen. Ribarske fešte su jedno, a ovakvi vinski festivali nešto sasvim drugo, pa svaka čast i Anti Pižiću na ideji, i jednom od organizatora, velikom Bibichu, i Boškincu (nismo ga sreli na cesti), Dubokoviću, Galiću i ostalim najboljim vinarima regije – ovo je bila Esplanada u malome, čisti bal na vodi. Ponovit će se!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju