Velika pakiranja hrane jamče manju cijenu proizvoda po komadu. Ako imate veliku obitelj ili pripremate slavlje, to će biti plus za vaš budžet. Manje obitelji na takvim kupovinama ne samo da neće uštedjeti već će izgubiti novac.

1. Jaja

Suzdržite se od kupovine velikih paketa jaja od 30 komada ako nemate veliku obitelj ili ne pripremate blagdanske kolače. Konzumna jaja imaju rok trajanja od obično četiri tjedna, pa bi vam se vrlo lako moglo dogoditi da vam polovica paketa ostane neiskorištena, odnosno da propadne.

Proteini se nalaze u velikim broju namirnica Hrana i piće 30 grama proteina: U kojoj hrani ima najviše bjelančevina?

2. Začini

Začini se ne kvare, već s vremenom gube intenzitet okusa i mirisa. Nakon šest mjeseci mljeveni će začini prestati imati svoj ''aromatični'' efekt, a oni u komadu – npr. cimet u štapiću može potrajati do godine dana. Kupovanje začina u velikim količinama ima smisla samo u ugostiteljskim objektima.

3. Ulja za kuhanje

U ulju pečemo i pirjamo većinu obroka, pa je logično kupiti ekstravelika pakiranja i tako uštedjeti na kućnom budžetu, zar ne? Istina glasi da će se ulje nakon otvaranja pakiranja početi kvariti za tri do šest mjeseci, pa vam se investicija uopće neće isplatiti.

U povrću i voću nema svih vitamina Hrana i piće Pitanje za milijun kuna: Koja dva vitamina ne možete naći u povrću i voću?

4. Industrijski umaci

U cjenovnom smislu, uvijek se isplati kupiti veće pakiranje industrijskih umaka poput majoneze ili kečapa. No valja znati da im se rok trajanja drastično smanjuje nakon otvaranja pakiranja, pa ga rijetko tko može dovršiti u zadanom vremenu.

5. Integralna riža i žitarice

Integralne žitarice sadrže veći postotak ulja, zbog čega su podložnije kvarenju od ''bijelih'' alternativa. Jedete li taj tip namirnica, kupujte količinu hrane koju planirate pojesti u šest mjeseci. Veće količine mogle bi vam propasti.