Velika pakiranja hrane jamče manju cijenu proizvoda po komadu. Ako imate veliku obitelj ili pripremate slavlje, to će biti plus za vaš budžet. Manje obitelji na takvim kupovinama ne samo da neće uštedjeti već će izgubiti novac.

1. Jaja

Suzdržite se od kupovine velikih paketa jaja od 30 komada ako nemate veliku obitelj ili ne pripremate blagdanske kolače. Konzumna jaja imaju rok trajanja od obično četiri tjedna, pa bi vam se vrlo lako moglo dogoditi da vam polovica paketa ostane neiskorištena, odnosno da propadne.

Karamelizirani luk možete poslužiti i s pire kurmpirom te kobasicama Hrana i piće Za manje od 5 kuna: Trik iz restorana koji će poboljšati okus i najjeftinijih kobasica

2. Začini

Začini se ne kvare, već s vremenom gube intenzitet okusa i mirisa. Nakon šest mjeseci mljeveni će začini prestati imati svoj ''aromatični'' efekt, a oni u komadu – npr. cimet u štapiću može potrajati do godine dana. Kupovanje začina u velikim količinama ima smisla samo u ugostiteljskim objektima.

3. Ulja za kuhanje

U ulju pečemo i pirjamo većinu obroka, pa je logično kupiti ekstravelika pakiranja i tako uštedjeti na kućnom budžetu, zar ne? Istina glasi da će se ulje nakon otvaranja pakiranja početi kvariti za tri do šest mjeseci, pa vam se investicija uopće neće isplatiti.

Piletina Hrana i piće Praktički besplatna marinada: Sastojak iz hladnjaka koji brzinski omekšava meso

4. Industrijski umaci

U cjenovnom smislu, uvijek se isplati kupiti veće pakiranje industrijskih umaka poput majoneze ili kečapa. No valja znati da im se rok trajanja drastično smanjuje nakon otvaranja pakiranja, pa ga rijetko tko može dovršiti u zadanom vremenu.

5. Integralna riža i žitarice

Integralne žitarice sadrže veći postotak ulja, zbog čega su podložnije kvarenju od ''bijelih'' alternativa. Jedete li taj tip namirnica, kupujte količinu hrane koju planirate pojesti u šest mjeseci. Veće količine mogle bi vam propasti. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju