Galerija Slana pita od sira i karameliziranog luka 3 Rižoto s karameliziranim lukom 3 Pečena bundeva s piletinom i karameliziranim lukom 3 Tjestenina s karameliziranim lukom i jajem 3

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Želite li produbiti okus pečenom mesu, jednostavnim varivima ili tjesteninama – poslužite ih s karameliziranim lukom. Ovaj ukusni, ali često zanemareni prilog poboljšat će okus baš svake namirnice.

Produljenom termičkom obradom ljutog luka na umjerenim ili niskim temperaturama okus te namirnice postaje slađi i sočniji. Povrh svega, riječ je o prilogu koji je iznimno povoljan jer se kilogram luka može kupiti za svega nekoliko kuna.

Za karameliziranje luka potrebne su vam tek tri namirnice: luk, sol i nešto biljnog ulja po želji.

U širokoj tavi ugrijte biljno ulje, ubacite kriške luka i prstohvat-dva soli, pa na umjerenoj temperaturi pirjajte sve dok jelo ne dobije duboku smeđu boju.

Galette Hrana i piće Bolje od pizze? Recept za francusku pitu sa slaninom i lukom

Za pripremu karameliziranog luka bit će vam potrebno minimalno četrdesetak minuta. Taj proces ne možete skratiti povisivanjem temperature jer će na previsokoj temperaturi luk izgorjeti. U ovom slučaju strpljenje se uistinu isplati, a dugotrajno i postupno pirjanje daje najbolje rezultate.

Tijekom karamelizacije luka ne zaboravite ni povremeno promiješati luk kako ne bi zagorio.
Kada dobijete gustu smjesu nalik na džem, znat ćete da je karamelizacija uspjela. U tom trenutku možete dodati i malo balzamičnog octa da zaokružite okus.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte uz koja sva jele možete poslužiti karamelizirani luk.