Galerija Slana pita od sira i karameliziranog luka 3 Rižoto s karameliziranim lukom 3 Pečena bundeva s piletinom i karameliziranim lukom 3 Tjestenina s karameliziranim lukom i jajem 3

U trendu Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Želite li produbiti okus pečenom mesu, jednostavnim varivima ili tjesteninama – poslužite ih s karameliziranim lukom. Ovaj ukusni, ali često zanemareni prilog poboljšat će okus baš svake namirnice.

Produljenom termičkom obradom ljutog luka na umjerenim ili niskim temperaturama okus te namirnice postaje slađi i sočniji. Povrh svega, riječ je o prilogu koji je iznimno povoljan jer se kilogram luka može kupiti za svega nekoliko kuna.

Za karameliziranje luka potrebne su vam tek tri namirnice: luk, sol i nešto biljnog ulja po želji.

U širokoj tavi ugrijte biljno ulje, ubacite kriške luka i prstohvat-dva soli, pa na umjerenoj temperaturi pirjajte sve dok jelo ne dobije duboku smeđu boju.

Galette Hrana i piće Bolje od pizze? Recept za francusku pitu sa slaninom i lukom

Za pripremu karameliziranog luka bit će vam potrebno minimalno četrdesetak minuta. Taj proces ne možete skratiti povisivanjem temperature jer će na previsokoj temperaturi luk izgorjeti. U ovom slučaju strpljenje se uistinu isplati, a dugotrajno i postupno pirjanje daje najbolje rezultate.

Tijekom karamelizacije luka ne zaboravite ni povremeno promiješati luk kako ne bi zagorio.
Kada dobijete gustu smjesu nalik na džem, znat ćete da je karamelizacija uspjela. U tom trenutku možete dodati i malo balzamičnog octa da zaokružite okus.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte uz koja sva jele možete poslužiti karamelizirani luk.