Želite li produbiti okus pečenom mesu, jednostavnim varivima ili tjesteninama – poslužite ih s karameliziranim lukom. Ovaj ukusni, ali često zanemareni prilog poboljšat će okus baš svake namirnice.

Produljenom termičkom obradom ljutog luka na umjerenim ili niskim temperaturama okus te namirnice postaje slađi i sočniji. Povrh svega, riječ je o prilogu koji je iznimno povoljan jer se kilogram luka može kupiti za svega nekoliko kuna.

Za karameliziranje luka potrebne su vam tek tri namirnice: luk, sol i nešto biljnog ulja po želji.

U širokoj tavi ugrijte biljno ulje, ubacite kriške luka i prstohvat-dva soli, pa na umjerenoj temperaturi pirjajte sve dok jelo ne dobije duboku smeđu boju.

Galette Hrana i piće Bolje od pizze? Recept za francusku pitu sa slaninom i lukom

Za pripremu karameliziranog luka bit će vam potrebno minimalno četrdesetak minuta. Taj proces ne možete skratiti povisivanjem temperature jer će na previsokoj temperaturi luk izgorjeti. U ovom slučaju strpljenje se uistinu isplati, a dugotrajno i postupno pirjanje daje najbolje rezultate.

Tijekom karamelizacije luka ne zaboravite ni povremeno promiješati luk kako ne bi zagorio.
Kada dobijete gustu smjesu nalik na džem, znat ćete da je karamelizacija uspjela. U tom trenutku možete dodati i malo balzamičnog octa da zaokružite okus.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte uz koja sva jele možete poslužiti karamelizirani luk.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju