Ovaj tjedan ne želimo previše vremena provoditi u kuhinji perući posuđe. Biramo samo one recepte koji se mogu spremiti u jednom loncu, tavi, limu za pečenje ili običnoj posudi. Za neke recepte ne morate niti paliti štednjak ili pećnicu.

#MeatlessMonday započinjemo kremastom tjesteninom koja se priprema bez grama sira ili maslaca, a umjesto klasičnih mliječnih proizvoda koriste se alternativne zamjene za mlijeko i prehrambeni kvasac.

U srijedu vam predlažemo njoke sa sirom i gljivama koji se ne kuhaju nego peku na jednom limu za pečenje u pećnici, u petak kuhamo divan rižoto s lignjama, a za nedjelju smo ostavili pečenu piletinu u kremastom umaku.

Zobena kaša bez kuhanja Zobena kaša bez kuhanja (Foto: Shutterstock)

Ljubitelji slatkog uživat će u finim kuglicama od lješnjaka koje se ne moraju termički obrađivati, ali i slasnoj zobenoj kaši s voćem koja se "priprema" u hladnjaku. Uslast!

Ponedjeljak, 24. 7. – Kremasta tjestenina bez grama sira i maslaca

Donosimo vam recept za finu i sočnu tjesteninu koja umjesto klasičnih mliječnih proizvoda koristi vegetarijanske zamjene – biljno mlijeko i prehrambeni kvasac, pa je mogu konzumirati i osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla. Najbolje od svega? Radi se u samo jednom loncu!

Utorak, 25. 7. – Zobena kaša s voćem

Kad je prevruće za kuhanje, hrana koja se ne mora termički obrađivati savršen je izbor. Poput overnight oatsa ili zobene kaše koja se smuti u jednom lončiću i ostavi u hladnjaku preko noći. Drugo jutro jelo je spremno za konzumaciju. Dajemo vam recept koji možete prilagoditi vlastitim ukusima, željama i sadržaju svojeg hladnjaka i smočnice.

Rižoto s lignjama Rižoto s lignjama (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 26. 7. – Pečeni njoki sa sirom i gljivama

Umjesto da ih skuhate, njoke ispecite zajedno s povrćem i gljivama u pećnici. Ispečeni njoki hrskavi su izvana, a mekani iznutra te neodoljivo podsjećaju na pečeni krumpir. Važno je napomenuti da se sve radi na samo jednom limu za pečenje, što vam znatno olakšava posao. Evo i recepta.

Četvrtak, 27. 7. – Grčka salata

Grčka salata jedno je od jela koje se često podcjenjuje, ali kada se napravi kako to rade vrhunski chefovi, lako možemo okusiti razliku. Tu nije riječ o specijalnim tehnikama ili previše filozofiranja. Potrebno je samo malo truda. Evo što trebate napraviti.

Petak, 28. 7. – Rižoto od liganja

Za savršen rižoto bitni su odabir odgovarajuće riže – najčešće se radi o riži carnaroli ili arborio, dodavanje vina, postupno dolijevanje vrućeg temeljca, ali i mantekiranje, odnosno dodavanje maslaca na kraju kuhanja za kremoznu notu. A kako kuhamo rižoto od liganja na crveno? Imamo recept!

Sirove kuglice od lješnjaka Sirove kuglice od lješnjaka (Foto: Shutterstock)

Subota, 29. 7. – Kuglice od lješnjaka

Ukusan desert možete napraviti od svega nekoliko sastojaka u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća. Recept za kuglice od lješnjaka odličan je primjer za to. Uz već spomenute lješnjake potrebna su vam još svega četiri sastojka – svježe datulje, kakao u prahu, javorov sirup (ili med) i maslac od nekog orašastog voća.

Nedjelja, 30. 7. – Piletina u kremastom umaku

Ovaj jednostavni recept zahtijeva sasvim malo pripreme – nema sjeckanja i rezanja unedogled, jedanaest lonaca ni šest načina termičke obrade namirnica. Prepržite pileća prsa, a onda samo malo miješate, dodajte nekoliko sastojka i za nešto više od pola sata dobit ćete savršeno kremasto i mirisno jelo. Poslužite uz salatu i nešto kruha. Dobar tek!

Bez paljenja pećnice i štednjaka: 7 savršenih ljetnih jela za svaki dan ovog tjedna Pašteta od tune Gazpacho juhu možete trznuti iz čašice za rakiju Ceviche +0 Piletina i povrće u tortilji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju