Donosimo vam recept za finu i sočnu tjesteninu koja umjesto klasičnih mliječnih proizvoda koristi vegetarijanske zamjene – biljno mlijeko i prehrambeni kvasac, pa ju mogu konzumirati i osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.
Sastojci za 2 do 4 osobe:
- 450 grama sušene tjestenine
- 600 ml povrtnog temeljca
- 600 ml bademova ili sličnog biljnog mlijeka
- 400 grama cherry rajčica
- 40 grama svježeg špinata
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 20 grama prehrambenog kvasca
- sol i papar po želji
- maslinovo ulje
Priprema kremaste tjestenine:
- U velikom loncu zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte luk narezan na sitne komadiće. Za to će vam biti potrebno oko tri do pet minuta.
- U lonac dodajte nasjeckani češnjak i pastu od rajčice pa kuhajte još tri minute uz povremeno miješanje.
- Dodajte cherry rajčice i kuhajte otprilike pet minuta dok se kožica ne počne odvajati od ploda. Posolite i popaprite po želji.
- Ulijte u lonac povrtni temeljac, biljno mlijeko i sušenu tjesteninu. Sve dobro promiješajte.
- Kada tekućina zavrije, poklopite lonac, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj vatri oko desetak minuta, odnosno dok tjestenina ne popije veći dio tekućine iz lonca.
- Potom u lonac ubacite špinat i miješajte sve dok listovi ne povenu.
- Na kraju kuhanja dodajte prehrambeni kvasac i sve dobro promiješajte.
- Posložite toplo uz sezonsku salatu. Dobar tek!
Uvrnuta tjestenina: Protrljajte dlanove i napravite omiljene talijanske "davitelje svećenika" +1