Grčka salata jedno je od jela koje se često podcjenjuje, ali kada se napravi kako to rade vrhunski chefovi, lako možemo okusiti razliku. Tu nije riječ o specijalnim tehnikama ili previše filozofiranja.

Tajna poznate kuharice Nigelle Lawson je u mariniranom luku. Luk najprije nareže na tanke ploške pa posipa origanom i mljevenim paprom te prelije vinskim octom i maslinovim uljem. Zatim posudu prekrije prozirnom folijom i ostavi  da stoji dva sata ili dulje.

Takav luk postaje blag i aromatičan, bez trpkog okusa. Iskoristiti ga možete i za druge salate, a ne samo grčku. Nigella umjesto krastavaca koristi komorač kako ne bi bilo viška soka, a rajčice narezane po dužini posipa šećerom i solju

Sastojci za grčku salatu:

1 crveni luk
1 žlica origana
1 žlica vinskog octa
sol, papar
1 žličica šećera
200 ml maslinova ulja
1 manja glavica salate
1 glavica komorača
125 g crnih maslina bez koštica
400 g sira fete
1/2 limuna

Priprema:

1. Luk narezan na tanke ploške marinirajte u mješavini ulja, octa i origana dva sata.

2. Rajčice narežite na tanke kriške pa posipajte s malo soli i šećerom.

3. Narežite salatu i komorač pa stavite u posudu i dodajte masline, namrvljenu fetu, rajčice, crveni luk zajedno sa začinima te sok pola limuna. Nježno, ali temeljito promiješajte pa poslužite.