Obzirom na temperature, ovaj tjedan nećemo previše komplicirati – fokusirali smo se na jednostavna jela koja ne traže previše posla, kao niti vremena provedenog u kuhinji. Pa krenimo…

Ponedjeljak - Umak od piletine i gljiva

Špinat, piletina i gljive provjereno su dobra kombinacija namirnica koju možete iskoristiti za pripremu fantastičnog umaka. Poslužiti ga možete uz tjesteninu, rižu ili pire od krumpira i omiljenu salatu. A da biste skuhali savršeno kremasti umak, slobodno preskočite vrhnje za kuhanje.

Em ćete izbjeći aditive, em će jelo biti ukusnije. Tajna slasti je u mesnim sokovima, vinu koje pruža svježinu i temeljcu što produbljuje okus, a maslac će se pobrinuti za kremoznost. Ovdje potražite recept.

Utorak – Francuski krumpir

Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Obožavamo ga i danas, a ovdje je recept.

Varivo od patlidžana Varivo od patlidžana (Foto: Shutterstock)

Srijeda - Varivo od patlidžana

Patlidžan je vrlo fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine – može se peći, pirjati i pohati. S njime se radi i vrlo ukusan blisko-istočan namaz po imenu baba ganoush. S obzirom da patlidžan može biti i iznimno gorak, mnogi strahuju od pripreme ove namirnice u vlastitom domu što je prava šteta.

Upravo zato donosimo vam recept za najjednostavnije varivo od patlidžana koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji. Ono ima dimljeni i pomalo orašast okus koji možete poslužiti s kruhom, rižom, pa čak ga i preliti preko kuhane tjestenine. Za recept kliknite ovdje.

Četvrtak - Piletina s limunom

Piletina je u mnogim hrvatskim kućanstvima omiljen izvor bjelančevina za pripremu ručka i večere. Ovo slasno meso postat će još bolje ako ga sljubite s nešto limuna, dok će vam pametno filetiranje pomoći da skratite termičku obradu, a obrok pripremite za petnaestak minuta. Ovdje kliknite za recept.

Petak – Salata od kus-kusa i tune

Da biste skuhali kus-kus, ne morate paliti štednjak – dovoljno je vodu zagrijati u kuhalu za vodu i preliti je preko sitnih zrnaca pšenične krupice te pustiti da se namaču oko pet minuta. Dok se kus-kus namače, nasjeckajte povrće, pomiješajte ga s tunom iz konzerve i sve dobro začinite, a potom uživajte u laganom, brzom i ukusnom ručkom. Imamo recept.

Subota - Punjene paprike omotane slaninom s roštilja

Ako danas imate slobodan dan i planirate peći roštilj, punjene paprike sjajan su dodatak već uobičajenim mesnim hitovima. Najbolje je odabrati duguljaste paprike, napuniti ih sirom i začinima pa sve zajedno omotati kriškama slanine i staviti na roštilj. Evo što točno morate napraviti.

Nedjelja - Cheesecake s karamelom i čokoladom

Turtle pie ili u prijevodu s engleskog kornjačina pita je popularna slastica u Sjedinjenim Američkim Državama. Ime je dobila jer obuhvaća karamelu, čokoladu i pekan orahe – kombinaciju koju okusom neodoljivo podsjeća na američku slasticu DeMets Turtles koja koristi slične sastojke, a ima oblik kornjače. Riječ je o svojevrsnoj verziji cheesecakea koje se sljubljuje s ovim sastojcima u jedan neodoljivi desert.

Umak od karamele možete napraviti sami od bijelog šećera, maslaca i vrhnja za šlag. No mi ne želimo paliti štednjak pa ćemo se poslužiti kupovnim namazom od karamele. Zapravo nećemo paliti ni klasičnu pećnicu. Cijeli desert napravit ćemo uz pomoć miksera, hladnjaka i mikrovalne. 
 

Godišnji odmor s djecom koji će stvarno biti odmor: „Dosta je Jadrana, gužve i traženja mjesta pod suncem“ Austrija Austrija Austrija - 5 +3 Austrija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju