Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.
Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krumpiru koji se peče u vrhnju i siru ili su se nadahnuli klasičnim receptom za tartiflette, koji se priprema od krumpira, luka, slanine i sira reblochon.
Prisjetili smo se staroga favorita koji se tako lako priprema, a koji će voljeti i nove generacije.
Sastojci za francuski krumpir:
- 1 kg krumpira
- 5 kuhanih jaja
- 2 para kobasica po želji
- 750 ml kiselog vrhnja
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema francuskog krumpira:
- Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Skuhajte jaja i kobasice. Narežite ih na kolutiće. U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krumpira, red kobasica i jaja. Posolite i poparite.
- Preko svega prelijte kiselo vrhnje. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo naribanog sira. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. Poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek!