Tikvice su savršeni sastojak za brojna ljetna jela - možete ih pohati, pržiti, pirjati. Mi vam danas predlažemo da ih naribate i od njih napravite fantastičan složenac.

Složenac od tikvica je sjajan način da iskoristite velike količine tikvica odjednom. Naribane i ocijeđene tikvice pomiješajte s nešto grčkog jogurta, jaja, parmezana i začina i zapecite s dodatnim sirom i panko krušnim mrvicama.

Panko krušne mrvice daju ovom jelu neodoljivu hrskavost koja će igrati sjajan kontrast sočnoj i mekanoj unutrašnjosti.

Složenac od naribanih tikvica - sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 160 ml punomasnog grčkog jogurta
  • 160 g panko krušnih mrvica
  • 120 g naribanog tvrdog sira poput cheddara
  • 70 g sitno naribanog parmezana
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • 3 velika jaja
  • 2 čajne žličice Dijon senfa
  • 1 manji luk
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličice sušenog origana
  • sol i papar po želji

Složenac od naribanih tikvica - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutnu vatrostalnu posudu za pečenje i stavite sa strane.
  2. Naribajte tikvice na krupni ribež i pospite s nešto soli. Stavite sve zajedno u cjedilo i pustite da tako odstoji 20-ak minuta da tikvice ispuste višak vode. Potom rukama dobro ocijedite višak vlažnosti.
  3. U velikoj posudi pomiješajte jaja i grčki jogurt. Dodajte senf, naribani parmezan, 100 grama panko krušnih mrvica, sitno nasjeckani luk, češnjak u prahu, suhi origano i nešto soli i papra. U posudu dodajte i ocijeđene tikvice i sve dobro promiješajte.
  4. Smjesu prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu za pečenje i ravnomjerno je rasporedite. Na vrh pospite naribani cheddar sir.
  5. Ostatak panko krušnih mrvica pomiješajte s rastopljenim maslacem i dobivenu smjesu rasporedite po vrhu tikvica.
  6. Ovako pripremljeni složenac stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 45 minuta dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Veličina je bitna: Trikovi s kojima ćete uvijek odabrati najbolje tikvice na tržnici ili u trgovini Brza pita od tikvica i sira bez klasičnih kora Toplo-hladna salata od tikvica i sira Lazanje od tikvica +4 Popečci od tikvica