Patlidžan je vrlo fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine – može se peći, pirjati i pohati. S njime se radi i vrlo ukusan blisko-istočan namaz po imenu baba ganoush.
S obzirom da patlidžan može biti i iznimno gorak, mnogi strahuju od pripreme ove namirnice u vlastitom domu što je prava šteta.
Upravo zato donosimo vam recept za najjednostavnije varivo od patlidžana koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji.
Ono ima dimljeni i pomalo orašast okus koji možete poslužiti s kruhom, rižom, pa čak ga i preliti preko kuhane tjestenine.
Sastojci za varivo od patlidžana:
- 2 velika patlidžana
- 400 g komadića rajčice iz konzerve
- 15 g sušenih vrganja
- 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
- 2 čajne žličice mljevenog kumina
- 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
- 1 pileća ili povrtna kocka za juhu
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličice sezamovog ulja
- sol i papar po želji
Priprema variva od patlidžana
- Patlidžane ogulite i narežite na kocke veličine oko 2 centimetara. Ako imate organske plodove, patlidžane možete ostaviti i neoguljene, ali ih prije dobro operite.
- Stavite patlidžane u veliki lonac zajedno sa sjeckanim rajčicama iz konzerve i koncentratom rajčice. Sve dobro promiješajte.
- Ubacite u lonac i sušene vrganje, povrtnu ili pileću kocku i med. Začinite sa soli, paprom, mediteranskom mješavinom, kuminom i dimljenom paprikom u prahu.
- Pustite da se varivo kuha na laganoj temperaturi oko 30 do 40 minuta, odnosno dok patlidžan ne omekša do kraja.
- Varivo možete po želji izblendati sa štapnim mikserom.
- Začinite varivo s malo sezamova ulja i poslužite toplo. Dobar tek!