Špinat, piletina i gljive provjereno su dobra kombinacija namirnica koju možete iskoristiti za pripremu fantastičnog umaka. Poslužiti ga možete uz tjesteninu, rižu ili pire od krumpira i omiljenu salatu. A da biste skuhali savršeno kremasti umak, slobodno preskočite vrhnje za kuhanje. Em ćete izbjeći aditive, em će jelo biti ukusnije. Tajna slasti je u mesnim sokovima, vinu koje pruža svježinu i temeljcu što produbljuje okus, a maslac će se pobrinuti za kremoznost.
Sastojci za umak od piletine i gljiva:
- 900 g pilećih prsa
- 450 g gljiva (lisičarke, šampinjoni…)
- 40 g maslaca
- 350 g špinata
- 230 ml temeljca
- 5 češnja češnjaka
- 175 ml bijelog vina
- brašno, sol, papar, maslinovo ulje
- 2 žlice škrobnog brašna
- 60 ml vode
Priprema umaka od piletine i gljiva:
- Piletinu stanjite batom i narežite je na manje komade pa ih začinite solju i paprom. Uvaljajte meso u brašno i otresite višak.
- Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. U tavu dodajte 1-2 žlice maslinovog ulja i kad se zagrije dodajte komade piletine. Pecite meso oko 3 minute sa svake strane ili dok ne bude pečena, u nekoliko tura.
- Izvadite piletinu i u istu tavu dodajte nasjeckane i očišćene gljive pa ih pržite oko pet minuta. Zatim dodajte sjeckani češnjak i pržite još 2 minute.
- Začinite solju i paprom pa ulijte vino i pileći temeljac u tavu i pojačajte vatru. Kuhačom ostružite dno tave (kako bi se rastopili mesni sokovi) pa kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola (oko 3-5 minuta). Smanjite vatru na srednju.
- Dodajte piletinu i očišćeni špinat u tavu Poklopite i kuhajte 2-3 minute da špinat uvene, a piletina se zagrije.
- Ako je umak previše rijedak pomiješajte žlicu do dvije škrobnog brašna s malo vode pa ulijte polovicu u tavu i kuhajte miješajući dok se ne zgusne (oko 2 minute). Ako je još uvijek previše rijedak dodajte i ostatak pa kuhajte još dvije minute.
- Kušajte i po potrebi dodajte još soli i papra, a zatim umiješajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Poslužite s rižom ili tjesteninom.
Spas za nezrele ili bezokusne rajčice: 5 trikova pomoću kojih će biti slađe i sočnije +3