Napravili smo tjedni jelovnik za sredinu mjeseca lipnja. Na meniju se nalazi sve od povrtne verzije variva od graha i vegetarijanske verzije Stroganoffa do fine piletine Francese i slasnog gulaša od janjećeg buta.

Za ljubitelje ribe i morskih plodova predlažemo ukusne popečke od tune koje su popularni u Koreji, a jedu se s kuhanom rižom i umakom od soje.

Ako ne možete zamisliti tjedan bez nečega slatkog, donosimo vam recept za pohani kruh oplemenjen s vanilijom i cimetom. Idealan je to recept za raskošni doručak ili čak desert.

Ponedjeljak, 12.6. – Varivo od graha

Loubia je popularno marokansko varivo koje se priprema od bijelog graha, rajčica, češnjaka i različitih začina te s dodatkom nezaobilaznog čilija. U receptu se nalaze isključivo namirnice biljnog porijekla te je idealno za vegane i vegetarijance, ali i za sve one kojima je potreban predah od mesa.

Zapečeni njoki sa sirom i kobasicama Zapečeni njoki sa sirom i kobasicama (Foto: Shutterstock)

Utorak, 13.6. – Piletina Francese

Piletina Francese je popularna kombinacija talijanske i američke kuhinje. Riječ je o finom jelu sastavljenom od piletine umočene u brašno i jaja i pržene u ulju, a potom dovršene u finom umaku na bazi limuna i maslaca. Kada bude gotova, piletina ima savršenu teksturu. Izvana je hrskava, a iznutra mekana i sočna. Evo i recepta.

Srijeda, 14.6. – Zapečene njoke sa sirom i kobasicama

Napravite zapečene njoke sa sirom i kobasicama u jednoj tavi – samo uzmite onu koja smije i u pećnicu. Njoke možete napraviti i sami, no ako želite skratiti vrijeme pripreme na svega pola sata, poslužite se već gotovima iz trgovine. Evo što trebate napraviti.

Slatki pohani kruh Slatki pohani kruh (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 15. 6. – Gljive Stroganoff

Gljive Stroganoff je ukusno vegetarijansko jelo koje se temelji na originalnom ruskom receptu, ali bez upotrebe junetine i mesnog temeljca. Evo kako napraviti tjesteninu u finom umaku od vrhnja i gljiva.

Petak, 16.6. – Popečci s tunom

Popečci od tune obožavani su korejski street food, pa ih možete poslužiti kako se tradicionalno služe - uz rižu i sojin umak... A možete ih probati i s nečim sasvim drugačijim, na primjer s umakom od vrhnja i češnjaka. Evo recepta koji će se svidjeti i onima koji misle da ne vole ribu.

Turski gulaš od janjetine Turski gulaš od janjetine (Foto: Shutterstock)

Subota, 17.6. – Slatki pohani kruh

Jedan od najjednostavnijih, možda i najčešćih načina za „recikliranje“ starog kruha jest pohanje. Kad se umoči u finu smjesu od jaja i mlijeka, stari kruh doživljava potpunu metamorfozu i postaje zalogaj koji ne želimo prestati jesti. Donosimo vam recept za slatku varijantu pohanog kruha koja miriše na cimet i vaniliju.

Nedjelja, 18. 6. – Gulaš od janjetine

Nedjelja je idealan dan za sočna jela i recepte koji iziskuju nešto više vremena za pripremu. Kao što je slučaj s Hunkarom begendijem ili sultanovim užitkom. Riječ je o turskoj verziji gulaša od janjetine koji je ime dobio jer je bio toliko dobar da su u njemu uživali i sultani. Hungar begendi se najčešće priprema od janjećeg buta, a poslužuje na umaku od patlidžana i bešamela. Imamo recept!

7 finih jela idealnih za svaki dan ovoga tjedna Piletina Fritatu možete napraviti i bez jaja Bijeli čili od piletine i graha +0 Talijani poslužuju umak bolonjez sa širokim rezancima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju