Junetina Stroganoff je tradicionalno rusko jelo sastavljeno od tjestenine poslužene s kremastim umakom od vrhnja, pirjanih komadića junetine i gljiva. U ovom popularnom jelu može se uživati čak i ako ne jedete meso.

Gljive Stroganoff je ukusno vegetarijansko jelo koje se temelji na originalnom ruskom receptu, ali bez upotrebe junetine i mesnog temeljca.

Sastojci za gljive Stroganoff:
450 g šampinjona
450 g širokih rezanaca
350 ml povrtnog temeljca
230 ml bijelog vina
120 ml kiselog vrhnja
110 g maslaca
3 žlice brašna
1 ljutika
sol i papar po želji
peršin za ukrašavanje

Stroganoff Hrana i piće Odličan prilog tjestenini i krumpiru: Umak od junetine i gljiva koji se topi u ustima

Priprema:
1. Zagrijte lonac posoljene vode i u njemu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranjima. Minutu prije nego što su rezanci kuhani uklonite ih s vatre. Ne brinite, do kraja ćete ih termički obraditi u umaku. Ocijedite višak vode, a dio spremite za umak.

2. U dubljoj tavi rastopite maslac na umjerenoj temperaturi. Dodajte narezane šampinjone, sol i papar, te ih pirjajte dvije do tri minute bez miješanja da dobiju lijepu zlatno-smeđu boju s donje strane.

3. Promiješajte gljive, te ih pirjajte još dvije do tri minute.

4. U tavu dodajte nasjeckanu ljutiku i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.

5. Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.

Slika nije dostupna Hrana i piće Iz jednog lonca: Brža verzija junetine Stroganoff s rezancima koja se topi u ustima

6. Podlijte povrtnim temeljcem i bijelim vinom. Kuhajte sve zajedno oko pet do 10 minuta dok se umak ne reducira za pola.

7. Tada dodajte kiselo vrhnje i kuhane rezance i sve dobro promiješajte. Ukoliko je umak pregust dodajte malo vode od kuhanja rezanaca. Dodatno posolite i popaprite po potrebi te ukrasite sa svježim peršinom.

8. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju