Ukusno jelo možete pripremiti bez prljanja previše posuđa. Štoviše, ovaj recept za zapečene njoke sa sirom moguće je napraviti u samo jednoj tavi, samo uzmite onu koja smije i u pećnicu.
Njoke možete napraviti i sami, no ako želite skratiti vrijeme pripreme na svega pola sata, poslužite se već gotovima.
Sastojci za zapečene njoke:
- 500 g gotovih njoka
- 150 g mozzarelle
- 120 g dimljene kobasice po želji
- 2 konzerve nasjeckane rajčice od 400 g
- 1 čajna žličica šećera
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- šaka svježeg bosiljka
- sol i papar po želji
Priprema zapečenih njoka:
- Zagrijte ulje na tavi na umjerenoj temperaturi pa prepirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Ubacite dimljenu kobasicu nasjeckanu na manje komade i pirjajte sve zajedno još oko pet minuta. Ubacite rajčicu i šećer. Sve dobro promiješajte te začinite solju i paprom.
- Kad smjesa zavrije, ubacite njoke i kuhajte sve zajedno pet do sedam minuta uz povremeno miješanje. Kad su njoki termički obrađeni, u njih umiješajte polovicu naribane mozzarelle i nešto svježeg bosiljka.
- S ostatkom sira prekrijte površinu tave i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne zapeče. Poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!