Piletina Francese je popularna kombinacija talijanske i američke kuhinje. Riječ je o finom jelu sastavljenom od piletine umočene u brašno i jaja i pržene u ulju, a potom dovršene u finom umaku na bazi limuna i maslaca.
Kada bude gotova, piletina ima savršenu teksturu. Izvana je hrskava, a iznutra mekana i sočna. Povrh svega, jelo je gotovo za svega 30-ak minuta pa ga možete pripremiti i kad nemate mnogo vremena na raspolaganju za kuhanje.
Piletina Francese je vrlo slična receptu za piletinu Piccata. Podrazumijeva iste sastojke, ali nešto drugačiji raspored i način pripreme. U piletinu Piccata često se stavljaju i kapare, imate li ih pri ruci slobodno na kraju dodajte i ovome jelu.
Sastojci za piletinu Francese:
- 2 pileća prsa prepolovljena po pola
- 125 ml pilećeg temeljca
- 125 ml bijelog vina
- 60 g brašna
- 60 g maslaca
- 2 velika jaja
- 1 limun
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- biljno ulje za prženje
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema piletine Francese:
- Pileće meso dobro posolite i popaprite. U jednu posudu pomiješajte 30 g brašna i čajnu žličicu češnjaka u prahu. U drugu posudu istucite jaja. Piletinu uvaljajte prvo u brašno, a onda u jaja.
- Tako pripremljenu piletinu stavite u vruće ulje i pecite sa svake strane oko tri do četiri minute dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu i termički se obradi do kraja.
- Stavite piletinu sa strane.
- U tavi rastopite maslac. Dodajte ostatak brašna i miješajte dok se ne zgusne. Tada ulijte bijelo vino i miješajte sve zajedno.
- Iscijedite limun i sokom podlijte umak. Dodajte i pileći temeljac. Miješajte sve zajedno dok ne dobijete jednoličnu tekućinu i umak se počne zgušnjavati.
- Vratite piletinu u tavu i kuhajte par minuta sve zajedno da se sljube okusi. Poslužite sa svježim peršinom i kriškama limuna. Dobar tek!
3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju +2