Loubia je popularno marokansko varivo koje se priprema od bijelog graha, rajčica, češnjaka i različitih začina te s dodatkom nezaobilaznog čilija.
Recept se priprema od isključivo sastojaka biljnog porijekla te je idealno za vegane. Može se poslužiti kao predjelo, ali i kao prilog glavnom jelu uz pečeno meso na roštilju.
Za pripremu variva možete iskoristiti suhi grah koji treba namočiti večer prije termičke obrade. No ako želite skuhati fino jelo u manje od pola sata, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve.
Sastojci za marokansko varivo od graha:
- 1 konzerva bijelog graha od 400 g
- 125 ml povrtnog temeljca
- 5-6 češnja češnjaka
- 3 rajčice
- 2 čajne žličice kurkume u prahu
- 1 luk
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica dimljene crvene paprike u prahu
- 1 čajna žličica kumina
- ½ čajne žličice pahuljica čilija
- sol i papar po želji
- biljno ulje
- svježe začinsko bilje po želji
Priprema marokanskog variva od graha:
- Zagrijte malo ulja u većem loncu i na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk dvije do tri minute.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi.
- Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte nasjeckane rajčice i dobro promiješajte.
- Dodajte kurkumu, papriku u prahu, kumin, pahuljice čilija, sol i papar. Dobro promiješajte.
- Ubacite ocijeđeni kuhani grah i sve podlijte povrtnim temeljcem.
- Kuhajte 10-ak minuta dok se okusi na sljube.
- Poslužite s domaćim kruhom i začinite sa začinskim biljem po želji. Dobar tek!