Galerija Tikvice sa slaninom i ricottom 1 Kocke od limuna s grčkim jogurtom 1 Salata od tune i leće 1 Tjestenina u umaku od vrhnja s piletinom 1

U trendu Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu" Kocke od limuna s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom

Ovaj tjedan kuhamo lagana ljetna jela koja ne iziskuju dugu termičku obradu ni kilometarski popis namirnica.

Ponedjeljak bez mesa započinjemo povrtnim rižotom na bazi mungo graha, koji obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, a umjesto na štednjaku priprema se u pećnici.

Nastavljamo s finom povrtnom fritatom te varivom od graška i mljevenog mesa.

Za ljubitelje slatkog tu su lagane i osvježavajuće kocke od limuna, a za nedjeljni ručak preporučujemo vam brzopotezno jelo od tjestenine, umaka od vrhnja i piletine.

Tikvice sa slaninom i ricottom Tikvice sa slaninom i ricottom (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepta, po jedan za svaki dan ovoga tjedna.

Ponedjeljak, 7. 7. - Rižoto iz pećnice

Mungo grah sjajan je izbor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nekuhanog mungo graha naći ćete čak 24 grama proteina. Spojite ga s rižom i povrćem i pripremite na neobičan način – u pećnici.

Umjesto da rižu i mungo grah pažljivo podlijevate temeljcem i miješate na štednjaku, sve sastojke prebacite u vatrostalnu posudu i stavite termički obrađivati u pećnici. Imamo recept!

Utorak, 8. 7. - Fritata od povrća i mesa

Fritata je dušu dala za čišćenje hladnjaka od viška hrane; bilo da vam ostane kakva paprika viška, piletina iz juhe, komadić sira ili usamljena rajčica. Imamo recept za baš jednu takvu verziju fritate, a čije sastojke možete promijeniti ovisno o stanju svojeg hladnjaka.

Varivo od graška i mljevenog mesa Varivo od graška i mljevenog mesa (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 9. 7. - Varivo od graška i mljevenog mesa

Gusto varivo od mljevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći kruh i jogurt. Ako ste jako gladni ili trebate nahraniti više usta, poslužite ga uz kuhanu rižu. Mljeveno meso obavezan je sastojak ovoga jela – obično se u receptu koristi mljevena junetina ili janjetina.

Četvrtak, 10. 7. - Smotuljci od tikvica, slanine i ricotte

Uvijek smo u potrazi za novim receptima s tikvicama. To sezonsko povrće možete iskoristiti na mnogobrojne načine - možete isprobati i naš recept za smotuljke od tikivce, slanine i ricotte. Lako i brzo se pripremaju i imaju fantastičan okus.

Kocke od limuna s grčkim jogurtom Kocke od limuna s grčkim jogurtom (Foto: Shutterstock)

Petak, 11. 7. - Salata od tune i leće

Ako vam se ne da paliti pećnica ili štednjak, poslužite se malim prečicama kako biste zadovoljili sve nutricionističke zahtjeve. Ova salata od tune i leće savršen je primjer za to.

Skratite vrijeme pripreme i kupite kuhanu leću iz konzerve. Dodatnu dozu okusa dat će vam pak pečena kisela paprika, koja se također može pronaći u trgovinama u staklenci.

Subota, 12. 7. - Kolač od limuna

Kocke od limuna s grčkim jogurtom lagan su i fin kolač koji nije presladak, a brzo se priprema. Idealan je izbor za topao ljetni dan.

Nedjelja, 13. 7. - Tjestenina s piletinom

Najbrži način da pripremite piletinu jest da je narežete na manje komade i kratko prepržite sa svih strana na nešto maslaca. Potom je sljubite s nešto vrhnja za kuhanje i dobit će brzinski i kremasti umak koji će se savršeno sljubiti s kuhanom tjesteninom.

Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Rizi bizi Varivo od krastavaca Pečeno pile s krumpirom +2 Žganci s mlijekom i bijelom kavom bili su popularan doručak u 80-ima