Nakon blagdana u potrazi smo za ukusnim i krepkim jelima na žlicu koja dobro zasićuju. Kao što je ovo tursko varivo od mljevenog mesa i graška.
Gusto varivo od mljevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći kruh i jogurt. Ako ste ekstra gladni ili trebate nahraniti više usta, poslužite ga uz kuhanu rižu.
Mljeveno meso obavezan je sastojak ovoga jela – obično se u receptu koristi mljevena junetina ili janjetina.
Sastojci:
- 700 g smrznutog graška
- 500 g mljevene junetine
- 400 g nasjeckane rajčice
- 4 velike mrkve
- 4 srednje velika krumpira
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 veliki luk
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- ¼ čajne žličice cimeta u prahu
- ½ čajne žličice mljevenog kumina
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
- Potom dodajte očišćene i nasjeckane mrkve i krumpir. Nastavite pirjati sve zajedno još oko pet minuta.
- Začinite povrće sa solju, paprom, mljevenom paprikom, kuminom i malo cimeta.
- Dodajte mljeveno meso i pirjajte sve zajedno još oko 10 minuta dok junetina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
- Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
- Podlijte povrće i meso s pilećim temeljcem i nasjeckanim rajčicama.
- U lonac dodajte smrznuti grašak i lovorov list.
- Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok se svi sastojci termički ne obrade do kraja, a okusi ne sljube.
- Poslužite s domaćim kruhom i jogurtom. Dobar tek!
Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu +2