Nakon blagdana u potrazi smo za ukusnim i krepkim jelima na žlicu koja dobro zasićuju. Kao što je ovo tursko varivo od mljevenog mesa i graška.

Gusto varivo od mljevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći kruh i jogurt. Ako ste ekstra gladni ili trebate nahraniti više usta, poslužite ga uz kuhanu rižu.

Mljeveno meso obavezan je sastojak ovoga jela – obično se u receptu koristi mljevena junetina ili janjetina.

Sastojci:

  • 700 g smrznutog graška
  • 500 g mljevene junetine
  • 400 g nasjeckane rajčice
  • 4 velike mrkve
  • 4 srednje velika krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 lovorov list
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • ¼ čajne žličice cimeta u prahu
  • ½ čajne žličice mljevenog kumina
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
  2. Potom dodajte očišćene i nasjeckane mrkve i krumpir. Nastavite pirjati sve zajedno još oko pet minuta.
  3. Začinite povrće sa solju, paprom, mljevenom paprikom, kuminom i malo cimeta.
  4. Dodajte mljeveno meso i pirjajte sve zajedno još oko 10 minuta dok junetina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
  6. Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
  7. Podlijte povrće i meso s pilećim temeljcem i nasjeckanim rajčicama.
  8. U lonac dodajte smrznuti grašak i lovorov list.
  9. Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok se svi sastojci termički ne obrade do kraja, a okusi ne sljube.
  10. Poslužite s domaćim kruhom i jogurtom. Dobar tek!

Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu Gulaš od junetine Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Grčki gulaš stifado +2 Irski gulaš s tamnim pivom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju