Limun kocke s grčkim jogurtom lagan su i nepresladak kolač koji ćete napraviti jednostavno i brzo. Osvježavajuća krema od limuna leži na tankoj kori od graham keksa i divno će je prožeti jednom kad se sretnu u zalogaju.
Kod pripreme ovoga kolača ne možete baš ni učemu pogriješiti, jedino morate znati da je bitno da radite sa sastojcima sobne temperature. Ako želite, zamijenite limun limetom i u uživajte u sasvim novom okusu.
Limun kocke s grčkim jogurtom - sastojci:
Za koru
- 120 g graham krekera, smrvljenih
- 1 žlica šećera
- 45 g maslaca, rastopljenog
Za kremu
- 170 g krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 180 g grčkog jogurta, sobne temperature
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 žumanjak, sobne temperature
- 65 g šećera
- 80 ml svježeg soka od limuna (2-3 limuna)
- 1 žlica naribane korice limuna
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- kriške limuna i svježe borovnice ili maline, po želji, za ukras
Limun kocke s grčkim jogurtom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva
- Dno i stranice četvrtastog kalupa za pečenje (20x20 cm) obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte mrvice graham krekera i šećer. Dodajte otopljeni maslac i miješajte dok se ne sjedini. Utisnite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite 8 minuta pa izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Miksajte krem sir velikom brzinom oko 1 minutu. Dodajte jogurt i nastavite miksati nešto manjom brzinom. Umiješajte jaja i žumanjak i dalje miksajte. Kad dobijete jednoličnu smjesu umiješajte šećer, sok od limuna, koricu limuna i ekstrakt vanilije. Pazite da ne ostane grudica. Izlijte nadjev na pečenu koru.
- Prebacite u pećnicu i pecite 34-38 minuta ili dok se sredina ne stegne, ali ne postane potpuno čvrsta.
- Izvadite lim za pečenje na rešetku za hlađenje i nakon sat vremena ga stavite u hladnjak. Ostavite kolač da se hladi 3-4 sata ili preko noći.
- Narežite kolač na kvadrate i po želji ukrasite.
U slučaju trećeg svjetskog rata? Kuća koja izgleda poput piramide, ali skriva tajni bunker