Mungo grah sjajan je izbor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nekuhanog mungo graha naći ćete čak 24 grama proteina.

Od zelenog mungo graha možete napraviti ukusni curry, namaz, ali i rižoto. Spojite ga s rižom i povrćem i pripremite na neobičan način – u pećnici.

Umjesto da rižu i mungo grah pažljivo podlijevate temeljcem i miješate na štednjaku, sve sastojke prebacite u vatrostalnu posudu i stavite termički obrađivati u pećnici.

Da biste dobili jelo ukusne teksture i okusa važno je mungo grah namočiti u vodi barem dva sata prije termičke obrade, a najbolje bi bilo večer prije pripreme.

Sastojci:

  • 330 g arborio riže
  • 170 g mungo graha
  • 60 ml jabučnog octa
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 1 limun
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica mediteranske mješavine začina
  • 1 čajna žličica češnjak u prahu
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U većoj tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk, papriku i mrkvu oko pet minuta.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.
  3. Ubacite arborio rižo i namočeni, ali ocijeđeni mungo grah. Dobro promiješajte.
  4. Podlijte s jabučnim octom.
  5. Začinite s mediteranskom mješavinom začina, dimljenom paprikom u prahu, češnjakom u prahu, solju i paprom. Kuhajte sve zajedno par minuta.
  6. Prebacite ovu mješavinu u vatrostalnu posudu s povrtnim temeljcem.
  7. Termički obrađujte složenac u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
  8. Izvadite složenac iz pećnice, umiješajte u njega jednu žlicu maslaca i pokapajte ga sa sokom jednog limuna. Po želji možete dodati i nešto parmezana.
  9. Poslužite jelo sa salatom po želji. Dobar tek!

Zanemarena namirnica u Hrvatskoj: Brzo se kuha, puna je proteina, a kilogram košta svega 5 eura Oljušteni mungo grah predstavlja i dobru zamjenu za jaja Od oljuštenog mungo graha rade se i razna variva Od oljuštenog mungo graha možete napraviti i slane palačinke +0 Mung dal ili oljušteni mungo grah dobar je izvor bjelančevina biljnog porijekla

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju