Mungo grah sjajan je izbor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nekuhanog mungo graha naći ćete čak 24 grama proteina.
Od zelenog mungo graha možete napraviti ukusni curry, namaz, ali i rižoto. Spojite ga s rižom i povrćem i pripremite na neobičan način – u pećnici.
Umjesto da rižu i mungo grah pažljivo podlijevate temeljcem i miješate na štednjaku, sve sastojke prebacite u vatrostalnu posudu i stavite termički obrađivati u pećnici.
Da biste dobili jelo ukusne teksture i okusa važno je mungo grah namočiti u vodi barem dva sata prije termičke obrade, a najbolje bi bilo večer prije pripreme.
Sastojci:
- 330 g arborio riže
- 170 g mungo graha
- 60 ml jabučnog octa
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 mrkva
- 1 paprika
- 1 limun
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica mediteranske mješavine začina
- 1 čajna žličica češnjak u prahu
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- U većoj tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk, papriku i mrkvu oko pet minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.
- Ubacite arborio rižo i namočeni, ali ocijeđeni mungo grah. Dobro promiješajte.
- Podlijte s jabučnim octom.
- Začinite s mediteranskom mješavinom začina, dimljenom paprikom u prahu, češnjakom u prahu, solju i paprom. Kuhajte sve zajedno par minuta.
- Prebacite ovu mješavinu u vatrostalnu posudu s povrtnim temeljcem.
- Termički obrađujte složenac u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
- Izvadite složenac iz pećnice, umiješajte u njega jednu žlicu maslaca i pokapajte ga sa sokom jednog limuna. Po želji možete dodati i nešto parmezana.
- Poslužite jelo sa salatom po želji. Dobar tek!
Zanemarena namirnica u Hrvatskoj: Brzo se kuha, puna je proteina, a kilogram košta svega 5 eura +0