Tražite li doručak koji može nahraniti puno ljudi, s frittatom ne možete pogriješiti. Radi se o jednom od najpopularnijih talijanskih jela za koje će vam trebati jaja – i ono što imate u hladnjaku ili smočnici, poput povrća, mesa ili sira. 

Frittata, fritaja 

Frittata je dušu dala za čišćenje hladnjaka od viška hrane; bilo da vam ostane kakva paprika viška, piletina iz juhe, komadić sira, ili usamljena rajčica. Fritatta podsjeća na omlet, ali se ipak od njega razlikuje, što dobro znaju Istrani i Dalmatinci jer su je objeručke usvojili i nazvali fritajom. Za razliku od omleta, koji se od A do Ž radi u tavi na štednjaku – frittata se često stavlja u pećnicu da se fino zapeče. Također je možete potpuno skuhati na štednjaku ili potpuno u pećnici. Varijacija na temu je i quiche, koji se pak prepoznaje po korici od prhkog tijesta.

Obrok sportaša 

U potrazi za slasnom frittatom pronašli smo recept koji bi se mogao svidjeti sportašima, kao i svima koji su u treningu jer mu ne dostaje proteina za lakše oblikovanje mišića. Koristiti možete piletinu iz juhe, ostatke pečene piletine, ili pak brzinski ispeći pileća prsa pa ih dodati u smjesu od jaja. Umjesto piletine, poslužit će i ploške kobasice koje prethodno popecite u tavi ili pak slanina, a poigrati se možete i s raznim vrstama sireva poput mozzarelle, kozjeg sira, fete…

Sastojci za frittatu:

  • 12 velikih jaja
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice crnog papra
  • 2 žlice svježe nasjeckanog kopra
  • 2 žlice svježe nasjeckanog bosiljka
  • 240 g kuhane i usitnjene piletine
  • 3 žlice maslaca
  • 1/2 male glavice luka, sitno nasjeckane
  • 700 g listova špinata
  • 240 g naribanog sira (mozzarella)
  • 120 g feta sira, izmrvljenog
  • 1 mladi luk po želji

Priprema frittate:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, sol, papar, kopar, bosiljak i piletinu. Umutite dok se svi sastojci ne sjedine.
  3. Zagrijte tavu od lijevanog željeza promjera 30 cm na srednje jakoj vatri i dodajte maslac. Kad se otopi, dodajte luk i pržite ga oko 3-4 minute dok ne postane proziran. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene.
  4. Ulijte smjesu jaja u tavu i ravnomjerno pospite naribanim sirom i fetom. Pecite na srednje laganoj vatri oko 5 minuta.
  5. Prebacite tavu u pećnicu i pecite 18-20 minuta ili dok jaja ne budu potpuno pečena.
  6. Ostavite da se hladi oko 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Po želji ukrasite sjeckanim mladim lukom.

3 eura za 100 grama: Zapostavljene "zlatne" pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela Prehrambeni kvasac Prehrambeni kvasac možete dodati u juhe i salate Prehrambeni kvasac možete staviti i na tjesteninu umjesto parmezana +1 Prehrambeni kvasac možete dodati raznim umacima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju