Obožavamo sezonu tikvica i uvijek smo u potrazi za novim receptima s tim pravim ljetnim povrćem. Oduševilo nas je ovo predjelo (koje lako postaje i glavno jelo ako ga poslužite uz kakav prilog - salatu, pečeni krumpir ili batat).
Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom lako se i brzo pripremaju, ali zato ćete o njima maštati - još dugo. Količinu sastojaka iz recepata jednostavno ćete udvostručiti, a sigurno će vam se svidjeti kombinacija okusa ricotte, prepežene slanine i divno osvježavajućih tikvica.
Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom - sastojci:
- 1 srednja tikvica
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica naribane limunove korice
- 1 žlica mješavine talijanskih začina
- ¼ čajne žličice češnjaka u prahu
- ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
- 150 g ricotte
- kriške slanine (za svaku plošku tikvice po jednu)
- ulje, za namastiti lim
Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom - priprema:
- U zdjeli pomiješajte 2 žlice ulja, 1 žlicu naribane limunove korice, 1 žlicu mješavine talijanskih začina, 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu i 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike. Dodajte 150 g ricotte i nježno promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva i namjestite rešetku na najvišu policu.
- Veliki lim za pečenje obložite aluminijskom folijom i namastite uljem u spreju.
- Narežite tikvicu po dužini na dugačke tanke ploške pa odvojite ili narežite jednako toliko ploški slanine.
- Kratko prepržite slaninu na jako zagrijanoj tavi, oko minutu sa svake strane.
- Na svaku plošku tikvice položite krišku slanine i žličicu ricotte i čvrsto zarolajte. Položite smotuljke spojem prema dolje na pripremljeni lim za pečenje. Vrhove smotuljaka lagano namastite.
- Pecite rolice dok ne dobiju boju, 3 do 6 minuta. Za to vrijeme okrenite lim jednom tako da stražnji dio dođe naprijed.
- Poslužite toplo.
U zagrljaju rakije, pola i mekih uštipaka: Lička kušaonica koja 100 godina čuva obiteljsku tradiciju