Obožavamo sezonu tikvica i uvijek smo u potrazi za novim receptima s tim pravim ljetnim povrćem. Oduševilo nas je ovo predjelo (koje lako postaje i glavno jelo ako ga poslužite uz kakav prilog - salatu, pečeni krumpir ili batat).

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom

Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom lako se i brzo pripremaju, ali zato ćete o njima  maštati - još dugo. Količinu sastojaka iz recepata jednostavno ćete udvostručiti, a sigurno će vam se svidjeti kombinacija okusa ricotte, prepežene slanine i divno osvježavajućih tikvica. 

Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom - sastojci:

  • 1 srednja tikvica
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 1 žlica mješavine talijanskih začina
  • ¼ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 150 g ricotte
  • kriške slanine (za svaku plošku tikvice po jednu)
  • ulje, za namastiti lim

Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom - priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte 2 žlice ulja, 1 žlicu naribane limunove korice, 1 žlicu mješavine talijanskih začina, 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu i 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike. Dodajte 150 g ricotte i nježno promiješajte.
  2. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva i namjestite rešetku na najvišu policu.
  3. Veliki lim za pečenje obložite aluminijskom folijom i namastite uljem u spreju.
  4. Narežite tikvicu po dužini na dugačke tanke ploške pa odvojite ili narežite jednako toliko ploški slanine.
  5. Kratko prepržite slaninu na jako zagrijanoj tavi, oko minutu sa svake strane.
  6. Na svaku plošku tikvice položite krišku slanine i žličicu ricotte i čvrsto zarolajte. Položite smotuljke spojem prema dolje na pripremljeni lim za pečenje. Vrhove smotuljaka lagano namastite.
  7. Pecite rolice dok ne dobiju boju, 3 do 6 minuta. Za to vrijeme okrenite lim jednom tako da stražnji dio dođe naprijed.
  8. Poslužite toplo.

U zagrljaju rakije, pola i mekih uštipaka: Lička kušaonica koja 100 godina čuva obiteljsku tradiciju Stilanova Lika - 9 Stilanova Lika - 10 Stilanova Lika - 11 +12 Stilanova Lika - 12