Obožavamo sezonu tikvica i uvijek smo u potrazi za novim receptima s tim pravim ljetnim povrćem. Oduševilo nas je ovo predjelo (koje lako postaje i glavno jelo ako ga poslužite uz kakav prilog - salatu, pečeni krumpir ili batat).

U trendu Son Doong - 1 Prolijećemo! Kroz nju može proletjeti avion: Tražio drva, a otkrio najveću špilju na svijetu Kviz općeg znanja - 4 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one čiji mozak ne poznaje neradne dane Pokonji dol - 3 Pakleni škoj Morski čuvar: Neobični hrvatski otok sa svjetionikom koji se obiđe u 600 koraka

Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom lako se i brzo pripremaju, ali zato ćete o njima  maštati - još dugo. Količinu sastojaka iz recepata jednostavno ćete udvostručiti, a sigurno će vam se svidjeti kombinacija okusa ricotte, prepežene slanine i divno osvježavajućih tikvica. 

Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom - sastojci:

  • 1 srednja tikvica
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 1 žlica mješavine talijanskih začina
  • ¼ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 150 g ricotte
  • kriške slanine (za svaku plošku tikvice po jednu)
  • ulje, za namastiti lim

Smotuljci od tikvica sa slaninom i ricottom - priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte 2 žlice ulja, 1 žlicu naribane limunove korice, 1 žlicu mješavine talijanskih začina, 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu i 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike. Dodajte 150 g ricotte i nježno promiješajte.
  2. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva i namjestite rešetku na najvišu policu.
  3. Veliki lim za pečenje obložite aluminijskom folijom i namastite uljem u spreju.
  4. Narežite tikvicu po dužini na dugačke tanke ploške pa odvojite ili narežite jednako toliko ploški slanine.
  5. Kratko prepržite slaninu na jako zagrijanoj tavi, oko minutu sa svake strane.
  6. Na svaku plošku tikvice položite krišku slanine i žličicu ricotte i čvrsto zarolajte. Položite smotuljke spojem prema dolje na pripremljeni lim za pečenje. Vrhove smotuljaka lagano namastite.
  7. Pecite rolice dok ne dobiju boju, 3 do 6 minuta. Za to vrijeme okrenite lim jednom tako da stražnji dio dođe naprijed.
  8. Poslužite toplo.

U zagrljaju rakije, pola i mekih uštipaka: Lička kušaonica koja 100 godina čuva obiteljsku tradiciju Stilanova Lika - 9 Stilanova Lika - 10 Stilanova Lika - 11 +12 Stilanova Lika - 12