Temperature su se znatno spustile u termometru, pa ovoga tjedna biramo fina jela koja griju bolje od kuhanog vina.

Na jelovniku se nalaze zasitna jela na žlicu koja obiluju bjelančevinama životinjskog, ali i biljnog porijekla. Jest ćemo sve od variva s krumpirom i gljivama preko variva od leće i kobasica do teksaškog čilija.

Predlažemo vam i čak finu salatu, točnije zimsku verziju toskanske panzanelle koja sadrži ljubičasti kupus, kelj, bundevu, špek i orahe. Za ljubitelje slatkog tu je i neodoljiva pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata za sedam finih jela u kojima ćemo uživati ovoga tjedna.

Ponedjeljak, 4. 12. – Varivo od krumpira i gljiva

U hladan jesenski dan žudimo za nekim krepkim i finim jelom na žlicu koje će nas zasititi i zagrijati. Poput ovog slasnog variva od krumpira i gljiva. Riječ je o receptu koji možete prilagođavati vlastitim ukusima i sastojcima iz hladnjaka i smočnice.

Krumpir i gljive sljubljuju se s lukom, mrkvom i celerom te ponešto začinskog bilja. No po želji možete dodati koje god povrće imate kod kuće – lijepo će vam odgovarati paprika, grašak, komadić cvjetače ili brokule. Evo kako se radi.

Makaroni sa sirom Makaroni sa sirom (Foto: Shutterstock)

Utorak, 5. 12. – Kremasti makaroni sa sirom

Kremasti makaroni sa sirom odličan su brzinski recept kada nemate mnogo vremena, a želite pojesti nešto „konkretno“. Da biste napravili ovaj fini ručak ili večeru treba vam svega jedan lonac i oko 20-ak minuta vremena. Imamo recept!

Srijeda, 6. 12. – Varivo s kobasicama

Hladnoću možete pobijediti i ovim jednostavnim receptom za varivo od leće, korjenastog povrća i kobasica, koje s vrlo lako priprema, a još brže jede.

Četvrtak, 7. 12. – Zimska panzanella

Panzanella je ime ljetne talijanske salate koja potječe iz Toskane, a koja se sastoji od kockica starog kruha namočenog u ulju i octu zajedno sa svježim rajčicama, lukom i maslinama. Mi vam donosimo recept za zimsku verziju ove popularne salate, koja sadrži ljubičasti kupus, kelj, bundevu, špek i orahe.

Zimska verzija salate Panzanella Zimska verzija salate Panzanella (Foto: Getty Images)

Petak, 8. 12. – Fiš-paprikaš

Da biste postali majstor fiš-paprikaša, potrebno je ponešto iskustva i prije svega kvalitetni sastojci. Iako recepti i nisu filozofija, slavonski majstori imaju svoje tajne koje slasne kotliće razlikuju od slasnijih. Sve tajne dobrog fiša otkrijte ovdje.

Subota, 9. 12. – Pita od jabuka

Zasladite se finom pitom od jabuka koja se sastoji od tri sloja – aromatizirane pirjane jabuke s cimetom i vanilin šećerom stavljaju se na prhko tijesto, a prekrivaju snijegom od bjelanjaka i koje ovom kolaču daju dozu hrskavosti. Imamo recept!

Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 10.12. – Teksaški čili s junetinom

Od ovoga krepkog jela "na žlicu" probudit će vam se sva osjetila. Možete ga raditi na tradicionalan način – dugo i sporo, pa je takva priprema idealna za duga zimska druženja kada od kuhanja možete napraviti društveno događanje. Ako nemate volje imati upaljen štednjak dulje od punog radnog vremena, spasit će vas ekspres-lonac. Evo što morate napraviti.

7 veličanstvenih: Mediteranski specijaliteti za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete uživati Peri-peri piletina Tuna u umaku od rajčice, ilustracija Nutellotti, ilustracija +2 Njoki

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju