Volimo pite od jabuka… a volimo i otkrivati nove recepte za njih. Ovaj koji smo isprobali oduševio nas je jer je ponešto drukčiji nego većina pita od jabuka – nedostaje mu gornja kora! Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka priprema se lako, a rezultat je pravi, konkretan kolač.
Dakle, dinstane jabuke, aromatizirane cimetom i vanilin šećerom, dolaze na donju koru od prhkog tijesta, ali se ne prekrivaju još jednom korom, nego umjesto nje kao zadnji sloj dolazi snijeg od bjelanjaka koji će se posušiti i dati ovoj piti divnu dozu hrskavosti. Od tučenih bjelanjaka ćete dobiti fini beze sloj tako što ćete peći ovu pitu na niskoj temperaturi i s uključenim ventilatorom.
Mi smo recept iskušali s kiselkastim jabukama Granny Smith, ali možete koristiti bilo koju vrstu – jedino ćete morati prilagoditi količinu šećera ako ste se odlučili za slađe jabuke.
Iako je ova "otkrivena" pita lijepo izbalansirana i vrlo ukusna sama po sebi, ako ste ljubitelj čokolade i ne priznajete kolače bez nje – morate ovo probati: u prhko tijesto, nakon što odstoji u hladnjaku, kratko umijesite komadiće čokolade za kuhanje (veličine cca četvrtine kockice) i dalje slijedite recept. Dobit ćete još jednu teksturu – svilenkastu divno rastopljenu čokoladu koja će sjajno pasati uz sva tri sloja pite – prhko tijesto, jabuke i beze.
Za pripremu ove pite trebat će vam oko dva sata, ali bez brige, u to je vrijeme uračunato i odmaranje tijesta i hlađenje jabuka koje dolaze u nadjev i vrijeme koje će vaša pita provesti i pećnici.
Sastojci za pitu od jabuka sa snijegom od bjelanjaka:
Prhko tijesto:
- 190 g brašna
- 115 g maslaca
- 25 g šećera
- prstohvat soli
- 4 žumanjka
- 1 žlica hladne vode (ili više ako je potrebno)
Jabuke:
- 10 velikih jabuka (otprilike 2 kg)
- 1 žlica maslaca
- 5 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica vanilin šećera
- 1 žlica soka od limuna
- 1 čajna žličica cimeta
Snijeg / beze:
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
- prstohvat soli
Priprema pite od jabuka sa snijegom od bjelanjaka:
- Odvojite žumanjke i bjelanjke. (Bjelanjke stavite u čistu zdjelicu i u hladnjak.)
- Pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i žumanjke. Brzo umijesite prstima dok ne dobijete grudičasto tijesto pa dodajte malo hladne vode. Opet kratko mijesite i napravite glatku kuglu od tijesta, zamotajte je u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Jabuke ogulite, narežite na četvrtine, izvadite jezgru pa svaku četvrtinu narežite na ploške.
- U dubokoj tavi zagrijte maslac pa dodajte šećer, limunov sok, vanilin šećer i cimet. Kuhajte minutu pa dodajte narezane jabuke i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne omekšaju i višak vode ne ispari. (Ovaj korak će trajati 20-ak minuta, a ovisit će o vrsti jabuka i debljini kriški.) Ostavite jabuke da se ohlade.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka, stavite ga na pobrašnjeni papir za pečenje i prekrijte plastičnom folijom. Razvaljajte ga tako da za visinu ruba bude veće od lima ili kalupa za pečenje.
- Razvaljano tijesto utisnite u kalup koji ste prethodno namastili maslacem. Tijesto izbodite vilicom.
- Ohlađene jabuke stavite na tijesto i vratite sve u hladnjak.
- Izvadite bjelanjke iz hladnjaka i dodajte im prstohvat soli pa miksajte velikom brzinom dok se ne napravi čvrsti snijeg. Dodajte šećer žlicu po žlicu i dalje miksajući najvećom brzinom. Kad ste dodali sav šećer, miksajte snijeg još minutu.
- Rasporedite snijeg od bjelanjaka po jabukama. Površinu možete zagladiti ili žlicom napraviti vrškove.
- Pecite pecite 50-60 minuta na 160 stupnjeva s uključenim ventilatorom. Ako nakon toga vremena bjelanjak još nije posušen, smanjite temperaturu na 100 stupnjeva i pecite (sušite) jo 10 minuta.
- Malo ohladite pa narežite i poslužite.