Od ovoga krepkog jela "na žlicu" probudit će vam se sva osjetila. Možete ga raditi na tradicionalan način – dugo i sporo, pa je takva priprema idealna za duga zimska druženja kada od kuhanja možete napraviti društveno događanje.
Ako nemate volje imati upaljen štednjak dulje od punog radnog vremena, spasit će vas ekspres-lonac, zahvaljujući kojem možete uživati u teksaškom čiliju za nešto više od pola sata.
Vrijeme propreme: 8 sati i 30 minuta.
Sastojci za teksaški čili s junetinom:
- 3 žlice biljnog ulja
- 1,5 kg goveđeg vrata ili lopatice bez kosti
- Crni papar
- 80 g nasjeckanog luka
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 8 g mljevenog kima
- 5 g mljevene ancho čili papričice
- 700 ml goveđeg temeljca
- 400 g rajčica iz limenke, narezane na kockice, neocijeđene
- 40 g masa harine ili gustina
- 2 chipotle paprike iz konzerve u adobo-umaku, sitno nasjeckane
- 2 žlice koncentrata rajčice
- sol
- kiselo vrhnje, nasjeckani cheddar, narezana svježa jalapeño papričica i/ili nasjeckani svježi korijandar (po želji pri posluživanju)
Upute za pripremu teksaškog čilija s junetinom:
- U tavi zagrijte žlicu ulja. Pospite meso crnim paprom. Kratko pecite narezano meso dok ne dobije boju. Ako vam ne stane odjednom, pecite u više tura.
- Stavite meso u veliki lonac u kojem ćete kuhati chili.
- U tavi pirjajte luk i češnjak 4 minute ili dok luk ne omekša, povremeno miješajući. Dodajte kim i mljevenu ancho-papriku i kuhajte uz miješanje još 1 minutu. Prebacite u lonac s mesom i dodajte preostale sastojke.
- Poklopite i kuhajte na niskoj temperaturi 8 do 10 sati ili na visokoj temperaturi 4 do 5 sati ili dok meso ne omekša. Posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite s dodacima po želji.
Priprema u ekspres-loncu:
- Prvo popržite meso u tavi dok ne dobije smeđu boju.
- Stavite sve sastojke u ekspres lonac i kukajte pod umjerenim tlakom i na srednjoj temperaturi 20 minuta.
- Ostavite da odstoji 15 minuta prije posluživanja.
- Posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite s dodacima po želji.
Priprema u električnom loncu:
- Odaberite program za prženje mesa.
- Ubacite ostale sastojke i kuhajte pod visokim tlakom 20 minuta.
- Posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite s dodacima po želji.