Od ovoga krepkog jela "na žlicu" probudit će vam se sva osjetila. Možete ga raditi na tradicionalan način – dugo i sporo, pa je takva priprema idealna za duga zimska druženja kada od kuhanja možete napraviti društveno događanje.

Ako nemate volje imati upaljen štednjak dulje od punog radnog vremena, spasit će vas ekspres-lonac, zahvaljujući kojem možete uživati u teksaškom čiliju za nešto više od pola sata.
Vrijeme propreme: 8 sati i 30 minuta.

Sastojci za teksaški čili s junetinom:

  • 3 žlice biljnog ulja
  • 1,5 kg goveđeg vrata ili lopatice bez kosti
  • Crni papar
  • 80 g nasjeckanog luka
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 8 g mljevenog kima
  • 5 g mljevene ancho čili papričice
  • 700 ml goveđeg temeljca
  • 400 g rajčica iz limenke, narezane na kockice, neocijeđene
  • 40 g masa harine ili gustina
  • 2 chipotle paprike iz konzerve u adobo-umaku, sitno nasjeckane
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • sol
  • kiselo vrhnje, nasjeckani cheddar, narezana svježa jalapeño papričica i/ili nasjeckani svježi korijandar (po želji pri posluživanju)

Upute za pripremu teksaškog čilija s junetinom:

  1. U tavi zagrijte žlicu ulja. Pospite meso crnim paprom. Kratko pecite narezano meso dok ne dobije boju. Ako vam ne stane odjednom, pecite u više tura.
  2. Stavite meso u veliki lonac u kojem ćete kuhati chili.
  3. U tavi pirjajte luk i češnjak 4 minute ili dok luk ne omekša, povremeno miješajući. Dodajte kim i mljevenu ancho-papriku i kuhajte uz miješanje još 1 minutu. Prebacite u lonac s mesom i dodajte preostale sastojke.
  4. Poklopite i kuhajte na niskoj temperaturi 8 do 10 sati ili na visokoj temperaturi 4 do 5 sati ili dok meso ne omekša. Posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite s dodacima po želji.

Priprema u ekspres-loncu:

  1. Prvo popržite meso u tavi dok ne dobije smeđu boju.
  2. Stavite sve sastojke u ekspres lonac i kukajte pod umjerenim tlakom i na srednjoj temperaturi 20 minuta.
  3. Ostavite da odstoji 15 minuta prije posluživanja.
  4. Posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite s dodacima po želji.

Priprema u električnom loncu:

  1. Odaberite program za prženje mesa.
  2. Ubacite ostale sastojke i kuhajte pod visokim tlakom 20 minuta.
  3. Posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite s dodacima po želji.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju