Panzanella je ime ljetne talijanske salate koja potječe iz Toskane, a koja se sastoji od kockica starog kruha namočenog u ulju i octu zajedno sa svježim rajčicama, lukom i maslinama.

Mi vam donosimo recept za zimsku verziju ove popularne salate, koja sadrži ljubičasti kupus, kelj, bundevu, špek i orahe.

Umjesto svježih rajčica upotrijebite one sušene u ulju, a stari kruh narežite na kocke, začinite i ispecite u pećnici prije nego što ga sljubite s finim povrćem i hrskavim špekom.

Salatu možete prilagođavati sadržaju svojeg hladnjaka i smočnice. Kao bazu možete iskoristiti i iceberg salatu, rukolu i/ili radič.

Sastojci za salatu:

  • 200 g bundeve narezane na kocke
  • 100 g ljubičastog kupusa
  • 100 g kelja
  • 50 g oraha
  • 30 g sušenih rajčica
  • 4 kriške špeka
  • naribani parmezan

Sastojci za krutone:

  • 200 g starog kruha
  • 2 žlice ulja
  • sol i papar po želji

Sastojci za preljev:

  • 3 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica senfa
  • ½ luka
  • sol i papar po želji

Priprema salate:

  1. Napravite preljev sa salatu: u zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, med, balzamični ocat i senf dok ne dobijete jednoliku tekućinu. Posolite i popaprite. Nasjeckajte luk na tanke kriške i stavite u preljev. Pustite da se okusi sljubljuju dok pripremate ostale sastojke.
  2. Napravite krutone: stari kruh narežite na kocke ili natrgajte na manje komade, pokapajte ih uljem i začinite soli i paprom. Stavite na lim za pečenje i u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pecite 10 do 15 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi.
  3. Kriške špeka stavite u pećnicu zajedno s krutonima. Pecite ih dok ne postanu hrskavi, za to će vam biti potrebno maksimalno 20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
  4. Bundevu narežite na manje kocke i skuhajte u vodi na štednjaku. Koliko će vam vremena biti potrebno za kuhanje, ovisi o načinu na koji narežete bundevu. Za manje kockice bit će odgovarajuća termička obrada od 10-ak minuta u vrućoj vodi. Pred kraj kuhanja stavite kelj u vodu i blanširajte ga minutu ili dvije.
  5. Napravite salatu: Narežite kupus na trake i pomiješajte s blanširanim (ocijeđenim) keljem, kuhanim komadića bundeve, hrskavim špekom i krutonima, nasjeckanim sušenim rajčicama i orasima. Preko svega prelijte dresing i naribani parmezan te poslužite. Dobar tek!

Kuhinja puna mirisa, živih boja i začina: Recept za tabbouleh, jednostavnu salatu od bulgura Tabbouleh Tabbouleh Tabbouleh +9 Tabbouleh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju